Sajog minden porcikád? Lazítsd el magad!

lélek stressz egészség fájdalom test mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Testi fájdalmaidra a megelőzés a legjobb terápia, amelyben céltudatosan kialakított és eredményorientált módszerek segíthetnek!

Átalakítunk! A félénk Evelinből bombázó lett. Kattints a galériáért!




Székely Réka, gyógytornász, gyógytestnevelő tanár


Thinkstock
Thinkstock

A stressz az izmokra is kihat

Az idegesség, a tartósan fennálló feszült közérzet pszichés zavarokat idézhet elő, ami a vegetatív idegrendszeren keresztül szervi tünetekben és pszichoszomatikus betegségekben nyilvánulhat meg. Ha a stresszre adott válaszreakcióként mindig ugyanazok az izomcsoportok feszülnek meg, az érintett izmok megrövidülnek, és kötötté, túlterheltté válnak, ezek a megrövidült és spasztikus izmok pedig különböző intenzitású fájdalmakat eredményezhetnek - mondja a szakértő. A migrénes fejfájás hátterében is igen gyakran izomfeszülés áll, és az izmok fájdalma súlyosbító tényező egy olyan szituációban, amelyet a strukturális egyensúly krónikus hiánya jellemez.

Kapcsold ki a fájdalmat

A különböző relaxációs módszereket ma már egyre gyakrabban alkalmazzák a stressz és az izomfeszülések leküzdésére. A lazító és nyújtó gyakorlatok javítják a mozgásminőséget, segítik az izmok növekedését, a gyors regenerálódást, és megelőzik a sportsérüléseket. Ha feszültnek érzed magad, és hátfájástól vagy derékfájástól szenvedsz, progresszív relaxációval növelheted egyensúlyi állapotodat, teherbíró képességedet és teljesítményedet. Az aktív ellazítás módszerét Edmund Jacobson dolgozta ki a stressz és a tartós feszültség oldására. Az amerikai orvos elektromiográfiai vizsgálattal igazolta, hogy az aktív izommozgás és a gondolati úton megvalósított mozgáselképzelés reakciómintái azonosak.

Tipp! Így élnek az állami gondozott gyerekek. Kattints a galériáért!


Fejleszd ízületeid mozgékonyságát



Thinkstock
Thinkstock

A szakértő szerint ezek a technikák nemcsak az izmok rugalmasságát növelik, hanem az izmok alkalmazkodóképességét is fokozzák a váratlan helyzetekben, tehát csökkentik a sportsérülések előfordulását. A hagyományos statikus stretchingnél hatékonyabb nyújtási módszer a gyógytornászok által alkalmazott PNF-technika (proprioceptív neuromusculáris facilitáció), amellyel a legnagyobb ízületi mozgáskiterjedést lehet elérni. Ez a módszer lehetővé teszi az izom fokozottabb megnyúlását és a nagyobb mozgáskiterjedést. A gyakorlatok összeállításához a hatékonyság fokozása, illetve a sérülések elkerülése érdekében feltétlenül kérd szakember segítségét.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Javítsd a tartásodat

ízületstatikai gyógytorna és statikai fitneszprogram

Tipp! Ezeket néztétek 2011-ben. Kattints a galériákért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.