2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

5 dolog, ami biztosan befolyásolja, hogy hol és milyen lakást vásárolunk

123rf.com -
PR cikk lakásvásárlás lakáshitel kalkulátor otthon
A lakásvásárlás életünk egyik legnagyobb és legfontosabb döntése, ezért érthető, hogy a lehető legjobb megoldást keressük. Ehhez alapos megfontolásra van szükség és számos kérdést fel kell tennünk magunknak. Ezek közül szedtük most össze az öt legfontosabbat.

Hogyan képzeljük rövid és hosszú távon az életünket?

Mi más is lehetne az első helyen, mint hogy pontosan milyen (várható) élethelyzetben vásárolunk ingatlant. Egészen mások az igényeink, ha egyedülállóként keresünk lakást, ha a párunkkal költöznénk új helyre, vagy éppen akkor, ha családalapítás előtt állunk. Mindez döntően hat például a méret kérdésére: teljesen más négyzetméterekben kell gondolkodnunk, amennyiben például gyermeket tervezünk.

Aligha kerülhetjük meg a településválasztás szempontját: Budapestre, egy kisebb városba vagy inkább faluba költöznénk? Miután ezt meghatároztuk, felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik vármegye lenne számunkra ideális és annak is mely része: nyugodt vagy inkább pörgős életre vágyunk? 

Tartsuk szem előtt, hogy egy-egy városon belül is hatalmas eltérések lehetnek, ami különösen igaz a nagyvárosokra. Ehhez érdemes némi kutatómunkát végezni, és jobban megismerni a kiszemelt megyék, városok, falvak ingatlanpiacát és egyéb tulajdonságait. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy alaposabban feltérképezzük a környéket, az ott élő embereket és lehetőségeket.

Mekkora büdzsével rendelkezünk?

Akármilyen szimpatikus is egy település vagy környék, esetleg egy adott ingatlan, az anyagiak bizony könnyen keresztülhúzhatják a számításainkat. Hogy ez ne legyen így, készüljünk részletesen levezetett büdzsével. Vegyük számításba, hogy mekkora önerőt tudunk felmutatni a vásárláshoz és annak is nézzünk utána egy lakáshitel kalkulátorral, hogy milyen kölcsönlehetőségek állnak előttünk. Ebből már tudni fogjuk, hogy nagyjából mekkora havi törlesztőrészlettel számolhatunk.

A kiadásainkat is igyekezzünk reálisan felmérni. Ne feledjük, hogy magának az ingatlanvásárlásnak is vannak költségei. Fizetnünk kell - többek között - az ügyvédért, a közjegyzőért, adott esetben az ingatlanközvetítőnek, és az is megeshet, hogy illetéket is utalnunk kell a vásárlás után.

Mennyire sürget az idő?

Szerencsés esetben bőven van időnk szétnézni az ingatlanpiacon, átgondolt költségvetést készíteni és megtalálni álmaink otthonát. Az élet azonban nem mindig ilyen kegyes hozzánk: számos olyan élethelyzet adódhat – például az albérlet elvesztése, gyerekvállalás –, amikor viszonylag rövid idő alatt kell új otthon után néznünk. Könnyen lehet, hogy ilyenkor több kompromisszumot kell kötnünk, mint amire előzetesen számítottunk. Abba a hibába azonban semmiképp ne essünk, hogy olyan ingatlant vásárolunk, ami egyáltalán nem illik a céljainkhoz, életvitelünkhöz.

Az időtényezőt tovább bonyolíthatja, ha az új családi ház vagy lakás jelentősebb felújításra szorul. Ilyenkor az adásvételi szerződés megkötése után sem tudunk egyből beköltözni. Egy nagyobb renoválás, átalakítás sajnos hónapokig is tarthat. Gondoljuk tehát át, hogy mindez belefér-e számunkra, vagy azonnal költözhető ingatlant szeretnénk.

Milyen hitellehetőségekkel élhetünk?

Napjaink ingatlanárait elnézve, alighanem jelzáloghitelre lesz szükségünk, ha igazán jó minőségű, kiváló elhelyezkedésű, modern lakást szeretnénk vásárolni. A tökéletes hitelkonstrukció megtalálására szánjunk ugyanannyi időt, mint a lakás kiválasztására. Ne feledjük, hogy a jelzáloghitel akár húsz-huszonöt évre is szólhat, egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mekkora lesz a havi törlesztőnk és milyen feltételek kerülnek a szerződésbe.

A legjobb, ha egy online lakáshitel kalkulátorral hasonlítjuk össze az egyes pénzintézetek ajánlatait. Ezeken az oldalakon minden fontos paramétert megadhatunk – kölcsön összege, futamidő, havi jövedelmünk, ingatlan vételára –, a rendszer pedig átláthatóan megmutatja, hogy melyik banknál milyen feltételekre számíthatunk. 

Milyen szolgáltatások, munkalehetőségek érhetők el a környéken?

Minden város és falu másban erős. Van, ahol a munkalehetőségek kimagaslók, míg máshol a közösség lesz szimpatikus vagy a településen elérhető szolgáltatások. És persze akad olyan is, ahol minden egyben adott – ezek általában a leginkább élhető, legnépszerűbb városok, ahol magasabbak az ingatlanárak. Arra koncentráljunk, hogy számunkra mik a nélkülözhetetlen szolgáltatások és lehetőségek.

Gyermekeink oktatása például biztosan előkelő helyen szerepel a prioritási listánkon – a településen lévő óvodák, iskolák minősége tehát feltétlenül olyan szempont, amit górcső alá kell vennünk. A munkalehetőségek sem lehetnek másodlagos tényezők, de akár az is döntő lehet, hogy milyen a település kulturális élete vagy milyen szórakozóhelyek találhatók ott.

Állítsunk fel fontossági sorrendet

A fenti öt kérdés persze csak a jéghegy csúcsa. Egy lakásvásárlásnál még számos olyan szempont felmerülhet, ami alapvetően határozza meg a döntésünket. Akár a közvetlen szomszédok vagy a helyi építési szabályok is befolyásolhatnak minket. Ezért aztán írjunk össze egy top 5-ös listát, amin a számunkra elsődlegesen számító támpontok szerepelnek, és ezek alapján álljunk neki az ingatlanvadászatnak!

 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.