Kiderült, mi lehet a túlsúly oka

Forrás: Shutterstock -
kutatás elhízás túlsúly egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meglepő következtetésre jutottak a kutatók: a túlsúly oka nem a jóllakottságért felelős leptin nevű hormon szállításának zavarában rejtőzhet, hanem az idegsejtekben.

Az idegsejtekben rejtőzhet a túlsúly oka – írja az Origo az MTI nyomán. A müncheni Helmholtz Központ kutatói egy új háromdimenziós eljárás segítségével derítették ki, hogy az elhízás hátterében valójában nem a leptin szállításában bekövetkező zavar áll.

A szakemberek egereken végeztek kísérletet, rajtuk keresztül követték az agyban a hormon útját. Az eredmény szerint a telítettség érzéséért felelős leptin vékony és elhízott egereknél is elegendő mennyiségben jutott az agyba. A táplálkozási viselkedés oka ezért a kutatók szerint az idegsejtekben keresendő.

Ez a kutatás sokat segíthet a túlsúly leküzdésében Forrás: Shutterstock

A zsírszövet által termelt leptin a telítettség érzésében játszik fontos szerepet. Leptinrezisztenciáról beszélhetünk, ha valaki sokat evett, de mégsem érez telítettséget.

A leptinrezisztencia okát körül tudjuk határolni és kutatásainkat az idegsejteken belüli molekuláris mechanizmusokra összpontosítani. Ha a telítettség során lejátszódó minden folyamatot meg tudjuk fejteni, akkor új, túlsúly elleni terápiákat tudunk kifejleszteni és célzott módszerekkel tudjuk támogatni az elhízott embereket a fogyásban" – magyarázta Paul Pfluger, a központ diabétesszel és elhízással foglalkozó intézetének munkatársa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.