Bolti helyett készítsd el otthon: gyümölcsös joghurt

Forrás: Shutterstock -
cukor home made bolt gyümölcsös joghurt gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A boltban kapható feldolgozott élelmiszerek egy részében rendkívül magas a rejtett cukor- és sótartalom, másik felük meg tele van adalékanyagokkal. A leggyakrabban pedig találkozik a kettő. Nem kell, és nem is biztos, hogy minden ilyen élelmiszert ki tudunk iktatni a háztartásból, de amit lehet, érdemes inkább otthon elkészíteni.

Szerencsére már igen nagy a választék a gyümölcsös joghurtok területén, de a legtöbb közülük még mindig olyan minőségű, amit sem felnőtteknek, sem gyerekeknek nem ajánlanánk. Egyrészt az elképesztően sok hozzáadott cukor, másrészt pedig a különböző adalékanyagok miatt.

A bolti joghurtokban elképesztően sok a hozzáadott cukor és az adalékanyag Forrás: Shutterstock

Pedig otthon is rendkívül egyszerű összedobni egy ilyen joghurtot, de egész egyszerűen ebbe bele se gondolunk, a 21. századra ugyanis rendkívül elkényelmesedtünk. Roskadásig állnak a boltok polcain az előre feldolgozott élelmiszerek, többek között az édességek, mint a csokoládék, kekszek, joghurtok, amiket egy mozdulattal máris tehetünk a kosárba. De nem gondolunk bele, hogy ez az egyszerű mozdulat egy komoly döntést eredményez. Igent mondunk az adalékanyagokra, a pálmaolajra, az agyoncukrozott ételekre. Ideje visszatérnünk a fogyasztói társadalom mértéktelenségéből a mértékletességhez, az egyszerűbb dolgokhoz, a házi készítésű ételekhez.

Legalábbis amennyire lehet. Azt például nem állítjuk, hogy mindenkinek magának kell otthon elkészítenie a joghurtot, de vegyünk inkább egyszerű változatot, és a gyümölcsös verziót keverjük be mi magunk. Tényleg nagyon könnyű elkészíteni, nem kell hozzá más, mint görög joghurt és gyümölcs. (Mi leginkább bogyós gyümölcsökből szeretjük, de barackkal is isteni.) Ebből természetesen a friss a legjobb, de az nem mindig áll rendelkezésünkre. A befőzések alkalmával érdemes erre is gondolni, és a fagyasztóba is tenni egy kevés gyümölcsöt. Egyébként mindkettővel ugyanúgy kell eljárni: pürésítsük botmixerrel, de ne túlságosan, jó, ha maradnak benne kisebb-nagyobb darabok. Nyáron érdemes pár levél mentával pürésíteni a gyümölcsöt.

Az otthon elkészített joghurthoz nem kell más, csak görög joghurt és gyümölcs Forrás: Shutterstock

Ehhez a valódi gyümölcsből készült püréhez mi magunk döntjük el, hogy mennyi és milyen cukrot adunk. Mehet bele akár méz is, ami kalóriaértékében ugyan megegyezik a cukoréval, mégis sokkal egészségesebb. Használhatsz nádcukrot is, vagy édesítőszereket. Természetesen az általunk megszokott cukor sem az ördögtől való, csak mértéket kell tudni tartani. Ha házi, de klasszikus cukorral befőzött gyümölcslekvárral keverjük be a joghurtot, az is egészségesebb lesz, mint a bolti verziók. Az édesített gyümölcsöt ezek után egyszerűen keverd hozzá a görög joghurthoz, tehetsz még bele egy késhegynyi friss vaníliát, és kész is.

5 tipp a cukorbevitel csökkentéséhez

A 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez egész egyszerűen brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nemcsak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. Olvasd el a Life.hu cikkét!

A legrosszabb reggelik fogyókúrázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181119-a-legrosszabb-reggelik-fogyokurazoknak.htmlTalán már mindenki számára egyértelmű, hogy a fogyókúra nem egyenlő a koplalással. Fogyni csak úgy lehet, ha megadod a szervezetednek a szükséges tápanyagokat, tudatosan és jól étkezel. Kezdjük most a reggelinél, és vegyük sorra a legnagyobb hibákat. Ez Zsír!OrigoKilépett a mérgező párkapcsolatából, és 30 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181115-kilepett-a-mergezo-parkapcsolatabol-es-30-kilot-fogyott-justine-traver.htmlMérgező párkapcsolatából menekült az evésbe Justine Traver. Amikor végül kilépett ebből a kapcsolatból, és sikerült találnia egy motiváló közeget, megváltozott az élete. Saját bevallása szerint ráadásul nem is a fogyás volt mindebben a legjobb. Ismerd meg Justine történetét! Ez Zsír!OrigoBolti helyett készítsd el otthon: tortillalaphttp://www.life.hu/ez-zsir/20181116-bolti-helyett-keszitsd-el-otthon-tortilla-lap.htmlA boltban kapható feldolgozott élelmiszerek egy részében rendkívül magas a rejtett cukor- és sótartalom, másik felük meg tele van adalékanyagokkal. Leggyakrabban pedig találkozik a kettő. Nem kell, és nem is biztos, hogy minden ilyen élelmiszert ki tudunk iktatni a háztartásból, de amit lehet, érdemes inkább otthon elkészíteni.Ez Zsír!OrigoModellek, akik büszkén vállalják striáikat: az ő testük sem tökéleteshttp://www.life.hu/ez-zsir/20181114-modellek-akik-buszken-vallaljak-a-striakat.htmlHa valakikről, hát a modellekről biztosan azt gondoljuk, hogy ők tökéletesek. A közösségi médiának köszönhetően azonban már nemcsak a csillogó, jól megcsinált címlapfotókat látjuk belőlük, hanem a valódi arcukat is. És vannak, akik ezt is bevállalják. Ez Zsír!OrigoRejtett cukorbombák: ezeket az ételeket kerüld elhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181112-rejtett-cukorbombak-ezeket-az-eteleket-keruld-el.htmlSzinte felfoghatatlan, hogy mennyi cukrot viszünk be a szervezetünkbe a tudtunkon kívül. Aki fogyni szeretne, aki már fogyókúrázik, de mégsem ér el komoly sikereket, aki egyébként is édesszájú, vagy aki egész egyszerűen szeretne egészségesen élni, tudnia kell erről. Ez Zsír!Origo55 kilót fogyott, miután abbahagyta a fogyókúráthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181108-amanda-valentine-55-kilot-fogyott-miutan-abbahagyta-a-fogyokurat.htmlHatéves kora óta túlsúllyal küzdött, később rengeteg fogyókúrát kipróbált. Amanda Valentine végül akkor tudott lefogyni, amikor felhagyott a diétákkal, és elindult egy másik, egészségesebb, emberi léptékű úton. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.