Így csillapítsd a cukoréhségedet a diéta alatt

diéta cukor fogyókúra édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokaknak az a legnehezebb a diétában, hogy le kell mondani az édes élvezetekről. Pedig lemondásra nem is kell gondolni, sokkal inkább arról van szó, hogy az édes ízeket is tudatosan kell beiktatni az étrendbe. Megmutatjuk, hogyan.

Mennyiség helyett minőség

Az első és legfontosabb dolog a minőségi és mennyiségi váltás. Például nem kell ebéd után beverni egy tábla tejcsokit, helyette néhány kocka jó minőségű étcsokoládét érdemes választani. Ha tényleg jó minőséget választasz, azaz magas kakaóbabtartalmút, az ugyan jóval drágább lesz, mint egy tábla tejcsoki, de be kell osztani. Jó tudni, hogy kis mennyiségben az étcsokoládé rendkívül egészséges.

Érdemes néhány kocka jó minőségű étcsokoládét választani a tejcsokoládé helyett Forrás: Shutterstock

Sajnos az egészség manapság igen drága. Egy mindenmentes cukrászdában is magas árak vannak, de ha hetente, kéthetente egyszer eszel édességet, így is rengeteget tudsz spórolni, és igazán megérdemled azt az egy szelet mentes süteményt, amik egyébként kifejezetten finomak is, egyáltalán nincs olyan érzése az embernek, hogy valami kimaradt volna belőle. Igazi ízorgiát adnak, és kielégítik az édes íz utáni vágyakozást.

Süsd meg magad

Az életmódváltásban fontos szerepe van az otthoni sütés-főzésnek, ez ugyanis az egyik legmegbízhatóbb és legolcsóbb módja az egészséges fogások elkészítésének. Ezen belül az édességek, sütemények elkészítése egy teljesen külön dolog, ami csak önmagában annyi lehetőséget és ízvilágot tartogat, hogy soha nem fogsz ráunni. Az internet már tele van jobbnál jobb receptekkel, de egy reggeli zabkásához még recept sem kell, annyira egyszerű, és valójában bárhogyan variálható.

A gesztenyelisztből készült kenyér jó alternatíva a fehér kenyérre Forrás: Shutterstock

Ha sütésre adod a fejed, először is nézz körbe a lehetséges alapanyagok területén. A fehér lisztet cseréld le például mandula- vagy gesztenyelisztre. A cukor helyett is többféle alternatíva van. A méz például kalóriatartalomban nem sokban különbözik a cukortól, viszont kis mennyiségben érdemes fogyasztani vitamintartalma miatt. Az édesítőszerek közül leginkább a sztíviát ajánljuk, amit az indiánok már évszázadok óta használtak édesítésre és gyógyításra. Mivel nagyjából 300-szor édesebb a cukornál, nem kell belőle sokat használni. Habár az eritrit is nagyon elterjedt, hiszen semmi nem szívódik fel belőle, így teljesen kalóriamentes, néhányan a bélflórára gyakorolt hatását kutató tanulmányokat hiányolják, és emiatt nem fogyasztják. Egy kicsi mellékíze ugyan mindkettőnek van, de egy jól összeállított süteményben ez szinte jelentéktelen. Egyébként teljesen cukormentes süteményeket is kipróbálhatsz, itt van ugyanis a banán vagy az édesebb almafajták, amik természetes édesítőszerként is használhatók.

Jó tudni!

A 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.