Sosem érhet az apánk nyomába? - Így választ a nő férfit

párkapcsolat férfi szerelem apa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyos mértékben minden párválasztásunkban szerepet kapnak a szüleink. A hangsúlyok azonban néha eltolódnak, és megesik, hogy a választottunk épp azért esik ki a pikszisből, mert úgy látjuk, sosem érhet az apánk nyomába. Vajon meddig tartható fenn egy ilyen helyzet? És mit tehetünk az egészséges párkapcsolataink érdekében?

Tipp! Szexi képek Katie Holmes-ról! Kattints a galériáért!


Thinkstock
Thinkstock



Időről időre szembesülünk azzal, hogy párt többnyire a szüleink mintájára választunk magunknak. Eszerint a gyermekkorunkban az apánktól, anyánktól látott minták, azaz a viselkedésük, gesztusaik, főbb személyiségvonásaik, de még külső jegyeik is egytől egyig fontos szerepet tölthetnek be későbbi párválasztásunkban. És ha már párkapcsolat, akkor itt elsősorban a korai években velünk szoros érzelmi kapcsolatot ápoló, ellenkező nemű szülők kerülnek előtérbe. Női szemmel nézve tehát választásainkat az apánk főbb tulajdonságai mentén alakítjuk, bizonyos értelemben hozzá hasonló pasikat keresgélünk egy életen át. Nincs is ezzel talán semmi probléma, egészen addig, amíg a mérleg nyelve nem billen egy nagyot, és nem kezdjük el kikosarazgatni a férfiakat, egyszerűen azért, mert nem elég jók. Nem tetszenek nekünk, mert nem olyan megbízhatóak, jófejek, humorosak vagy kalandvágyók, mint az apukánk, nem elég magas a státuszuk, nem keresnek annyit, mint ő, azaz a kisujjáig sem érhetnek fel.

Választottunk gyakran nem tetszik az apának sem, aki szóvá is teszi, hogy megint belefutottunk egy pancserba, hiszen ő ennél jobbat képzelt el imádott kislánya mellé. A túl erős apa-lánya kapcsolat - amikor döntéseink zömét még harminc felett is ő irányítja - komoly magánéleti válságot is okozhat számunkra. Hiszen a túl szoros érzelmi szálak talán jólesnek nekünk, és fontosak a szülőknek, de kétségtelen, hogy nehéz versenyhelyzetet okoznak a férfi partnereinknek, akik megállás nélkül próbálnak megfelelni a sokszor irreális elvárásoknak, és valljuk be: 10-ből 9-szer el is véreznek ezen a ponton.

Kíváncsi vagy, mit tehetünk mi, nők, a reális kapcsolatok érdekében? Hogyan kezelheti ezt a szituációt egy apa, és hol a helye a pasinak ebben a versenyben?

Szeretnél sztár lenni?


A női szerep

1. Vedd észre!


Thinkstock
Thinkstock

2. Légy önmagad!
Tényleg az apukád véleménye a döntő, mielőtt randira mész? Biztos, hogy kidobod a pasit, mert fiatal és túl kalandvágyó? Mostantól adj egy esélyt a szokatlannak: dönts egyedül, és hagyd, hogy a szigorú mérce és az elvárások helyett a spontaneitás és az érdekes helyzetek domináljanak.

Tipp! Exkluzív képek a Barátok közt sztárjáról! Kattints a galériáért!


Az apai tényező

1. Lazíts!


2. Ne versenyeztesd őket!


A pasi dolga

1. Légy önmagad!


Thinkstock
Thinkstock

2. Ne futamodj meg!
Túl erős köztük a kapcsolat? Jobbnak látod inkább felhúzni a nyúlcipőt? Ha valóban bejön a csaj, akkor azért küzdhetnél érte egy picit. Maradj még, próbáld meg felvállalni önmagad, és esélyt adni annak, hogy a partnered is felismeri benned, amire szüksége van.

A túl hangsúlyos apa-lánya kapcsolat általában erősen megviseli a párkapcsolatot. Az apa ugyanis sok esetben teljhatalmat kap az új család irányítását illetően: ott ebédelnek, oda költöznek, annyi gyereket vállalnak, és úgy nevezik el őket, ahogy azt ő jónak látja. Ez pedig rövidtávon komoly krízishez, konfliktusokhoz, szexuális elhidegüléshez és sok esetben váláshoz vezethet. A helyzet ellen csak tudatos eszközökkel küzdhetsz: a szülőktől való fizikai távolság növelése, a kapcsolattartás gyakoriságának csökkentése, az öntudatosság és a határozottság elemi részét képezik a stratégiának. Ahogy az is, hogy ez a "küzdelem" közös, a partnerek csak akkor tudják megvalósítani céljaikat, ha beszélnek a problémáról, és egyetértenek a megoldás mikéntjében. Ha ez nem így történik, még mindig adott a lehetőség, hogy pszichológushoz, párterapeutához forduljanak a kapcsolat megmentése érdekében.

A rossz apa-lánya kapcsolat és az apa hiánya

A rossz apa-lánya kapcsolat bizonytalanná, félénkké teszi a felcseperedő gyereket, akivel könnyen megeshet, hogy emiatt nőként olyan férfiakat választ majd, akik hidegek, elutasítóak vele szemben. A csapda abban rejlik, hogy mivel egyfajta apai elutasításában nőtt fel, partnere áldatlan viselkedése is természetesként hat majd számára. Az apa hiánya ugyanakkor bizalmatlanná, távolságtartóvá teheti a lányokat a férfiakkal szemben, akik ráadásul nehezen teremtenek majd jó kapcsolatot az ellenkező nemmel. Általában korábban kezdik a szexuális életüket, jellemzően többet csalódhatnak, és gyakrabban válthatnak partnert, mint kortársaik.



Tipp! Szexi képek Beyoncé-ról! Kattints a galériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.