Illényi Katica: "A jóga visszaadta fiatalkorom rugalmasságát"

művésznő hegedűművész tánc egészséges életmód vegetáriánus pattanás mozgás jóga sajt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Illényi Katica, Liszt-, Artisjus- és eMeRton-díjas hegedűművész nemcsak művészként, de egészségtudatos emberként is mindent megtesz a testi-lelki harmóniáért. Ehhez nemcsak az egészséges táplálkozás, hanem a rendszeres jóga is hozzátartozik - akár 35 fokban.

"Tudatosan sok mindent teszek az egészségemért, ennek egyik alapja a rendszeres jóga, melyet negyvenfokos hőségben végzünk, a meleg nagyon jól lazítja az izmokat, és meg is izzaszt. Felváltva űzöm a Barkan és a Chili jógát, utóbbi azért a kedvencem, mert Pártos Csilla (a Chili jóga megalkotója) a gyakorlatokba beleszőtte a tánc mozdulatait is. Minden szabad estémet a jógateremben töltöm. Ez van, hogy heti öt alkalmat jelent, és másokat is csábítok erre a mozgásformára, mert nemcsak erősít, szálkásít, de nyújt is, és visszaadta fiatalkorom rugalmasságát. Korábban fanatikusan dzsessztáncra jártam, de aztán egy ismerősöm mutatott pár jógagyakorlatot, és nagyon megtetszett, így mára fanatikus jógás is lettem. A stresszoldásban is segít, a jógázás nekem olyan, mint egy párbeszéd a testemmel, és ebbe nem férnek bele a napi gondok, vagy bármiféle egyéb gondolat, mert akkor azonnal kibillenek az egyensúlyozásból. Emellett még a hátat is nyújtja, erősíti, és a fölösleges zsírpárnáktól is megszabadulok általa."

Forrás: Illényi Katica
Forrás: Illényi Katica

Katica egészséges életének másik alappillére a helyes táplálkozás: a vegetáriánus és sajtmentes étrend a bőrét is megmentette a gyulladt, pattanásos állapotból.

"16 éve vagyok vegetáriánus, akkor a szüleim kezdték el, és némi ellenkezést követően mi is áttértünk erre a táplálkozási formára. Addig nagyon sok gondom volt a gyulladt, pattanásos bőrömmel, bőrgyógyásztól bőrgyógyászig jártam, de egy orvos sem tudta megmondani, mi lehet az oka, minden értékem rendben volt. Egyedül a sajtra gyanakodtam, mert már akkor észrevettem, hogy ha sok sajtot eszem, akkor több pattanásom jön elő. Végül egy íriszdiagnosztikai vizsgálaton derült ki, hogy több fehérjét viszek be a szervezetembe, mint amennyit az fel tud dolgozni, és emiatt alakulnak ki egyre-másra a pattanásaim. Mikor leálltam a sajtról és a húsokról, pár héten belül rendeződött a bőröm állapota, és ez így is maradt a mai napig - de ha sajtot eszem, akkor utána három hétig folyamatosan jönnek elő a gyulladt pattanások, minden kozmetikai kezelés ellenére. Ha egy ismerősömön látom, hogy csúnya a bőre, akkor már ajánlom is neki a sajtmentes étrendet, sokaknak helyrejött már így a bőre. A húsmentes étrendhez is ragaszkodom, sok húsevő el sem tudja képzelni, hányféle ízletes fogást lehet csupán növényekből elkészíteni: havi egy alkalommal eszem halat, de egyébként semmilyen húst nem fogyasztok, mégis változatosan és táplálóan étkezem."

Forrás: Illényi Katica
Forrás: Illényi Katica

Katica étrendje, bár nem erőszakolja senkire, azóta a családján belül is követőkre talált. A vegetáriánus étrend mellett Katicáék rengeteg nyers ételt is fogyasztanak.

"Odafigyelek arra, mit eszem: reggel felkelés után fél órát tornázom, aztán megiszom egy jó adag gyümölcsturmixot, és délig mást nem is eszem, ha mégis éhes lennék, akkor egy szelet pirítós elég. Az ebédem persze húsmentes, este pedig a szénhidrátokat igyekszem mérsékelni a vacsoránál. Rengeteg nyers ételt fogyasztok, az étrendem legalább fele nyers ételekből áll, a bio zöldségeket és gyümölcsöket egy magyar gazdától vesszük hétvégente, így a mélyhűtőnk mindig tele van piros, sárga és zöld nyers ennivalókkal. Az étrendem betartása mára egyáltalán nem okoz nehézséget, inkább az nehéz, hogy mindig csak annyit egyek, amennyire a szervezetemnek szüksége van, és ne többet. Néha persze átlépem a határt, de akkor pár nap után újra rendeződik az állapotom. Időnként léböjtkúrát tartok, ilyenkor csak nyers zöldség- és gyümölcsleveket iszom, a jóllakásig tele lehet lenni ezekkel is. A családban senkire sem erőltettem az étrendemet, mégis szép lassan úgy alakult, hogy mostanra mindenki, aki a házunkban él, így étkezik. Emellett mindenféle negatív dolgot igyekszem távol tartani magamtól, nem hallgatok rádiót, nem nézem a híreket, nem bosszantom magam olyan dolgokkal, amiken nem tudok változtatni."

Katica étrendje a külföldi utazások során azért okoz némi problémát, de az előre felpakolt túlélő felszerelés segíteni szokott. Az éttermek főzési-sütési szokásaival már több gondja akad.

"Sokszor okoz problémát, hogy a fellépés helyszínén egy jó adag pörkölttel várnak az emberek, de már az előzetes egyeztetéseknél jelezni szoktuk, hogy egészségügyi okokból nem ehetek húst, így mostanában párolt zöldségekkel kedveskednek. Mikor olyan helyre utazunk pár napra, ahol még nem voltunk, akkor előre készítek kis elemózsiás kosarat zöldségekkel, gyümölcsökkel, szójafasírttal, hogy legyen mit ennem. A repülőút is problémás, van, hogy a vegetáriánusoknak egy nagy adag sajttálat hoznak ki, így én éhen maradok. Étteremben állandóan kérdezgetnem kell a pincért, hogy az adott étel, amit ennék, biztosan sajtmentesen készül-e, de még a rántott zöldségeket is sok helyen abban az olajban sütik ki, amiben előtte hetekig húsokat és sajtokat sütöttek. Egyszer egy jó nevű étteremben megkívántam egy majonézes szardíniás salátát, nagyon finom volt, de hihetetlen, hogy mit művelt az arcommal: hetekig úgy néztem ki, mint egy himlős. Azóta betartom a szabályokat, de még szerencsésnek mondhatom magam, hogy kifelé jön ki a szervezetem reakciója, mert sokak ugyanúgy érzékenyek ételcsoportokra, csak ők nehezebben veszik ezt észre, mivel befelé jelennek meg a tünetek. Mindenkinek meg kell ismernie a saját testét, és kitapasztalnia, hogy mitől érzi jól vagy éppen rosszul magát."

Forrás: Illényi Katica
Forrás: Illényi Katica

Az egészséges életmód mellett Katica a fellépéseire nagyon sokat készül, hiszen csak ezen a nyáron 4 különböző programmal és repertoárral lép színpadra itthon és külföldön.

"Augusztusban két németországi koncertre készülök, ezek kihívást jelentenek, annak ellenére, hogy beszélek németül is, folyamatosan gyakorlom a konferálások és interjúk miatt, de mellette franciául is tanulok, mert vannak olyan slágerek, melyeket franciául énekelek. Rengeteg meghívásom van mindenfelé itthon is. Emellett a tavaly év végi koncertfelvételem utómunkálatai is most folynak, melyet a Művészetek Palotájában adtam a Győri Filharmonikusokkal."

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.