fiatalság tibeti jóga egészség Tibet jóga sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezek a bárki számára könnyen elvégezhető gyakorlatsorok a tibeti szerzetesek tudásán alapul. Ezt az ősi módszert a fiatalság forrásának is hívják. Méregdrága fiatalító kozmetikumok, vitalitást ígérő kapszulák megvásárlása helyett egy fillér kiadás nélkül, napi 15 perc időráfordítással otthon is elvégezhetők ezek a rítusok, amiknek valóban stresszcsökkentő, fiatalság- és életerő megőrző hatásuk van.

Az 5 tibetijóga-gyakorlat minden egyes elemét 21 alkalommal kell megismételni. Kezdetben csak 3x végezz el minden gyakorlatot, majd heti 2-vel emeld a számot, vagyis 5x, majd 7x és így tovább, míg eléred a bűvös 21-et, a tibetiek szent számát. Ezek a rítusok kiegyensúlyozzák a hormonműködést, megindítják az energiaáramlást a testben, hatására napról napra érezni fogod, hogy nem csak az izmokat, de a test aktivitását is növelik. Egészségesebb leszel, napközben kitisztulnak a gondolataid, fejlődik a memóriád, és érzelmileg is stabilabbnak fogod érezni magadat.

1. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Állj vállszélességű terpeszállásba, a karjaidat tartsd párhuzamosan a talajjal. Az órajárásnak megfelelő irányban kezdj egyhelyben forogni olyan sebességgel, amennyire csak tudsz, úgy hogy még biztonságban érezd magad. Az első alkalommal csak 3 kört írj le, majd hetente 2-vel emeld a forgásszámot egészen addig, amíg eléred a 21 kört. Ha szédülsz, lassíts a forgáson. A feladatsor végén állj meg, vegyél mély levegőt, közben a karodat nyújtsd a magasba, érintsd össze a tenyeredet, majd a fejed előtt lehozva tartsd meg az összetett tenyeredet a mellkasod előtt és fújd ki levegőt. Ezután ismét vegyél néhány mély lélegzetet.

Hatása: ez a mozgásforma megszabadít a negatív energiáktól, és kiegyensúlyozza az érzelmeket. Serkenti a vérkeringést, jótékonyan hat a visszerekre, segít megelőzni a csontritkulást, elmulasztja a fejfájást és beindítja a fiatalodási folyamatokat.

2. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Feküdj hanyatt a talajon a karjaidat szorosan a törzs mellett tartva. A lefelé fordított tenyereket nyomd a földhöz. Belégzésre emeld fel a fejedet, az álladat szorítsd a mellkasod felé, miközben emeld meg a kinyújtott lábadat egészen függőlegesig. Kilégzésre egyszerre engedd vissza a lábadat és a fejedet a talajra. A megfelelő számú feladatsor elvégzése után maradj hanyatt fekve, lazítsd el a testedet, és vegyél még néhány mély lélegzetet.

Hatása: a második rítus megerősíti a hasizmokat, elősegíti a hasnyálmirigy működését és stimulálja az energiaközpontot.

3. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Térdelj a jógaszőnyegre, a karodat lógasd a csípőd mellett, a hátadat tartsd egyenesen és a tenyereidet nyomd a feneked alatt a combod hátsó részéhez. Belégzésre hajtsd hátra fejedet és ívet formálva hajolj hátra. Kifújás alatt lazítsd el a kezeidet, egyenesedj fel és az álladat nyomd a szegycsontodhoz.

Hatása: jótékonyan hat a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, a férfi- és női nemi szervek működésre. A szív- és torokcsakrát megnyitja, az érzelmeket letisztítja és egyensúlyba hozza.

4. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Ülj le a talajra nyújtott lábakkal vállszélességű terpeszt formálva, tenyeredet tartsd a talajon a csípőd mellett, ujjaid nézzenek előre. Belégzésre hajtsd hátra a fejedet, közben a térdeidet behajlítva emeld meg a csípődet, és törzsedet tartsd párhuzamosan a talajjal. Kilégzésre lassan ereszkedj vissza a kiindulási pozícióba, és az álladat szorítsd a szegycsontodhoz. Amikor felemelkedsz, feszítsd meg az izmaidat, amikor visszaereszkedsz, lazítsd el a testedet.

Hatása: ez a póz a comb- és a farizomra hat, de erősíti a pajzsmirigy működését, az emésztőrendszert, a vér- és nyirokrendszert is. Serkenti az immunrendszer működését, növeli az energiaszintet.

5. jógapozíció

Forrás: Shutterstock

Hasalj le a földre, a tenyereidet helyezd vállad két oldalára a talajra, ujjak előrenéznek. Azután mintha fekvőtámaszt csinálnál, nyújtsd ki a karjaidat, de a csípődet tartsd földközelben, ami csak egy kicsit súrolja a talajt. Közben kilégzésre hajtsd hátra a fejedet, a hátad szép ívet írjon le. A lábujjaiddal tudod megtámasztani magadat. Belégzéskor emeld meg a csípődet amilyen magasra csak tudod, és hajtsd vissza a fejedet, állad nyomd a mellkasod felé. Kilégzés közben ereszkedj vissza a kiinduló pozícióba, és hajtsd hátra a fejedet.

Hatása: ez a legenergikusabb, legerőteljesebb rítus mind az öt közül. Fiatalító hatással van a szervekre, energiával tölt fel, növeli az életerőt.

Amikor befejezted a gyakorlatokat, helyezkedj el hanyattfekvésben a talajon. Hagyd, hogy a tested ellazuljon, a légzésed nyugodt és könnyű legyen. Mielőtt befejeznéd az 5 jógagyakorlatsort, 3-5 percig maradj még ebben a relaxált állapotban. Ne feledd, hogy minden rítust 3 ismétléssel kezdj, majd tornázd fel egészen 21-ig, hogy a tested hozzászokjon a gyakorlatokhoz, és ezáltal kiegyensúlyozottan, harmonikusan, ugyanakkor energiával feltöltve érezd magadat. Egészségedre!

Egy kis plus size történelem - így indult a mozgalomhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180813-plus-size-modellek-kampanyoltak-a-photoshopolt-kepek-ellen.htmlÉrthető, hogy a sovány modelleken jól mutatnak a tervezők által készített ruhák, ezért szívesen alkalmaznak vékony modelleket a kifutókon és persze a magazinokban is a sportos, filigrán alkat a nyerő. Szerencsére nem csupán vékony alkatú nők élnek földön, így nem kizárólag XS és S méretű ruhák készülnek, ezért nagyon is igény van a húsosabb, telt idomokkal rendelkező modellekre is, akik ezeket fazonokat bemutatják. Ők a plus size modellek, akik az utóbbi 5-10 évben kerültek reflektorfénybe, ugyanakkor a plus size modell jelenség már majdnem fél évszázada létezik. Ez Zsír!OrigoHasháj-gyilkos módszerek: ez nálad is működni foghttp://www.life.hu/ez-zsir/20180813-hashaj-gyilkos-modszerek.htmlTény, hogy a legtöbb embernek kihívást jelent eltüntetni a hasán felhalmozódott zsírt. Még azoknak is, akik aktív életet élnek, és egészségesen táplálkoznak. Valóban nem könnyű megszabadulni a hasi hájtól, de nem lehetetlen. Ne add fel, bemutatunk néhány könnyű technikát, amivel neked is sikerülhet megszabadulni az úszógumitól. Ez Zsír!OrigoMelyik Ájurvéda-testtípusba tartozol az ősi indai tan szerint? http://www.life.hu/ez-zsir/20180813-melyik-ajurveda-testtipusba-tartozol-az-osi-indai-tan-szerint.htmlVata, Pitta vagy Kapha? Melyik csoportba tartozol? Azonosítsd be magad, és tudd meg, hogy az ősi holisztikus tan szerint milyen étrendet kövess, illetve milyen mozgásformát végezz. Hosszú távon így őrizheted meg az egészségedet. Ez Zsír!OrigoÍme, 10+1 egészséges életmódról szóló tanács, amely mára megdőlthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180813-eletmodtanacsok-amik-megdoltek.htmlBiztosan te magad is ismersz jó néhány állítást az alábbiak közül, amelyek éveken, évtizedeken keresztül tartották magukat. Egészen addig, amíg a tudományos kutatók be nem bizonyították az ellenkezőjét. Itt az ideje, hogy te is tisztán láss, melyek ezek a hamis mítoszok! Ez Zsír!OrigoSportoljon a gyerek! De miért épp a vízilabda?http://www.life.hu/ez-zsir/20180803-a-sport-jotekony-hatasai-a-vizilabda-junior-vilagbajnoksag-kapcsan.htmlAz már mindenki számára elfogadott tény, hogy a testmozgás jótékony hatással van a szervezetre, mind testileg, mind lelkileg, mind pedig mentálisan. De pontosan mi történik egy gyerek szervezetében, ha rendszeresen sportol? Eláruljuk! Ahogyan azt is, miért épp a vízilabda lehet az egyik legjobb választás. Ez Zsír!OrigoÍme, a legkigyúrtabb királyi sarj: Arthur Chattohttp://www.life.hu/ez-zsir/20180813-ime-a-legkigyurtabb-kiralyi-sarj-arthur-chatto.htmlEgy igen jóképű, izmos fiatalember a brit tinilányok legújabb kedvence. Arthur Chatto közvetlen leszármazottja a királynőnek, és bár csak 24. a trónöröklési sorban, ez őt és a rajongóit cseppet sem zavarja. Kidolgozott izomzatának és kockás hasának köszönhetően egyértelműen övé az első hely a királyi udvar legjobb testű, kékvérű tagjai között. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.