A véred elárulja, meddig élhetsz még!

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egészséged tartósságát vagy törékenységét tükrözi a véred.

Mindenki szeretné tudni, mennyi ideje van még hátra, mennyi időt ad neki még a sors, mire készüljön, milyen életfeladatok elvégzésére lesz még lehetősége. Mindazok, akik felmenőiktől valamilyen betegséget örököltek és ennek tudatában is vannak, valószínűleg számolnak azzal, hogy a genetikai örökség megrövidítheti az életüket. A többség azonban a biológiai életkilátások mentén eddig a sötétben tapogatózott.

Egyesített biomarkerek

Finnországi tudósok azonban azt állítják, egy vérteszttel megjósolható, hogy egy jelen pillanatban egészséges embernek mennyi esélye van arra, hogy öt éven belül meghaljon. Maguk a kutatók is megdöbbentek az eredményen, számukra is hihetetlen, hogy egy egyszerű vérteszt egy ennyire fontos kérdésben ilyen pontos mutató legyen. Annál is inkább, mert a biomarkerek, amelyek megtalálhatók a vérben, a testnedvekben, valamint a szövetekben, régóta ismertek, és eddig is jelezték egy-egy kóros folyamat elindulását vagy egy betegség jelenlétét a szervezetben. A jelenlegi teszt azonban minden eddigi lehetőségnél pontosabb képet nyújt.

Forrás: Thinkstock

Halálos kockázat

A tudósok arra jöttek rá, hogy ha a vérből kimutatható négy vegyület - az albumin, citrát, alfa-1 savas glikoprotein, valamint a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein - együttes koncentrációjának speciális mutatószáma egy bizonyos értéket meghalad, akkor az öt éven belüli halál valószínűsége az ötszöröse annak, mint ami a mutatószám átlagos értéke mellett várható.
Mindez már csak azért is ennyire meglepő, mert a vegyületek más és más betegségekre is reagálnak, olyanokra is, amelyek között nincs szoros összefüggés, mint például a szívroham vagy a daganatos megbetegedések. Johannes Kettunen, az Institue for Molecular Medicine kutatója szerint a vérben egyszerűen megjelennek a törékenység jelei.

Északi teszt

A kutatás során több mint 17 ezer ember egészségügyi változásait figyelték több mint öt éven keresztül. Az évek során 684 ember halt meg. Az összes életét vesztett alany vérében hasonló volt a négy vegyület mutatószáma. A kutatók a vizsgálatok során 106 különböző biomarkert vizsgálltak először Észtországban, majd a vizsgálatokat megismételték egy másik csoportban Finnországban is. Természetesen figyelembe vették azokat a tényezőket is, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy életveszélyes betegségek alakuljanak ki. Ilyenek például a dohányzás, az életkor, a túlsúly, az alkoholfogyasztás, a koleszterinszint, valamint egyéb, már meglévő betegségek.

Azonban a kutatók azt is állítják, hogy további vizsgálatok szükségesek ezen a területen, pontosabb ismeretekre van szükség a biomarkerek sajátosságait illetően. Bár tény, hogy az egyesített biomarker-pontszám sokkal pontosabb kockázati előrejelzésre képes, mint amikor csak egy-egy biomarker mentén van mód kockázati előrejelzésre. Ráadásul rendkívül fontos lehet az a klinikai előny, amit a vérteszt nyújt a betegségek korai felismerését illetően.

Ugyanakkor a további kutatások elengedhetetlenek, tekintve, hogy a vizsgálatok észak-európai emberekre irányultak, és nem jósolhatók meg előre más etnikai csoportok vizsgálati eredményei.

Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrákhttp://www.origo.hu/egeszseg/20140109-hoterkepes-vervizsgalattal-kimutathato-a-mehnyakrak.htmlA plazmatermogram nevű eljárás a jelenleg alkalmazott szűrővizsgálatnál lényegesen diszkrétebb, és segítségével a daganat stádiuma is megállapítható.Egészség 2010Vérvizsgálat a várható életkor megállapításárahttp://www.origo.hu/egeszseg/20110519-vervizsgalat-annak-megallapitasara-hogy-hany-evig-elunk.htmlAz Egyesült Királyságban rövidesen elérhető lesz egy új vérvizsgálat, amelynek eredményéből - a módszert kidolgozó kutatók szerint - meg lehet állapítani, milyen hosszú életű lesz a vizsgált személy.Egészség 2010Vérvizsgálattal is kimutatható lehet majd a depresszióhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/egeszsegugy/20100724-vervizsgalattal-is-kimutathato-lehet-majd-a-depresszio.htmlA vérvizsgálatok számos esetben a diagnózisalkotás és a terápiaellenőrzés nagyon fontos eszközei az orvosi gyakorlatban. A pszichiátria azonban egy olyan terület, ahol nagyon kevés diagnosztikus vérteszt létezik.Egészségügy

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.