Kinek a mobilja repül messzebb? Őrült versenyek

mocsár Furcsa játék mobiltelefon vécé verseny sajt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A versenyzésről elsőre biztosan nem a sár, a feleségcipelés vagy a mobilvécé jut eszünkbe, de különböző országok unatkozó, vicces kedvű, esetleg kissé agyalágyult lakói kifejezetten élvezik a furcsábbnál furcsább versenyeket.

A leggyorsabb mocsárszörny

Az Egyesült Királyság lakói eddig is találtak már ki őrült versenyeket - a sajtkergetésről is lesz szó később -, de a legutóbbi, eredetileg a brit hadsereg különleges alakulatától átvett cheshire-i erőpróbájuk igazi csemege: a jelentkezőknek tizenkét mérföldnyi, nagyrészt nyakig sáros akadálypályán kellett végigküzdeniük magukat, ahol jeges beöntésnek nevezett jégkockás alámerülés, áramütés, no meg rengeteg sár várja őket, így a versenyzők a célnál már egy holtfáradt mocsárszörny benyomását keltik. A távot megtenni cseppet sem tréfadolog: különleges állóképességet és bátorságot igényel, de leckét ad bajtársiasságból is. A verseny végén nemcsak az elsőként célba jutót, de a legkülönlegesebb jelmezben részt vevőket is díjazzák, így egyesek öltönyben, mások mikulássapkában vágnak neki.

Vécéépítő-verseny

Az Outhouse Race, azaz a vécéverseny során a versenyzőknek saját kezűleg kell udvari árnyékszéket eszkábálniuk - a szabályok szerint vécéülőkét és papírtartót is tartalmaznia kell -, majd ezt minél gyorsabban célba juttatniuk, versenyfajtától függően, hol sítalpakon, hol kerekeken, vagy motorral. Miközben az építésnél régi autók vázait vagy használt zongorát is igénybe lehet venni a fa, papír és műanyag alkaterészek közül, addig a célba juttatásnál már egy embernek végig ülnie is kell az elkészített vécén, miközben társai húzzák-tolják az épületet. A nyertes nemcsak a dicsőséggel lesz gazdagabb, de a 2012-es Mackinaw Pepsi International "Outhouse Race" győztes csapata például ezer dollár jutalmat is kapott.

Őrült sajtgurító verseny

Bár eleve lehetetlenül hangzik, az angliai sajtkergető verseny több mint százéves múlttal rendelkezik: egy 1850-ből származó írásos emléken az 1700-as években megrendezett versenyről tesznek említést. Arról már nincs statisztika, hogy a Brockworth nevű falu meredek domboldalán legurított sajt üldözése közben hányan törték eddig kezüket-lábukat, mindenesetre a majd' ötkilós finomság kergetése nem veszélytelen mulatság: sokan rándítják meg vagy törik el a lábukat, így a kilencven méteres táv alján rohammentők várják a sérülteket. A győztes viheti haza a sajtot, míg a második és a harmadik helyezett pénzjutalmat kap - a többiek pedig annak örülhetnek, ha sérülések nélkül végigjutottak a pályán. A 2005-ös verseny győztesének ez ugyan nem sikerült, a mentők csak a díj átvétele után szállították kórházba, de még a hordágyon is a sajtját szorongatta a hóna alatt.

Fürdőkádban a gleccsertóba

A franciaországi La Clusaz síközpontban izgalmas téltemető versenyként egy kétszáz méteres havas lejtőn kell minél gyorsabban a Lac des Confins nevű gleccsertóba csobbanni: a cél persze az lenne, hogy átszeljék azt, de ez még senkinek sem sikerült. A jókedv és a kreativitás azonban garantált, a százötven versenyző közül sokan csúsztak már fürdőkádban, autó motorháztetején, de bármi más, USO-nak, azaz azonosítatlan csúszó tárgynak nevezett eszközön is.

Ki a leggyorsabb Mikulás?

Tél elején, decemberben rendezik a bostoni Santa Speedo Run versenyt, melyhez nemcsak futni kell jól tudni. A jelentkezők ugyanis a város bevásárlónegyedén egy szál piros fürdő- vagy sportruhában és mikulássapkában rohannak át, immár 12 éve rendszeresen - az alapító tagok szerint ez az egész arra jó, hogy az ünnepi hangulat mindenkihez "elfusson", de az összegyűlt pénzből a helyi gyerekeket is támogatják.

A Night of the Running Dead nevű, élőhalott-kergető futáson már nem ennyire békés a hangulat, ott még a regisztráció előtt el kell dönteni, ki szeretne élőhalott, illetve élő résztvevő lenni. Az öt kilométeres távon az elmaszkírozott zombik két perc hátránnyal indulnak, így az élőket csapatosan kergethetik - a cél a vidámság, no és a jótékonysági pénzgyűjtés.

Furcsa finn versenyek

A nyári időszak Finnországban az őrültebbnél őrültebb versenyek szezonjának kezdete is: a bogyószedő, léggitározó vagy mocsárfoci megmérettetések mellett a legkedveltebb a mobilhajító és a feleségcipelő verseny. Utóbbit 1994 óta rendszeresen megrendezik, egy legenda alapján: korábban állítólag a férfiak a hátukon cipelve raboltak el nőket a környékbeli falvakból. Manapság a nőknek már eszük ágában sincs tiltakozni, sőt, különböző módszereket dolgoznak ki futópárjukkal, hogy minél előbb célba érjenek. Ez nem is olyan könnyű, a férfiaknak homokos és vizes árkokon is át kell jutniuk terhükkel, aki nem nyomhat kevesebbet 49 kilónál. A győzelem viszont megéri: a nyertes pár a feleség súlyának megfelelő mennyiségű sörrel térhet haza.

Kinek a mobilja repül messzebbre?

A mobiltelefonhajító verseny, mely túlhajszolt menedzsereknek is bátran ajánlható megkönnyebbülésként, szintén több mint tízéves múltra tekint vissza. A versenyzők több kategóriában is inndulhatnak, van, ahol a távolság lényeges, de a dobások esztétikája és koreográfiája is megmérettetésre kerül.

Nálunk rotációs kapák száguldoznak a földeken

Bár hazánkban is rendeznek különleges versenyeket, a nádudvari rotációs kapák gyorsasági versenye mindenképpen említést érdemel. A Hajdú-Bihar megyei településen minden évben megrendezik a Lóerő Napot, mely során a kötélhúzás mellett a traktoros tolatóbajnokság és a rotációs kapák gyorsulási versenye, a Formula-Rota sem maradhat el. Az időnként érdekesen feldíszített kapák egy előre kijelölt pályán próbálják megelőzni az akár 20-25 km/h sebességgel száguldozó ellenfeleiket - ha az erős ellenszél nem is, a jókedv minden bizonnyal garantált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.