5 szabály, amit soha ne szegj meg, ha fogyni akarsz

Forrás: Shutterstock -
fogyás szabály életmódváltás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki diétába kezd, bizony szembesülhet azzal, hogy valamiért nem működik a fogyás, nem úgy halad az életmódváltás, ahogy ő elvárná. Több hiba is csúszhat a dologba, de van néhány tényleg kőbe vésett szabály, amelyet soha nem szabad megszegni, ha komolyan gondoljuk a változást. 
  • Gondolkodj hosszú távon

Ne vágj bele semmilyen őrült diétába, ami néhány hét alatt kínál hihetetlen sikereket. Ilyen nincs, de ha van is, olyan súlyos következményekkel járhat, ami hosszú távon árthat az egészségednek. Haladj előre lépésről lépésre, a cél az, hogy egy mindennapokban, hosszú távon is tartható életvitelt alakíts ki. A legfontosabb szempont mindenek felett a kiegyensúlyozottság.

Haladj előre lépésről lépésre, a cél az, hogy egy hosszú távon is tartható életvitelt alakíts ki Forrás: Shutterstock

Ezért veszélyesek a gyorsan sokat ígérő diéták

A „minél többet, minél rövidebb idő alatt” világában élünk. Véletlenül se kelljen megmozdulni vagy változtatni a mindennapi rutinunkon, de azért szeretnénk leadni 10–20 kilót, és szeretnénk tökéletes alakot. Maximum a koplalást vállaljuk be, mert ha pár hétig nem eszünk, az biztosan meghozza a kívánt eredményt. Pedig ez így nem működik, és aki mást állít, az bizony be akar csapni. Olvasd el korábbi cikkünket!

  • Táplálkozz változatosan

Ideje végre elfelejteni a csirkemell, rizs, brokkoli triumvirátusát. Egyrészt azért, mert egy hét alatt meg lehet undorodni az ilyen jellegű, minden mást kizáró diétától, másrészt mert a testednek ennél sokkal többre van szüksége ahhoz, hogy jól tudjon működni. Az egyoldalú táplálkozás többet árt, mint használ, ezért étkezz változatosan. Annyiféle zöldség, gyümölcs, gabona, hüvelyes és húsféle áll a rendelkezésünkre, ismerj meg és használj sokfélét, hiszen másféle vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok tudnak így beépülni a szervezetedbe. Így talán már magyarázni sem kell, hogy a koplalás mindennél rosszabb választás, mert legyengülsz, könnyebben megbetegszel, és a jojóeffektusnál köthetsz ki.

  • Igyál eleget

Már azzal, hogy leteszed a szénsavas és rostos üdítőket, és helyettük kizárólag vizet iszol, abból is legalább 2 litert naponta, rengeteget tettél az egészségedért. A víz felelős többek között a jó közérzetért, a betegségek megelőzéséért, az anygacsere- és a méregtelenítő folyamatok megfelelő működéséért, a fogyásért, de még a szép bőrért is.

Ha kizárólag vizet iszol, legalább 2 litert naponta, már rengeteget tettél az egészségedért Forrás: Shutterstock

5 + 1 ok, amiért minden reggel igyál egy pohár vizet

A tiszta víz az egyetlen olyan élelmiszer, ami semmi mással nem pótolható. Egész egyszerűen létfontosságú az ember számára. Jótékony hatásai nélkül képtelenek lennénk egészségesen működni. Nem is tehetsz annál jobbat, mint hogy reggelente, még a kávé előtt, egy nagy pohár vízzel indítod a napot. Íme 5 + 1 ok, hogy tényleg így tegyél!

  • Sportolj

Sok helyről hallani mostanában, hogy az étkezés és a mozgás 70–30 (máshol 80–20) százalék arányban számít az életmódváltásnál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sport elhagyható, ha fogyni vagy erősödni szeretnél. A sportot jellemformáló ereje miatt érdemes igazán elkezdeni, hogy az a tudat, „képes vagy rá” beüljön a fejedbe, és az élet minden részére kiterjedhessen. Persze hosszan sorolhatnánk még, hogy a sport mitől egészséges, milyen pozitív hatásai vannak, de a legfontosabb, hogy ha hosszú, egészséges és boldog életet szeretnél élni, akkor érdemes valamilyen sportágat kipróbálni. Annyiféle lehetőség van már, hogy mindenféle alkatú, stílusú, személyiségtípusú ember megtalálhatja a kedvencét.

  • Vértezd fel magad mentálisan

Mentálisan nagyon erősnek kell lenned. Mit jelent ez pontosan? Valójában sok mindent. Például azt, hogy foglalkozol a negatív kritikákkal, azokkal, akik le akarnak beszélni arról, ami neked jó. Aztán azt is jelenti, hogy erősen tudsz kapaszkodni a motivációdba, és tudsz önmagadért küzdeni. Nagyon fontos, hogy szeresd magad, becsüld meg a legapróbb sikereidet is, legyél magadra büszke. Ha nem jönnek olyan gyorsan az eredmények, akkor is tarts ki, hiszen a saját boldogságod a cél.

Mentálisan erősnek kell lenned, hogy tudj kapaszkodni a motivációdba Forrás: Shutterstock

Mentális tréning – így állítsd át az agyad, ha fogyni szeretnél

Nagyon fontos, hogy a fogyásnak, életmódváltásnak úgy kezdj neki, hogy mentálisan abszolút topon vagy. Vagyis tudod, hogy mit szeretnél, miben kell változnod, és komoly elhatározással vágsz bele. Olvasd el korábbi cikkünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.