derék karcsúság hullahopp karika hasizom egészséges életmód hastánc pilates mozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hasukra rakódó feleslegtől nemcsak a férfiak, hanem az alma alkatú nők is sokat szenvednek. Az alábbi gyakorlatokkal és módszerekkel azonban  - megfelelő diéta mellett - neked is feszes hasad és szép derékvonalad lehet!

Hasizomgyakorlatok

Fogyókúrázás közben sokaknak nem a csípőjük, hanem a hasuk marad legtovább kerekded. Ez csak akkor fog változni, ha a zsírréteg alatt elhelyezkedő hasizmokat folyamatosan tornáztatod. A diéta és az izomerősítés csak együtt lesz hatásos, így hiába tornázol órákat, diéta nélkül nem érsz el eredményt, de csupán diétával feszes hast sem produkálhatsz. Az izomerősítésre a legkézenfekvőbb módszer a felülés: otthon, gépek nélkül is végezheted, csupán egy plédre vagy polifómra lesz szükséged. Hanyatt fekve húzd talpra a lábaidat, kezeidet pedig tedd a tarkódra, vagy kulcsold a nyakad alá. A levegő kifújásával egyidőben szegezd a tekinteted a mennyezetre, tartsd is ott, majd a mellkasodat emeld meg harminc centire, tartsd meg, és lassan, fokozatosan ereszkedj vissza a talajra, majd ezt ismételd meg legalább tizenötször. A klasszikus hibákat viszont ne kövesd el: a jó felülés lassú és az izommunkára koncentrál a lendület helyett, tehát a behúzott nyakadnál fogva rángatni magad és minél gyorsabban letudni az egészet rossz módszer. Eleinte fájdalmas a munkához nem szokott hasizmok beizzítása, de megéri az erőfeszítést. Ha már belejöttél a felülésekbe, akkor egyrészt emelheted az adagot, másrészt nehezítheted is a gyakorlatot: minél tovább tudod félig felemelkedve megtartani magad, annál jobban erősödnek az izmok, de a felemelkedés mértékét is érdemes folyamatosan változtatni.

Thinkstock
Thinkstock

Alhasra és derékvonalra

A felülés a hasizom felső szakaszára koncentrál, de ha kicsit is Micimackóéra emlékeztető pocakod van, akkor az alhasi izmokat is meg kell tornáztatnod. Ehhez ismét hanyattfekvő pozícióból indulj ki: kezeidet tedd a tarkódra, és húzd hashoz mindkét lábadat. Ebben a helyzetben a derekadat szigorúan szorítsd a talajhoz némi medencebillentéssel, feszítsd meg a has- és farizmaidat, s miközben derekadat leszorítva tartod, az egyik felhúzott lábadat nyújtsd negyvenöt fokos szögben a levegőbe, majd húzd vissza, és jöhet a másik lábad - a levegőben váltogasd őket folyamatosan, amennyiszer csak tudod. Nem könnyű gyakorlat, de igen hatásos. Ha már jól megy, akkor felüléssel is kombinálhatod: az éppen a hasadhoz húzott lábad térdéhez az ellenkező oldali könyöködet érintve kőkemény hasizmokat edzhetsz magadnak.

A derekadról oldalsó fekvőtámasszal gondoskodhatsz: feküdj a jobb oldaladra, alkarodra támaszkodva. Lábaidat testeddel egy vonalban nyújtsd ki, szabad kezedet tedd a csípődre, és emeld meg a csípőd a földtől - ügyelve arra, hogy ne imbolyogj, és ne told ki a feneked. Ha nagyon nem találod az egyensúlyt, akkor szabad kezeddel engedd el a csípődet és támaszd meg magad a talajon. Kezdetnek minden oldalra tíz emelés ajánlott, de az oldalakat váltogatva csinálhatsz ennél többet is. Ahogy az eddigi gyakorlatoknál, itt is a koncentrált izommunka a cél, és nem a lendületes mozgás vagy az emelés magassága: többet ér, ha egy centit emelsz megfelelően, mint ha tízet rossz tartással.

Hastánc

Ha a hasizomgyakorlatokat unalmasnak érzed, és szereted a zenét, akkor hastánccal is próbálkozhatsz: kiváló alakformáló, megdolgoztatja a hasad és a feneked, karcsúsítja a derekad és nőiességedben is megerősít. Annak ellenére, hogy nincsenek benne harmincszor ismétlendő, ismerős hasizomformáló gyakorlatok, harmonikusan mozgatja és edzi a hasizmaidat, bár sokszor időbe telik, míg a hatása látványossá válik. Ha lassúnak találod, akkor fitneszhastánccal is próbálkozhatsz, ahol a hastáncot az aerobikkal kombinálták. Kardióedzésnek pedig akármelyik táncforma ajánlható, a divatos zumba vagy a társastánc is alakformáló hatású, miközben jókedvre is derít.

Thinkstock
Thinkstock

Emellett a hastánc nemcsak alakformáló, de igazán szexis is: ahogy azt a Life.hu korábban megírta, Shakira egy alkalommal koncertje közben terelte fel a nézőtérről focista kedvesét a színpadra, ahol jól megtáncoltatta őt és csapattársait. Piqué pedig láthatóan teljesen begerjedt Shakira csípőmozdulataitól, ami a videón is látható.

Hulahopp

Az általános iskolából ismerős szórakoztató játék edzésnek sem utolsó, s ma már a hulahopp komoly sporttá nőtte ki magát. Nemcsak karcsú derekat eredményez, az egész testet edzi, és a modern hulahopp-gyakorlatok kiváló aerob edzésformát is nyújtanak. Emellett viszont a hasadon használva nem terheli meg az ízületeidet, és nem is túl drága, zene mellett pedig szórakoztató is. Ha igazán eredményesen akarod használni, válassz fából készült karikát, azt jóval nehezebb tekerni, így jobban fogyaszt. A hulahopp bizonyíték arra, hogy fogyni szórakozva is lehet: ahogy már azt korábban megírtuk, a 31 éves Jen Moore hulahoppkarika segítségével fogyott 65 kilót.

Jóga és pilates

Ha gerinc- vagy térdproblémáid vannak, esetleg nehezen bírod a szívet megdolgoztató gyakorlatsorokat, akkor a jógát vagy a pilatest neked találták ki. Ezek a mozgásformák úgy erősítenek, hogy közben az ellazulásra és a nyújtásra is koncentrálnak, emellett segítenek a stressz levezetésében, és a hátproblémák némelyikét is megoldhatják. Sok olyan jóga- vagy pilatesgyakorlat van, mely keményen edzi a mély és felületi hasizmokat, a derekat, így pár hónap után igazán formás hasat és jobb tartást eredményeznek.

A jógát a sztárok is nagyon kedvelik: a népszerű énekesnő, Kozma Orsi a Life.hu-nak elárulta, hogy pörgős életmódja ellenére is igyekszik megőrizni az egészségét: rendszeresen jógázik. Bevallása szerint ha jógával kezdi a napot, akkor egész nap mosolygósabb.

Lehetünk egyszerre kövérek és fittek? Lady Gaga 14 kilót hízott, mégis tökéletesen fittnek látszikhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121009-lehetunk-egyszerre-koverek-es-fittek-lady-gaga-14-kilot-hizott.htmlFenyő Iván: "Nem akkor eszem és nem azt, amit megkívánok"http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121003-fenyo-ivan-egeszseges-eletmodot-es-es-rengeteget-sportol.htmlMegosztotta titkát a gyönyörű topmodell! - Így marad karcsú Miranda Kerrhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120926-miranda-kerr-a-tengerparton-erosit.htmlSzabó Győző férfias edzésekkel tartja formában magáthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120925-szabo-gyozo-kuzdosportokkal-tartja-formaban-magat.htmlMadonnát megszégyenítő izmokkal rendelkezik a 86 éves Johanna - Lenyűgöző tornamutatványokra képeshttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120917-a-vilag-legidosebb-tornasza-johanna-quaas-a-86-eves-tornaszbajnok.htmlÍme az igazi Popeye! 78 centiméteres a világ legnagyobb bicepszehttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120917-78-centimeteres-a-vilag-legnagyobb-bicepsze.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.