étrend egészség életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyugati világ táplálkozási szokásai rendkívül egészségtelenek, és főként a fehér kenyér, a vaj és a vörös hús rendszeres fogyasztása vezethet korai halálozáshoz - derült ki egy új tanulmány eredményeiből.

A tipikus nyugati ételek meglehetősen sok zsírt és cukrot tartalmaznak, ezért nem csoda, hogy sok európai országban még mindig a szívbetegség a vezető halálozási ok. A legutóbb, 5000 fő részvételével végzett kutatás során a szakértők megállapították, hogy akik sok olajban sült ételt, feldolgozott vörös húst, fehér kenyeret és vajat esznek, azok esetében a kétszeresére nő a korai halálozás, illetve az időskori rossz egészségi állapot valószínűsége. "Számos korábbi tanulmány vizsgálta már a táplálkozási szokások és az egészségi állapot közötti kapcsolatot, azonban a legújabb kutatásunk során egy holisztikus megközelítést alkalmaztunk, melyben elsősorban a táplálkozás időskori hatásaira koncentráltunk" - nyilatkozta dr. Tasnime Akbaraly, a franciaországi Nemzeti Egészségkutató Intézet vezető kutatója.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A francia kutatók azt vizsgálták, hogy a középkorú résztvevők evési szokásai az úgynevezett alternatív egészséges táplálkozási index (AETI) tükrében milyen hatással voltak fizikai és egészségi állapotukra 16 évvel később. Az AETI az étrend minőségének mérésére szolgáló indexmutató, melyet eredetileg olyan krónikus betegségek, mint például a szívproblémák és diabétesz kezelésére dolgoztak ki. Az 1985 és 2009 között végzett felmérésben összesen 3775 férfi és 1575 nő vett részt. A kutatók ötévente ellenőrizték a résztvevők egészségi jellemzőit és szűrési eredményeit. Az utánkövetési időszak méréseiből kiderült, hogy a résztvevők mindössze 4 százalékára volt jellemző az úgynevezett "ideális öregedés", ami azt jelenti, hogy esetükben nem alakultak ki krónikus betegségek, és mind fizikai, mind mentális értelemben egészségesek maradtak.

A vizsgált személyek 12 százalékánál jelentkeztek nem halálos kimenetelű kardiovaszkuláris események, például stroke vagy szívinfarktus, és a résztvevők körülbelül háromnegyedénél figyelték meg az úgynevezett normális vagy átlagos öregedést. "A nyugati típusú étrendet követő résztvevők körében egyértelműen lecsökkent az ideális öregedés esélye" - jegyezte meg dr. Akbaraly. A felmérés részleteit a National Institute of Health and Medical Research című szakfolyóiratban publikálták.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.