párkapcsolat szex szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néha rajtakapod a kedvesedet, amint a régi időkön ábrándozik - amikor te még nem voltál mellette? Netán túl sokszor hozza szóba egy korábbi szerelmét? Mielőtt téves következtetéseket vonnál le párod viselkedéséből, beszéljetek nyíltan és őszintén. Íme a jelek, melyek arra utalnak, hogy van miről csevegni!

1. Ha túl sokat emlegeti az exét...

Mindannyian összehasonlítjuk a jelenlegi párkapcsolatunkat a korábbival, és ez nem is baj. De ha ez napi 24 órában történik, az nem normális, hiszen megakadályozza, hogy felhőtlenül élvezhessétek az új kapcsolatot. Ha minden egyes történetről egy "exsztori" jut eszébe a kedvesednek, akkor egészen biztosan nincs még túl a korábbi kapcsolaton - amelyben csúnyán elhagyták, esetleg túlságosan is szerelmes volt, netán mindkettő.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



2. Ha titkolja a régi szerelmet

Az is aggodalomra adhat okot, ha párod mélyen hallgat a korábbi párkapcsolatáról. Ha titkolja a múltját, az könnyen nyomot hagyhat a jelenlegi párkapcsolaton is. Ha azt veszed észre, hogy kedvesed fél kinyitni az "ex-aktákat", itt az ideje, hogy elbeszélgessetek. Őszintén, nyíltan, felnőtt módjára.

3. Ha rendszeresen nyomoz az ex után

Ha tudomásodra jut, hogy párod nyomon követi egykori kedvese szerelmi életét a közösségi oldalakon, és gyakran keres rá a világhálón, ez igen komoly aggodalomra adhat okot. Persze, ha van közös ügyük - például gyermekek -, akkor egészen más a szituáció, de alapvetően az ex állandó szemmel tartása nem normális dolog. A Férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek című népszerű párkapcsolat-kézikönyv szerzője, John Gray a következőképp vélekedik a témáról: "Ha a partner a kelleténél több időt tölt a korábbi társa nyomon követésével, könnyen érezhetjük magunkat elhanyagoltnak. Ha ezek mellett nem kapunk meg mindent, amire vágyunk a párkapcsolatban, akkor érdemes lenne felhozni a témát, megbeszélni, és orvosolni."

4. Ha még ma is túl sokat beszél a régi kapcsolatával

A gyakori e-mailek, telefonok, üzenetváltások a régi kedvessel túlságosan eltávolítanak mindenkit az aktuális párkapcsolatától. Ha a párod hetente beszél korábbi barátnőjével, de ez nem befolyásolja a párkapcsolatotokat, akkor nincs miért aggódnod. De ha a heti levelezgetések elbizonytalanítanak és bizalmatlanná tesznek, akkor megoldást kell találnotok a problémára. Egy új párkapcsolat a bizalomról szól, és ha nem vagy kibékülve azzal, hogy a kedvesed rendszeresen kommunikál az exével, akkor adj hangot kétségeidnek. Koncentráljatok magatokra, és finoman próbáld elérni, hogy kicsit ritkuljon a kommunikáció az egykori kedvessel.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Tippünk: Vegyél példát Carrie-ről, a Szex és New York c. sorozat szereplőjéről! - Nézd meg videónkat!





5. Ha szex közben véletlenül az exet emlegeti


Az időzítésen igen sok múlik. Orgazmus közben könnyen "becsusszanhatnak" olyan bakik, hogy véletlenül rossz nevet mondunk ki. Ez általában arra utal, hogy elvarratlan szálak vannak az ex és a párunk között.

6. Ha még mindig őrizgeti a letűnt szerelem emlékeit

A gyógyuláshoz elengedhetetlenek az egykori szerelem apró kis emlékei - egy darabig. De ha elvileg túl vagyunk a kapcsolaton, akkor itt az idő, hogy megszabaduljunk a legtöbb, rá emlékeztető emléktárgytól. Felesleges a szerelmes leveleket őrizgetni, és nincs értelme a szekrényben tárolni az ex kedvenc pólóját sem. Persze nem kell szigorúan minden közös fotót likvidálni a számítógépről, de a képeket az íróasztalról érdemes a fiók legmélyére eltüntetni. Ne a partnernek kelljen megemlíteni, hogy jobban szeretné a közös képeket látni egy vadidegen nő fotói helyett.

7. Ha egyszer tüzes szerető, máskor jégcsap a párod

Légy óvatos azokkal a szeretőkkel, akik nagyon hullámzó módon képesek a szerelemre. Ez ugyanis a legegyértelműbb jele a belső bizonytalanságnak. Valószínűleg azért viselkedik a párod hűvösen, mert bűnösnek érzi magát, amiért nem képes olyan mértékű érzelmekre, mint az előző kapcsolatában.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


8. Ha nem képes melletted megállapodni

A legtöbben hallhattuk már a jól ismert szöveget: "Szeretlek, de nem vagyok beléd szerelmes" vagy "Odavagyok érted, de nem kötelezhetem el magam melletted." Ha egy hosszú távú kapcsolatból nem tudtok közösen továbblépni, akkor annak könnyen lehet az ex az akadálya - még a múltból. Ha gyakran gondol arra, hogy "Mi lett volna, ha...", vagy "Miért is nem működött a kapcsolat az exszel?", akkor nyilvánvaló, hogy nem fog tudni továbblépni az új szerelemben sem.

9. Ha nincs rendben a szexuális életetek

Ha az együttléteket erekciós problémák fűszerezik, akkor komoly lelki problémák állhatnak a háttérben. A bűntudat ugyanis meggátol abban, hogy maradéktalanul átadhasd magad a partnernek. Persze ha nem megy minden simán az ágyban, az nem kizárólag az ex műve. A problémákat okozhatja pl. depresszió, stressz vagy elhízás is.

10. Ha a hatodik érzéked ezt súgja

Van úgy, hogy egyszerűen csak valami azt súgja, hogy baj van. Ha te is így vagy vele, és nem hagy nyugodni a gondolat, akkor érdemes beszélnetek róla. Talán sikerül a felszínre hozni olyan problémákat is, amelyekről addig mélyen hallgattatok. Ha pedig azt tapasztalod, hogy automatikusan átkutatod a párod zsebeit, ellenőrzöd a leveleit és a telefonját, akkor ott komoly bizalmi problémák vannak. Fogadj el egy jó tanácsot: hagyj fel a detektívesdivel, és játssz nyílt lapokkal!

Tippünk: Randizz az interneten!

Gazdag Enikő pszichológus véleménye:

Egy kapcsolat lezárása után az érzelmi leválás következik, a kötődés ugyanis nem szűnik meg a szakítással. A pár tagjainak ilyenkor érdemes egy kicsit egyedül lenni, nem ajánlatos azonnal egy másik partner felé nyitni. Meg kell érteni azt, hogy miért lett vége a kapcsolatnak, és mindenkinek látni kell a saját felelősségét. Nem szabad elfelejteni a pozitívumokat sem, amiket a kapcsolat hozott a felek életében. Az érzelmi leválás pár hónaptól több évig tartó folyamat lehet. Függ a kapcsolat mélységétől és a hosszától is. Amíg érzelmek vannak a felek között - pl. harag, düh, szomorúság -, addig nem fejeződött be a gyászmunka. Egy szakításnál ugyanúgy fel kell dolgozni a veszteséget, mint egy halálesetnél. Ennek a folyamatnak szakaszai vannak - a legvégén az egyén képessé válik egy új elköteleződésre. Ha valaki rögtön egy új kapcsolatba kezd, és nem zárja le a régit, nem végzi el a "feladatot", hanem csak elzárja azt valahová, és később ennek következménye lehet. Ha már közömbösen tudnak egymásra tekinteni a felek, akkor az jelzés lehet arra, hogy mindketten feldolgozták a szakítást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.