Kiderült, hogy tényleg szükséges-e a diétához a citromos víz

Forrás: Shutterstock -
diéta víz citromos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos sztárdiéta javasolja, hogy kezdjük a napot egy pohár langyos, citromos vízzel, hiszen attól majd felgyorsul az emésztésünk és rohamtempóban olvadnak le rólunk a kilók. Horváth Kata dietetikus lerántja a leplet a citromos víz mítoszáról, és elmondja, hogyan árthat többet ez a reggeli rutin, mint amennyit használ – ha használ egyáltalán.

A citromos víz fogyasztását rengeteg diéta ajánlja, pedig nem biztos, hogy használ. Horváth Kata, a Duna Medical Center dietetikusa elárulta, érdemes-e fogyasztani.

Citrom nélkül is jó a víz
A napi 2,5–3 liter folyadék – ezen belül is a tiszta víz fogyasztása – mindenkinek ajánlott, hiszen a dehidratáció lassítja az anyagcserét, és káros az élettani folyamatokra. Tehát igaz, hogy

az ajánlott vagy megnövelt vízfogyasztás érezhetően serkenti az emésztést,

továbbá gyorsítja az agyi funkciókat, kedvezően hat a vérnyomásra, sőt, még a bőr is feszesebbé válik tőle, de ez bizonyítottan citromlé nélkül is működik.

A citromos víz nem olyan hasznos, mint hisszük Forrás: Shutterstock

Mennyi az annyi?
A hivatalos napi ajánlott C-vitamin-beviteli érték 60 mg, ezzel szemben 1 szelet citrom leve körülbelül 1 mg C-vitamint tartalmaz. Ebből látjuk, hogy 60 pohár citromos vizet kellene meginnunk egy nap, hogy elérjük a megfelelő beviteli mennyiséget. A citromban megtalálható flavonoidok, antioxidánsok rákellenes hatása igazolt, de egy pohár itallal, amelyben 1-2 szelet citrom van, a napi ajánlott mennyiség elenyésző részét tudjuk csak fedezni, ami a daganatos megbetegedések prevenciójához igen kevés. Jelenleg nem bizonyított, hogy a nagy dózisú C-vitamin fogyasztása immunerősítésre hatékony lenne.

Felejtsük el a lúgosítást is
A citromos víz nem lúgosít, mert az ételek pH-értéke nincs hatással az általános egészségünkre. Testünk, szerveink működésével fenntart egy számára optimális határok közötti pH-értéket, amelyet nem tudunk az ételeinkkel befolyásolni.

A citromos víz fogyasztásával nem lehet megelőzni az olyan betegségeket, mint például az ízületi gyulladás

– ahol purinszegény diéta tartása az előnyös, a terhességi cukorbetegséget (GDM), de sajnos a rákos megbetegedéseket sem. Sőt, a refluxszal küzdő, magas gyomorsavtartalommal rendelkező, gyomorégésre hajlamos embereknek nem is ajánlott, és a fogzománcot is károsíthatja.

A citromos víz rendszeres ivása jelentősen hozzájárulhat a reflux kialakulásához vagy a fogzománc sérüléséhez.

A fogorvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy citromos víz fogyasztása után nem szabad közvetlenül fogat mosni, hiszen a felpuhult zománcot károsítjuk vele, ilyenkor a sima vízzel való öblögetés javasolt.

Hagyjuk a méregtelenítést a vesékre
A testünkben ezt a funkciót a veséink és a májunk tökéletesen elvégzi. Semmilyen csodaszerre vagy tisztító folyadékra nincs szükségünk, hiszen méreglerakódásaink vagy „koszos” beleink sincsenek, tehát nem kell méregtelenítenünk.

Beindítja a fogyókúrát?
A citrom pektint tartalmaz, amely az almában is megtalálható. Rosttartalma miatt telít, így segít elkerülni a súlygyarapodást és támogatja az emésztőrendszer munkáját. Azonban kifacsarva a citrom már igen kis mennyiségű rostot rejt magában.

A dietetikusok az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást,

a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket a teljes életmódváltás mellett, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.

Jó valamire egyáltalán a citromos víz?
A citromos vizet azért ajánlják a cikkek, mert ha nem rakunk hozzá cukrot, kiváló alternatívája az édes üdítőknek és gyümölcsleveknek, amelyekből egy pohárnyi is magas kalóriatartalmú lehet. A citromos vízből többet kívánunk, jobban itatja magát, mint a tiszta víz, miközben alig tartalmaz kalóriát.

Rendben, ha nem a citromos víz, akkor mi az egészséges fogyás titka?
Az egészséges fogyáshoz a következő a kulcsszavakat kell megjegyezni az étkezésben: rendszeresség, mértékletesség, változatosság, magas rost-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás; az életmódban: kiegyensúlyozottság, minimum heti két alkalom mozgás és pihentető, 7-8 óra alvás. Az immunrendszerünkre, az anyagcserénkre és a BMI értékünkre is ezek együttese lesz jótékony hatással. Önmagában nem szabad a C-vitamin-bevitelre alapozni az egészséget és egyenlőségjelet húzni a kettő közé. A szervezetünknek minden nap szüksége van fehérjékre, telített és telítetlen zsírokra, szénhidrátokra, ásványi anyagokra és vitaminokra és legalább 2,5–3 liter folyadékra.

184 kilóról fogyott le: így változott meg az életehttp://www.life.hu/ez-zsir/20190218-184-kilorol-fogyott-le-angel-diaz-igy-valtozott-meg-az-elete.html31 évesen érte el legmagasabb súlyát Angel Diaz, egészen pontosan a 184 kilót. Fiatal édesapaként végül rádöbbent, hogy nem hagyhatja el magát ennyire, hiszen látni szeretné a gyerekeit felnőni. Ahogy meghozta a döntést, máris életmódváltásba kezdett. Ismerd meg Diaz történetét! Ez Zsír!OrigoApró bikiniben mutatta meg magát Obama lánya, Maliahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190218-apro-bikiniben-mutatta-meg-magat-obama-lanya-malia.htmlMalia Obamát apró bikiniben kapták le a floridai tengerparton. Ez Zsír!--Liptai Claudia vicces fogyókúrás tippeket ad közösségi oldalánhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190217-liptai-claudia-vicces-fogyokuras-tippeket-ad-kozossegi-oldalan.htmlLiptai Claudia csak úgy sziporkázik a közösségi oldalán. Ezúttal egy vicces videót készített arról, hogyan is kellene diétázni szerinte. Ez Zsír!Origo3 + 1 rossz szokás, amivel elrontod a fogyókúráthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190214-rossz-szokasok-amikkel-elrontod-a-fogyokurat.htmlSokan elkövetik azt a hibát, hogy mindenféle tájékozódás nélkül belevágnak egy tarthatatlan fogyókúrába, aztán néhány hét után jönnek is a nehézségek. Érdemes alaposan körbejárni a témát, és a legfőbb pontokat mindenképpen betartani. Íme, néhány szempont, amin könnyen elcsúszhat a fogyókúra! Ez Zsír!OrigoKalóriaégetésre fel! Ez a 10 perces kardió csodákat tesz a testeddelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190214-kaloriaegetesre-fel-ez-a-10-perces-kardio-csodakat-tesz-a-testeddel.htmlA kardió nemcsak az állóképességet fejleszti, de zsírt is éget. Rendkívül hatékony edzésmódszer, amely 10 perc alatt is jócskán megizzaszthat. Ha nem hiszed el, próbáld ki ezt a 10 perces edzéssort. Ez Zsír!OrigoBibliai diétával fogy Gesztesi Károly a fia, Máté unszolásárahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190215-bibliai-dietaval-fogy-gesztesi-karoly-fia-mate-unszolasara.htmlGesztesi Károly és fia, Márkó január elején kezdtek el egy igen kemény diétát, amit Dániel-bötjnek neveznek. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.