Egészségbomba őszre: a birsalma jótékony hatásai

Forrás: Shutterstock -
birsalma egészség ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár a birsalma feldolgozása nem a legegyszerűbb dolog, nagyon is megéri évente egyszer nekiállni ennek a műveletnek. A birsalmának ugyanis rengeteg jótékony hatása van, ráadásul sokféleképpen elkészíthető, és mindenhogy nagyon finom.

A rózsafélék családjába tartozik, ritkábban birskörtének, gyakrabban birsalmának nevezik. Akkor érdemes szüretelni, amikor már sárgába fordult a színe, így valamennyivel puhább (azaz nem kőkemény) és édesebb. Ha mégis zölden jutsz hozzá, akkor nem árt egy kis ideig még hagyni utóérni.

A birs húsa édes, nagyon illatos, viszont kemény és kősejtes. Utóbbi tulajdonsága miatt szokás átszűrni, ha például lekvárt vagy sajtot készítünk belőle. Héja vastag és molyhos, azaz piheszőrös, amitől érdemes alaposan megtisztítani. Habár jellemző a gyümölcsökre, hogy nyersen a legegészségesebb fogyasztani, hiszen így őrzi meg leginkább vitamintartalmát, a birsalmát nem szokás nyersen enni, mert kemény, kövecses húsa miatt élvezhetetlen.

A birsalma húsa édes, illatos és tele van vitaminokkal Forrás: Shutterstock

A birsalma előkészítésének érdemes egy rövidebb konyhai késsel nekiállni, amit azonban nem árt megélezni előtte. A birsalmát negyedekre vágjuk és a maghéjától megszabadítjuk. Héját nem kell leszedni. A további teendő attól függ, hogy mit szeretnél készíteni belőle. Hazánkban valamiért a birsalmasajt a legelterjedtebb, ami azonban rengeteg cukrot tartalmaz. Évente egyszer persze belefér, de nem árt tudni, hogy ehhez ugyanannyi cukorra van szükség, mint amennyi a megtisztított birsalma. Így ha 2,5 kiló birset vásárolsz, ahhoz 2 kiló cukor szükséges, egyszóval nem diétás édességről van szó. A lekvárhoz, csátnihoz, kompóthoz, birsalmaléhez már kevesebb cukorra van szükség.

Birsalmalé

Hozzávalók:

2 kg birsalma

2 db citrom kifacsart leve

80 dkg cukor

Elkészítése:

A birsalmáról dörzsöljük le víz alatt a molyhos részt, majd végjuk négybe és távolítsuk el a magházat. 20-25 percig főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor megpuhult, botmixerrel pürésítjük. A pürét kisebb lyukú szűrőn passzírozzuk át, így a kövecses részek nem kerülnek bele. Tegyük vissza a gázra, adjuk hozzá a citrom levét és a cukrot, majd forraljuk fel. Pár perc után alaposan kimosott üvegekbe helyezzük. Ha túl sűrű, természetesen vízzel higíthatjuk.

Birsalmasajt Forrás: Shutterstock

A birsalmának rengeteg jótékony hatása van. Magas a C-vitamin-tartalma, de A-, B1-, B2- és E-vitamin is van benne. Az ásványi anyagok közül vasat, foszfort, kálciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Kifejezetten magas a pektintartalma, az összes gyümölcs közül a birsnek a legmagasabb. Ebből kifolyólag kiváló méregtelenítő, a pektin ugyanis a bél nyálkahártyáján kialakít egyfajta védőréteget, ami megköti a káros anyagokat. A pektin gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, és mivel egy vízben oldódó rostról van szó, az emésztésre, az anyagcserére is jó hatással van. Nem utolsósorban a rendszeres birs fogyasztás a koleszterinszintet is kiegyensúlyozza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.