Megtalálhatták az elhízásért felelős gént

kísérlet gén kövérség egér elhízás csodaszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás. Tudósok most egereken kísérleteztek, és úgy tűnik, hogy megtalálták az elhízásért felelős gént. Ha ennek működését kiiktatják, talán megállítható a hízás. 

Az RCAN1 gén kiiktatásával kísérleteztek a Texasi Délnyugati Orvosi Központ és az ausztrál Flinders Egyetem kutatói. Úgy vélik, ez a gén lehet a hibás az elhízásért.

Napjainkban ugyanis egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, Magyarországon például 2025-re a felnőttek negyede, mintegy 1 866 000 ember lehet túlsúlyos - írja a 24.hu.

Számos egészségi problémát okoz a túlsúly Forrás: Shutterstock

Az RCAN1 egy olyan gén, amely visszacsatolás-gátlóként szerepel az anyagcsere-folyamatokban, ezt a gént kapcsolták ki a kísérleten szereplő egereknél. Az egerek ugyanannyit mozogtak, mint normális társaik, ám akármennyit ettek, nem tudtak zsírt magukra szedni.

Embereken még nem kísérleteztek, de már dolgoznak olyan gyógyszerek kifejlesztésén, amelyek a gén által termelt proteint veszik célba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.