Hagyd a fogyókúrát! Az intuitív étkezés minden diétát elsöpör!

diéta intuitív étkezés táplálkozás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Külföldön már sok millió követőre talált az ösztönös táplálkozási módszer, és hazánkban is kezd a híre terjedni. Folyamatosan jelennek meg szakkönyvek, blogok a témában, mely a helyes étkezést és a súlyproblémát teljesen új megvilágításba helyezik. A követőinek mottója: aki intuitívan táplálkozik, akkor eszik, ha éhes, és annyit fogyaszt, amennyivel kellemesen jóllakik. Ha a szervezeted jelzéseire figyelsz, elfelejtheted a fogyókúrát, mert a súlyod beáll a számodra ideális tartományba. Hogyan táplálkozz az ösztöneidre hallgatva? Megmutatjuk ezeket a nagyon egyszerű, könnyen betartható szabályokat.

1. Mondj nemet a diétára!

Az intuitív táplálkozás szakértői és követői egyetlen típusú diétát sem tartanak megfelelőnek, hitelesnek. Szerintük a világon semmilyen diéta nem segít hosszú távon, és ha belegondolunk, valóban egyetlen fogyókúra sem tart örökké. Az emberek nagy része egy idő után elveszíti az önuralmát, mert a folyamatos szabálykövetés és lemondás boldogtalanná és frusztrálttá teszi. Ezt általában a kontroll nélküli evés követi.

Az intuitív étkezéssel foglalkozó szakemberek szerint el kell felejteni a beszabályozott fogyókúrákat, mert egyetlen valós kontroll létezik: a saját éhségérzetünk.

Az intuitív étkezéssel foglalkozó szakemberek szerint el kell felejteni a beszabályozott fogyókúrákat Forrás: Shutterstock

2. Hallgass a gyomrodra!

Ha érzed, hogy éhes vagy, akkor enned kell! Méghozzá amilyen hamar csak tudsz. Nem teszel jót magadnak, ha vársz, mert az éhségérzet csak növekszik, ami túlevéshez vezethet. Meg kell tanulnod arra tréningezni az agyadat, hogy az étel bizony az éhség csillapítására szolgál.

3. Ne terheld túl a pocakodat!

Étkezés közben fontos, hogy figyelj a szervezeted jelzéseire. Apró szünetekkel fogyaszd a tányérodon fekvő finomságokat, és ha úgy érzed, hogy már jóllaktál, akkor fejezd be az evést. Mit jelent az, hogy jóllaktál? Amikor kellemesen érzed magadat, és nincs feszítő érzés a hasadban, amit a túl sok elfogyasztott étel okoz. Akkor is hagyd abba az evést, ha még van étel a tányérodon.

4. Ösztönszerűen válassz!

Ne kínozd magadat azzal, hogy hány kalóriát vehetsz magadhoz egy nap alatt, és szabad-e még a kedvenc sütidből is enned. Szabad!

Mert az étel nem az ellenséged, hanem a barátod.

Energiát és kellemes jóllakottság érzést ad. Az egyetlen kritérium, amikor enni készülsz, hogy azt, és csak is azt egyél, amit abban a pillanatban megkívánsz. Hagyd, hogy a szervezeted jeleket küldjön, hogy milyen ételre vágyik. Ha süteménnyel kacérkodsz, akkor ne erőltesd helyette a gyümölcsöt. Ha állandóan arra kényszeríted magadat, hogy az egészségesebb verziót válaszd, akkor úgy fogod érezni, mintha folyamatosan szabályok közé lennél szorítva. Ha megengeded magadnak, hogy megízleld, amire vágysz, akkor még időben le tudsz állni az evéssel és nem tömöd degeszre a hasadat.

Ha süteménnyel kacérkodsz, akkor ne erőltesd helyette a gyümölcsöt Forrás: Shutterstock

5. Élvezd az ízeket!

Fontos, hogy finom éleket fogyassz, és azokat ne csak bekebelezd, hanem figyelj arra, amit éppen eszel. Tanuld meg értékelni az ízeket, aromákat, és élvezni minden egyes falatot. Amikor finom ennivalót fogyasztasz, az étel adta öröm megnő, és hamarabb elfog a telítettség érzete is. Itt nincs lemondás, csak a testre való figyelem, ami rengeteg pluszt ad, ha jól reagálsz a jelzésekre.

6. Ne azért egyél, hogy megnyugtasd magad!

Sok ember azért hízik, mert evéssel vezeti le a stresszt, amely a későbbiekben súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Meg kell érteni, hogy a gondok nem oldódnak meg az evéstől! Mentálisan kell dolgozni ezeken a problémákon, akár pszichológus segítségével. Találj olyan elfoglaltságokat, hobbikat, amelyek a lelkedet energiával töltik meg, legyen az egy kiadós beszélgetés a barátokkal, egy jó kis séta vagy futás, vígjátéknézés, bármi, csak közben tudj kikapcsolódni, energiával feltöltődni és jól érezni magad a bőrödben.

7. Diéta helyett mozgás!

Ha valaki rááll az intuitív táplálkozásra, nem lesz szüksége diétára, de hosszú folyamat, amíg beindul a fogyás. Egy dolgot tehetünk: ha mozgással rásegítünk. A sport energiával tölt fel és emeli a kedélyállapotot, de fontos, hogy csak olyan edzésformát válassz, ami szintén örömet okoz.

Olyankor a zsírt anélkül égeted el, hogy közben azon agyalsz, mennyit kell még mozognod, hogy fogyj.

Olyan mozgásformát válassz, amit örömmel végzel, ekkor lesz igazán hatásos Forrás: Shutterstock

Nem kell edzőterembe járnod, ha nem szeretsz odamenni! Ha erőlteted, még inkább nehezedre esik majd kényszerből edzeni, és emiatt még lelkiismeret furdalásod is lesz. Tehát olyan mozgásformát válassz, amit örömmel végzel, ekkor lesz csak igazán hatásos.

8. Tiszteld az egészségedet!

A legfontosabb szabályt utoljára hagytuk: törődj a testeddel! Nincs tökéletes diéta, és ahhoz, hogy egészséges maradj, hosszú távon kell gondolkodnod a testeddel kapcsolatban. Olyan ételeket válassz, amelyek egészségesek és egyben finomak is. Finomságok akkora választéka létezik ma már, hogy te is biztosan megtalálod a kedvedre valót. Ha hallgatsz a megérzéseidre, amiket a tested diktál, hogy mit egyél, még jobban fogod élvezni az ételek ízét, hiszen pont azt fogod elfogyasztani, amire a szervezeted vágyik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.