Így tüntesd el a stressz okozta súlyfelesleget! - Jojó-effektus nélkül

jojó-efektus fogyás stressz fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg sokak gyomra görcsbe szorul a stressztől, ami miatt képtelenek egy falatot is legyűrni, addig mások nassolással küzdenek ellene. Mivel stressz hatására a szervezet egyébként is tartalékolni kezd, könnyen felkúsznak ilyenkor a nemkívánatos kilók.

Gabi, a Nativa nagykövete is a "stresszevők" közé tartozik. "Az a típus vagyok, aki stresszből eszik" - írja blogján. "Főleg a fenék és deréktáj az, ahol a szervezetem jelzi, ha sok stressz ér. Míg a barátaim többsége a stresszre fogyással reagál, én inkább energiatartalékokat kezdek gyűjteni. Emellett többet is eszem ilyenkor, pontosabban nassolok."

Thinkstock
Thinkstock

A stressz igenis hizlalhat

Kevesen tudják, de nincs abban semmi meglepő, hogy tartós stressz alatt az ember hízni kezd. Ennek oka pedig egyáltalán nem is olyan bonyolult: stressz hatására a szervezetben olyan reakciósorozat indul meg, amelyet vészhelyzetekre szokott adni a testünk. Felgyorsul a szívdobogás, megemelkedik a vérnyomás, megindul az izzadás, továbbá az úgynevezett cortocotrophin hormon (röviden CRS) is termelődni kezd, mely adrenalin és kortizol termelésére ösztönzi a mellékvesét. E kettő hatására növekszik meg jelentősen az éhségérzet, melyet nehéz csillapítani - így aztán folyamatos nassolásra, evésre késztet.

Ami pedig bemegy, az el is raktározódik, hiszen a stresszt a szervezet egyfajta vészhelyzetként érzékeli: olyan vészhelyzetként, melynek következménye lehet akár menekülés vagy éhezés is. (Az idegrendszer fejlődését tekintve nem követte az utóbbi évszázadok életmódváltozásait.) A szervezet tehát azt érzékeli, hogy több energiára van szüksége, ezért hatékonyabban is raktározza a bevitt táplálékot - ami még ritka nassolás mellett is hízást eredményez.

Veszélyben a has, a derék és a fenék

Gabi elsősorban a fenekén és a derekán érzi, ha túl sok stressz éri - nem véletlenül. A stressz hatására a felesleges kilók általában nem a testen arányosan jelennek meg, hanem tipikus területen. A nők esetében - akik egyébként is hajlamosabban a stresszre hízással reagálni - ezek a területek a has, a derék és a popsi.

Thinkstock
Thinkstock

A stressztől való hízás megakadályozásának legjobb módja a stressz kiiktatása a mindennapokból, ám ez persze sokszor nem lehetséges. Segíthet a rendszeres mozgás is, továbbá az, ha a nassolási kényszer megjelenésekor cukor és szénhidrát helyett olajos magvakat, gyümölcsöt, puffasztott rizsszeleteket vagy éppen pattogatott kukoricát eszel - utóbbit szigorúan vaj és só nélkül. Ezentúl szerencsére néhány fájdalommentes, sőt, egyenesen kényelmes megoldás is létezik a stressz okozta hurkák eltüntetésére.

Viszlát, kilók!

A nemkívánatos hurkák eltüntetésében hatékonyan segíthetnek a különböző fogyasztó testkezelések. Gabi a nagykövet-programban elsőként egy 40 perces, háromfázisú ultrahangos kezelésen vett részt, melynek köszönhetően már az első kezelés után láthatóan karcsúbb lett. A testkezelés első fázisában ultrahanggal gyors rezgésre késztetik a zsírsejteket, melyek vizet is vesztenek, majd sejtmembránjuk lebomlik - az ultrahang a környező erekre és egyéb szövetekre nincs hatással, tehát teljes mértékben biztonságos. A második fázisban rádiófrekvenciás méregtelenítés történik, mely a mélyebben lévő zsírlerakódásokat szünteti meg, és fokozza a méregtelenítést. A célzott rádióhullámok aktív állapotba hozzák a zsírsejteket, melyek szabadabbá válnak, és a méreganyagokkal együtt a verejtékmirigyeken, a májon és a nyirokrendszeren keresztül kiürülnek. A kezelés harmadik része a fényterápia, mely a narancsbőrt csökkenti, feszesíti a bőrt és formálja a testet.

Hasonlóan eredményes megoldás a stressz okozta súlyfelesleg ellen a Gabi által másodikként kipróbált elektromos testkezelés, melynek részét képezi egy infraszaunás zsírégetés és méregtelenítés, a kezelés során a bőrbe juttatott speciális hatóanyagok és hő által.

Thinkstock
Thinkstock

A kezelés második részében mikroáram segítségével tördelik a kötőszövetben elraktározódott zsírsejteket, melynek hatására átjárhatóvá válnak a szövetek, és csökken a nemkívánatos narancsbőr mértéke is, továbbá fokozódik a test méregtelenítése is. Végül pedig vákuumos kezelés zárja az alakformálást, melynek során oxigént juttatnak a kötőszövetbe, melynek következtében javul az ellasztén- és kollagénrost működése és minősége. A narancsbőr eltűnik, felgyorsul a nyirok- és a vérkeringés, a végeredmény pedig feszesebb és karcsúbb alak.

Kíváncsi vagy, Gabi mennyire volt elégedett a kezelésekkel? Olvasd el beszámolóját a blogján, ahol azt is követheted, hogy hogyan győzi le a stressz okozta kilókat!


(A Rauch Nativa által támogatott cikk.)




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.