5 alattomos dolog, ami edzés és diéta mellett sem enged fogyni

diéta fogyás bug2018 szénhidrát fogyókúra edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb fogyni vágyó nem rohan el edzőhöz, nem készíttet magának személyre szabott diétás étrendet. Sokan csupán próbálják a barátoktól hallott vagy épp divatos alakformálási tippeket a saját életritmusukhoz igazítani. Ilyenkor gyakran tapasztalhatják, hogy hiába „szenvednek”, nem látszik annak eredménye. Mutatjuk mi a fogyásbuktató-lista első öt helyezettje.

1. Nem teszel különbséget kalória és kalória között

Sokan csak a számokra mennek, de távolról sem mindegy, hogy zöldségből vagy fagylaltból viszel-e be 100 kalóriát. A testsúlycsökkenést illetően elengedhetetlen tudnod, hogy mennyi inzulin szabadul fel a szervezetedben egy-egy élelmiszer elfogyasztásakor. Ez pedig a kalória típusától függ. A „rossz” kalória nem csupán a zsírégetést akadályozza meg, de még ösztönzi is a szervezetedet a testzsír raktározására. Amennyiben tehát fogyni szeretnél, ragaszkodj az egészséges élelmiszerekhez, melyek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. A szénhidrátok mellett a protein is megnövelheti az inzulinszintedet, különösen a tejalapú forrásokból, mint a tej és a joghurt.

Nem elég a kalóriaszámlálás, nem mindegy, miből viszed be a napi kalóriamennyiséget Forrás: Shutterstock

2. Úgy véled, elég neked csak a kardió

A kardióedzés valóban hasznos lehet, de ahhoz nagyon intenzíven és hosszan kellene csinálnod. Sokkal gyorsabban érhetsz célt kis súlyokkal történő edzéssel, vagy a kettő kombinálásával.

3. Azt gondolod, bedobsz pár zsírégető tablettát, és meg is vagy

A zsírvesztés nem megy parancsszóra. Az ilyen kiegészítők – mint például az L-karnitine pirulák – nem csodaszerek, csupán a testmozgás következtében beinduló zsírvesztést támogatják. Tehát nem elég csupán ülni a fotelben, vagy feleannyit edzeni.

A fogyasztó tablettáktól pedig minden esetben tartsd távol magad, hiszen ezek egy része csak megemeli a pulzusszámodat, vagy akár veszélyes is lehet az egészségedre.

A fogyasztó tabletták veszélyesek is lehetnek Forrás: Shutterstock

4. Nem alszol eleget

Az alváshiány a test hormonszintjére is hatással van. Ha nem alszol eleget, gyakrabban érzel majd a nap folyamán éhséget, és sokkal tovább tart majd, míg jóllaksz. Tehát, ha keveset alszol, másnap többet fogsz enni.

5. Túl sokat stresszelsz

A stressz fokozza a szervezet kortizoltermelését, ami lényegében egy szteroidhormon. Emiatt pedig erősen fogod kívánni a gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételeket, és így a tartósan stresszes, feszült mentális állapot nem csupán megakadályoz a fogyásban, de plusz kilókkal is megajándékoz.

Szeptember 1-jén minden a sportról szól Budapesten

Szeptember 1-jén ismét sportpályává változnak az utcák, terek és grundok; kezdetét veszi a harmadik Budapest Urban Games (BUG). A különleges kezdeményezés célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása. A programból a streetball, a futás, a grundfoci, a laser run és a Duna-átúszás sem hiányzik. További részletek a facebookon és az esemény honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.