kávé guillermo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kávéivás a napi rutin része, sokan és sokféleképpen szeretjük, és az is biztos, hogy igazán csak azt tudjuk szeretni, amiről tudjuk, hogyan szeressük!

Gasztronómiai értelemben a kávé a nap elkezdéséhez, a napi életvitel során történő étkezésekhez kötődik. Az idő előrehaladtával inkább már kísérő, az étkezést lezáró gasztronómiai funkciója van csak. Mindenkinek megvan a maga kedvenc fajtája, kávézója. Azonban sokszor érdemes a legalapvetőbb dolgokat újra felfedezni, nagyobb tudatossággal végezni egy olyan egyszerű tevékenységet is, mint a kávéivás.

Thinkstock
Thinkstock

Géppel őrölt előjáték

Tedd félre most a tejeskávéd, cappuccinód, ristrettód, nádcukrod, magas zsírtartalmú tejszíned, szirupjaid! Hogy ne érjen csalódás, legjobb, ha frissen őrölt, jó géppel pörkölt presszókávét veszel magad elé. Egyfajta előjátékként kezdetben csak az illatával ismerkedj. Még mielőtt belekortyolnál az illat alapján felkészülhetsz arra, mi vár rád a csészében.


Az első érintések

Az első komolyabb érintkezés ehhez képest lehet kellemes, az esetben jó nyomon jársz, vagy csalódás, és akkor már tudni fogod, hogy ez a kávé már az elején hazudik. Ezt követi az ízlelés, ami több lépésből áll. Ne szégyellj beleszürcsölni, mert a beszívott levegővel együtt a kávé teljesen más ízet mutatja. Ekkor derül ki, hogy a kávé karaktere inkább intenzív vagy könnyed. Ha sűrű, azt hívjuk testes kávénak, ha híg, szinte lecsúszik a nyelvedről, akkor egy könnyedebb fajtával találkoztál.

Thinkstock
Thinkstock


Ez már a flow...

Ezt követően kortyolj bele a kávédba. Hagyd, hogy nyugodt folyással belepje a nyelved, szájüreged. Ekkor tárul fel a kávé ízkaraktere, a gyümölcsös, fűszeres, citrusos, kakaós, csokoládés, esetleg gyógynövényes jellege.

Ha elégedett vagy az eredménnyel, biztos lehetsz benne, hogy az ebből a fajtából készített bármelyik kávékülönlegesség jól fog sikerülni. Íme néhány különleges recept, hogy a következő otthoni "Majd leülünk kávézni!" beszélgetéseket kicsit feldobd.

Zorró

Duplakávé forró vízzel felöntve. A hosszú, nehéz beszélgetésekhez ajánljuk. Cukor és tej nélkül akár szakítás után is jól jöhet. De jó választás vizsgaidőszakban, amikor szeretnéd az agyad mellett a szád is lefoglalni jó időre csokievés helyett.

Fekete szárnyak

Tojáslikőr, presszókávé, és egy csipetnyi szerecsendió. Inkább ősszel és télen az igazi, de ha egy kis hideg tejet és jeget teszel hozzá, akkor egy hosszú talpas pohárban, igazán pompás nyári ital lesz belőle.

House of the setting sun

Fekete tea, narancsvirágvíz, csillagánizs, zúzott tamarind, cukor, sűrített tej és duplaeszpresszó keveréke, amelytől és úgy fogod magad érezni, mintha egy thaiföldi riksán zötyögnél a naplementében.

Guillermo

A duplakávét egy szelet limera és jégre öntöd. Bevállalós, izgalmas személyiségek itala. Egy leheletnyi tejjel még tovább őrjítheted.

Piszkos Chai

A chai teát, azaz a sima fekete tea és egy kardamonból, gyömbérből, ánizsból, édesköményből, szegfűszegből, fahéjból, szerecsendióból, feketeborsból álló fűszerkeverék elegyét egyszerű presszókávéval kevered össze. Különleges, keleties hangulatba húz majd. Ha nincs időd elkészíteni a chai keverékét, minden kelti boltban találsz belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.