A legjobb mentes és egészséges szakácskönyvek a karácsonyfa alá

karácsony mentes egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészségünknél nincs nagyobb kincs a világon, így nem is tudunk szebb karácsonyi ajándékot, mint ami arról szól, hogyan legyünk egészségesek, fittek, boldogok és kiegyensúlyozottak. Hiszen ez mind-mind összefügg egymással. Íme 6 nagyszerű, idén megjelent szakácsköny, amivel mindezt közelebb hozhatod magadhoz, a szeretteidhez!
  • Iklódi Dóra: Cukormentes örömök (Boook Kiadó, 2018)

Amikor valaki megtudja, hogy cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved, az első gondolatok egyike az, hogy mennyi lemondással jár majd az életmódváltás. A szerző megmutatja, hogy a cukor és egyéb finomított élelmiszerek elhagyása a táplálkozásból nem egyenlő az önsanyargató diétával! Iklódi Dóra – a Wander. Food. Wonder bloggere, aki maga is IR-es – hetven, többségében hagyományos fogás receptjét gondolta újra a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében. Reggelik, tízóraik és uzsonnák, péksütemények, saláták, főételek és desszertek: egyszerűen és gyorsan összeállítható finomságok könnyen beszerezhető, szezonális alapanyagokból, hogy a rohanó hétköznapokon is saját készítésű, ízletes és egészséges ételekkel kényeztethessük magunkat és a családunkat. A kötetet cöliákiában, laktózintoleranciában vagy tejfehérje-érzékenységben szenvedők is haszonnal forgathatják. Emellett ajánljuk a 160 gramm szénhidrátdiétát követők részére is.

Forrás: Life.hu
  • Janits-Szabó Virág: Örömfőzés 2. bővített kiadás (Boook Kiadó, 2018)

Az Örömfőzés első kiadása évekkel megelőzte a mai trendeket: tudatosság, öröm, harmónia, energia-munka és meditációk fonódtak össze remek receptekkel. Most megérkezett a második, bővített kiadás! Ebben a könyvben már 105 recept vár felfedezésre, valamint megszületett a teljesen új Tudatosság fejezet is. Virág, a Városi Jógi közismert tanítója egyszerűen és szeretettel vezet be a tudatos táplálkozás, a happy-eating és a meditatív főzés világába. Mindenfajta ezoterikus felhang nélkül, színesen és vidáman, meglepően modern hangvételben nyújt segítséget egy rólunk szóló, teljes élet kialakításához. A könyv nagyszerű meditációkat, megerősítő mondatokat is tartalmaz, és érdekes információkkal szolgál a harmonikus főzés alapanyagairól.

Forrás: boook.hu
  • Kárai Dávid: #Házikoszt – Az otthonfőzés művészete (Central Médiacsoport Zrt., 2018)

Nincs több kifogás! Kárai Dávid, az ízHUSZÁR magazin alapító szerzője legújabb könyvében a mindennapi főzés népszerűsítését tűzte ki céljául. Olyan élethelyzetekre kínál megoldásokat, amelyekkel mindannyian nap mint nap szembesülünk: sietős, de teljes értékű reggelik, csomagolható, szállításkompatibilis ebédek a melóba, egyszerűen összedobható kanapévacsorák és stresszmentes ünnepi fogások. Több mint 75 új és klasszikus receptet gyűjtött össze, ahol nem jössz zavarba a hozzávalók láttán, gyorsan alkothatsz belőlük isteni kajákat, és amelyek könnyen a mai modern konyha alapreceptjeivé válhatnak.

Forrás: libri.hu
  • Vanessa Kimbell: Kovásziskola – Miért és hogyan süssünk egészségbarát kenyeret (Csipet Kiadó, 2018)

A szerző egy betegség kapcsán saját magán tapasztalta meg, hogy a kovászos kenyérnek nemcsak sokkal jobb az állaga és az íze, hanem a szervezetünk számára is összehasonlíthatatlanul hasznosabb, mert a kovászban lévő vadélesztők és tejsavbaktériumok segítenek lebontani a lisztet, így a kenyér könnyebben emészthető és magasabb a tápértéke. A titok abban rejlik, hogy milyen lisztet választunk, milyen anyakovászt használunk, a tésztát miként kelesztjük, és mindezeket hogyan kombináljuk. Ehhez megkapunk minden útmutatást ebben az egyedülálló, interaktív könyvben, amelyet alaposan végig kell olvasni és lépésről lépésre haladva követni. Utána pedig biztosra vehetjük, hogy mindig olyan kovászos kenyeret tudunk majd sütni, amilyet szeretnénk. Vanessa Kimbellé Anglia egyik legnépszerűbb kovászoskenyér-iskolája, ez a könyv hét év kutatómunkájának a gyümölcse.

Forrás: libri.hu
  • Csákvári Péter, Pelyvás Alex, Szatmári Feri: Mentes konyha (Central Médiacsoport Zrt., 2018)

Enni az egyik legjobb dolog az életben. Erről az élvezetről akkor sem kell lemondanunk, ha ételérzékenység vagy egyéb ok miatt valamely alapanyagot vagy összetevőt szeretnénk kiiktatni az étrendünkből. A Mentes konyha magazin szakácsai a lap hasábjain olyan, finomabbnál finomabb vegetáriánus, húsos és édességrecepteket osztanak meg velünk hónapról hónapra, amelyek többféle érzékenységet kiváltó öszetevőtől is mentesek. Ebben a könyvben a magazin három állandó szerzője, Csákvári Péter, Pelyvás Alex és Szatmári Feri mutatja be, hogy a mentes konyha nemcsak a vegánok, paleózók vagy a 160 grammos diétán élők számára teheti élménnyé a főzést, hanem azoknak is, akik szeretnék új felfogásban elkészíteni a hagyományos ételeket, megpróbálnának változatosabban étkezni, vagy egyszerűen csak új ízekre vágynak.

Forrás: libri.hu
  • Mezei Elmira: Autoimmun szakácskönyv 2. – Újítsd meg az egészséged! (Jaffa Kiadó, 2018)

Mezei Elmira 2017-ben megjelent Autoimmun szakácskönyve átütő újdonságnak számító szemléletével és receptjeivel nagy sikert aratott mind az autoimmun betegségekben érintettek, mind a táplálkozástudományi szakemberek körében. Nem véletlenül, hiszen lehetőséget és esélyt adott az autoimmun betegeknek, hogy étkezésükkel, ételeik gondos megválasztásával maguk is nagymértékben hozzájáruljanak egészségi állapotuk szinten tartásához, vagy akár javításához is. Az új kötet főként azoknak szól, akik már az autoimmun protokoll szabályai szerint élnek, sikeresen túljutottak a diéta első, legszigorúbb szakaszán, és a közérzetük, állapotuk ennek köszönhetően egyértelműen javult. A kezdetben kiiktatott, egyébként magas tápértékű alapanyagokat később fokozatosan, több lépésben vissza lehet emelni a táplálkozásba. A könyv ehhez a visszaépítési folyamathoz ad konkrét tanácsokat és ízletes recepteket. Nyilvánvaló tény, hogy a természetes táplálkozás gyulladás- és stresszcsökkentő hatású, ezért a könyv azoknak is szól, akik azért váltanak tudatosan életmódot, hogy megelőzzék a betegségeket, vagy legalábbis csökkentsék kialakulásuk esélyét.

Forrás: konyvmarket.hu
Negyedik szívműtétje után fitneszversenyen indult a fiatal nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181203-kristin-renae-hayza-negy-szivmutet-utan-fitneszmodell-lett.htmlNéhány hetet jósoltak neki, amikor kiderült a veleszületett szívbetegsége, ma már azonban túl van négy műtéten és egy fitneszmodell-versenyen is Kristin Renae Hayza. Habár saját bevallása szerint sem akarja a végtelenségig feszegetni a határait, a sport által végre úgy érzi, teljes életet élhet. Ismerd meg Kristin történetét! Ez Zsír!Origo5 ok, amiért a savanyú káposzta igazi csodaszerhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181126-savanyu-kaposzta-az-egyik-legfontosabb-teli-vitaminforrasunk.htmlA fehér káposzta fermentált, azaz erjesztett változata a savanyú káposzta, ami rendkívül egészséges, főleg télvíz idején nagy hasznát vehetjük immunerősítő tulajdonságának, de például fogyókúrázóknak is ajánlott. Tudj meg róla mindent! Ez Zsír!Origo165 kilóról fogyott le, hogy édesanya lehessen: sikerült nekihttp://www.life.hu/ez-zsir/20181130-ashley-lewis-65-kilos-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlMár 165 kiló volt Ashley Lewis, amikor PCOS betegséggel diagnosztizálták. Ekkor nagyon megijedt, hiszen egész életében édesanya akart lenni. Ismerd meg Ashley életmódváltásának történetét! Ez Zsír!OrigoA legrosszabb reggelik fogyókúrázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181119-a-legrosszabb-reggelik-fogyokurazoknak.htmlTalán már mindenki számára egyértelmű, hogy a fogyókúra nem egyenlő a koplalással. Fogyni csak úgy lehet, ha megadod a szervezetednek a szükséges tápanyagokat, tudatosan és jól étkezel. Kezdjük most a reggelinél, és vegyük sorra a legnagyobb hibákat. Ez Zsír!Origo5 tipp a cukorbevitel csökkentéséhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181121-csokkentsd-a-cukorbeviteledet.htmlA 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez egész egyszerűen brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nem csak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. Ez Zsír!OrigoA legfinomabb tejalternatívák müzlis reggelikhezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181126-legfinomabb-tejalternativak-kivalo-muzlis-reggelihez.htmlKi állatbaráti okokból, ki allergia miatt, ki pedig szimplán az íze miatt választja a növényi tejeket, amelyekből egyébként igen széles a paletta és legtöbbjüket akár otthon is el lehet készíteni. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.