Így szabadulhatsz meg a tokádtól

toka diéta toka eltüntetése egészség szépség masszázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezzel a zsírpárnával az a legnagyobb gond, hogy a legszembetűnőbb helyen, az áll alatt terül el, így még elrejteni sem igazán lehet. Az arc kerekdednek, puffadtnak tűnik miatta, ami vizuálisan erősen ront a megjelenésen. A jó hír az, hogy ez a probléma orvosolható. Masszázzsal és fizikai gyakorlatokkal otthon, akár mi magunk is tehetünk ellene, vagy szakember segítségét is kérhetjük.

Hogyan alakul ki?

1. Genetikai okok következtében. Nem csak a túlsúlyos embereknek lehet tokájuk, hiszen előfordul, hogy fiatal, vékony lányoknak, fiúknak is „dupla álluk" van, ha olyan állkapcsot örököltek a szüleiktől, felmenőiktől, akiknél a nyakat és az állat összekötő ív rövidebb az átlagosnál.
2. Drasztikus súlycsökkenés esetén a bőr erőteljesen megereszkedhet.
3. Egészségtelen táplálkozás vagy elhízás miatt az arcon és az áll alatt is megtelepednek a zsírpárnák.
4. Terhesség esetén, amikor viszonylag rövid idő alatt jelentős súlytöbblete lesz a kismamáknak.
5. A kor előrehaladtával, főleg a 45 év feletti nőknél, mert akkorra a bőr jelentősen veszít a rugalmasságából és megereszkedik.
6. A rossz szokások miatt, amikor huzamosabb ideig lefelé hajtjuk a fejünket. Kiváló példa erre amikor valaki mobiltelefonozik, számítógépezik vagy az is, ha csak magas vagy túl puha párnán alszik.
7. Betegségből eredendően.

Egészségtelen táplálkozás vagy elhízás miatt az arcon és az áll alatt is megtelepednek a zsírpárnák Forrás: Shutterstock

Hogyan számolj le vele?

1. Erősítsd meg az áll alatti részt

Ezek a roppant egyszerű gyakorlatok nemcsak az arcizmokra, de a nyak bőrére is hatnak. Ha kitartóan végzed ezeket a gyakorlatokat,

az eredmény már 1 hét után szemmel látható lesz.

Nem kell mindig mindet egyszerre elvégezni, felváltva is lehet csinálni.

• Keress egy kemény borítású, vastag könyvet. Tedd az állad alá, támaszd meg rajta a fejedet, és minden nap sétálj így 10 percen keresztül.

• Képzeld el azt, hogy az alsó állkapcsodra egy lefelé lógó súlyt helyeztek, és próbáld megtartani úgy, hogy megfeszíted az arcizmaidat. Közben a fejedet hajtsd hátra. Maradj ebben a pozícióban és számolj el 20-ig. Naponta 5 alkalommal ismételd meg a gyakorlatot.

• Próbáld megérinteni a nyelveddel az orrod hegyét majd ezután az állad hegyét. Napi 5x5 ismétlés hatásos lesz.

• Tátsd ki a szádat amilyen nagyra csak tudod és a nyelveddel írj le képzeletbeli nyolcasokat. Minél nagyobb ívben végzed ezeket a gyakorlatokat, annál hatásosabb lesz. Napi 10 alkalommal ismételd meg.

• Mindkét könyöködet tedd az asztalra, helyezd a fejedet az ökleidre és erősen nyomd rá az áll alatti részt. Erre a gyakorlatra napi pár perc elegendő.

Mindkét könyöködet tedd az asztalra, helyezd a fejedet az ökleidre és erősen nyomd rá az áll alatti részt Forrás: Shutterstock

• Helyezz egy kicsi, puha labdát az állad és a nyakad közé majd nyomd össze a labdát amennyire csak tudod. Naponta 25 alkalommal ismételd meg.

• Hajtsd hátra fejedet, és miközben a plafont nézed, fordítsd el a fejedet jobbra, az állkapcsodat viszont told balra. Tartsd meg ezt a pozíciót 5-10 másodpercig, majd ugyanezt ismételd meg balra is, az állkapcsodat pedig ekkor jobbra irányítsd.

• Erősítsd meg az arcizmaidat úgy, hogy erősen mimikázva, hangosan, de lassan kiejted a magánhangzókat, egymás után többször megismételve. Csak néhány példa: Á mint vár, Ó mint ól, Í mint víz, E, mint lel.

2. Masszírozd át

A masszázs hatására az arc ereiben beindul a vérkeringés, ettől tónusosabbá válik és a káros anyagok is könnyebben távoznak a bőrből. A legjobb az egészben, hogy ezt a masszázst otthon, saját magadon végezheted. Alaposan moss kezet, majd töröld szárazra. Tegyél egy kevés arckrémet, szérumot vagy olajat a kezedre.

Óvatosan kend szét az ujjaidon, majd masszírozd végig a problémás részt a toka aljától az áll végéig, nem túl erősen. Utána fordítsd meg az irányt, és az állcsúcstól a toka legvégéig masszírozd át a bőrt.

Minden alkalommal picit növeld a sebességet és a nyomást. A masszírozó mozdulatok után apró ütögetésekkel és csipkedésekkel folytasd a masszázst. Végül lassú, simogató mozdulatokkal fejezd be. Ha nem vagy allergiás a mézre, akkor krém helyett bátran használhatod, mert csodálatosan hat a bőrre.

Masszírozd végig a problémás részt a toka aljától az áll végéig, nem túl erősen Forrás: Shutterstock

3. Diétázz és tornázz

Ha elhízás következtében alakul ki a toka, akkor muszáj lesz egy kis diétát és mozgást is beiktatnod. Az egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás beindítja a fogyást. Mit kell ehhez tenned?

• fogyassz el naponta négy kisebb gyümölcsöt
• napi három db kisebb zöldséget is egyél
• a fehérlisztet cseréld le teljes kiőrlésűre
• kerüld a készételeket
• húsételek közül szárnyasokat és halakat fogyassz
• az egészséges zsírokat válaszd, mint amilyen az olíva olaj vagy avokádóval és a diófélékkel bevihető
• kerüld a cukros ételeket
• csökkentsd az adagodat, nagy tányér helyett kicsire tálalj

A szakemberek heti 300 perc, azaz nagyjából napi 45 perc könnyed mozgást ajánlanak a fogyni vágyóknak, illetve heti kétszer érdemes nyújtó gyakorlatokat is végezni. A kitűzött heti célt elérhetjük olyan intenzívebb mozgásformákkal is, mint a fűnyírás, kertészkedés.

A szakemberek nagyjából napi 45 perc könnyed mozgást ajánlanak a fogyni vágyóknak Forrás: Shutterstock

4. Fordulj szakemberhez

Ha a torna sem segít, ahogy a mozgás és a diéta sem, akkor valószínűleg genetikai vagy egyéb okok húzódhatnak meg toka kialakulásának hátterében. Ez esetben érdemes felkeresni egy szakembert. Van szépészeti megoldás is erre a problémára: ultrahangos vagy mezoterápiás lipolízis kezeléssel könnyen eltávolítható a zsír. Az előbbi teljesen fájdalommentes, az utóbbi kezelés esetén apró, sűrű tűszúrásokkal a zsírszövetbe injektálnak egy speciális anyagot, melynek sejtstimuláló, bőrfeszesítő, bőrregeneráló hatása is van. Az eredmény gyors, látványos és hosszan tartó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.