220 mínusz az életkor egyenlő a maximális pulzusszámmal

Forrás: Thinkstock -
szívderítő vérnyomás egészség mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van, akinek egyetlen csésze kávé is erős szívdobogást okoz, míg mások ugyanezt elfogyasztva jóízű álomba merülnek. Mindenki máshogy reagál az ingerekre, melyek mögött a legtöbb esetben nincs semmiféle kóros elváltozás. Nem árt azonban vigyázni!

Mi okozza az erős szívdobogást egy nyugalmi helyzetben című cikkünkben írtunk róla, mi gyorsíthatja fel a ketyegőnket. Akkor szakértőnk azt mondta, a szívünk minden külső hatásra reagál, gondoljunk csak arra, mit érezünk, ha megpillantjuk a kedvesünket: megdobban a szívünk, gyorsabban ver. Vagyis ez nem feltétlen szívbetegség jele.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Pulzusproblémám van, nyugalmi állapotban 90-100 közötti, ha például bringázom 5-10 percet, felmegy 130-ig is. EKG készült, semmit nem mutatott, csak azt, hogy gyors a pulzusom, sinus tachycardiának minősítették. Gyógyszert nem kapok. Ami mindig zavar és megijeszt, az az, hogy régebben hetente, most már csak havonta egyszer elalvás előtt, úgy érzem, hogy a szívem ki akar ugrani a helyéről, alig kapok levegőt. Pár perc alatt magától rendeződik ez az állapot, de ijesztő. Mit tanácsol, menjek további kivizsgálásokra? Ha igen, milyenre? 33 éves nő vagyok."

A Szívderítő szakértője, dr. Kerkovits Gábor tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Szerintem sportoljon nyugodtan tovább, az segít a legtöbbet. Vannak, akik magas fordulatszámon dolgoznak, rendszeres edzéssel lelassulhat a nyugalmi pulzusa. Életkora alapján az ön maximális pulzusszáma 220-életkor=190/min. Egy jó tréningpulzus ennek a 75-80%-a, tehát van még bőven tartalék, hogy fitt legyen. Mivel az említett esti panaszai terheléstől függetlenül, nem azzal egyidőben jelentkeznek, ártatlan jelenség, gyógyszeres kezelés nem kell."

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.