Átvészelhetjük Grincsként, de megélhetjük kisgyermekként is – Az ünnep, ami egyszerre képes minket felemelni és a mélybe taszítani

Forrás: Thinkstock -
karácsony depresszió öröm ünnep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsonyfa, ünnepi díszítés, finom fogások, család és szeretet. Ilyen a tökéletes – vagy csak annak lefestett – karácsonyi kép, amelyet évente megélünk, netán csak a szép emlékekből táplálkozunk. Jobb esetben a karácsony a családi összejövetelről és az odafigyelésről szól, nem lenne helyük a negatív gondolatoknak. Egyesek azonban pont ekkor érik el a legmélyebb pontjukat… 

A tökéletes karácsonyi és családi idill, amit talán a Reszkessetek, betörők! film díszlete példáz legmegfelelőbben: azért küzdünk, stresszelünk és hajtunk heteken át, mikor a plázákat rójuk télikabátunkban izzadva, a megfelelő ajándékok után kajtatva, hogy a perfekt módon feldíszített lakást megtöltsük drágábbnál drágább ajándékokkal? Vagy mégsem? Ha elvennénk a cukormázat, és mindebből levonnánk a marketinget - ami már októberben szembejön velünk - a karácsony egy szép ünnep is lehetne. Egyesek azonban egyedül töltik. Mi van azokkal az emberekkel, akik a zsebkendőjüket szorongatva, egereket - vagy éppen magukat - itatva majszolják a bejglit önpusztító gondolatok közepette?

Forrás: Thinkstock

Erről a Life.hu pszichológusát, Somogyi Katalint kérdeztük. „Karácsonykor a legtöbb időt a családunkkal és a szeretteinkkel próbáljuk eltölteni. Aki boldogtalannak és magányosnak érzi magát, annak az ünnep atmoszférája tükröt tarthat, felerősíthetve benne azokat a negatív érzéseket, amiket az illető jelenlegi aktuális élethelyzete iránt érez. Ha valaki elvesztette egy közeli hozzátartozóját, annak az ünnep a hiányt és a fájdalmat felerősítheti.”

A családunktól függ, mennyire várjuk a karácsonyt

A koppenhágai egyetem kutatói MRI segítségével vizsgáltak embereket, miközben azok karácsonnyal kapcsolatos képeket nézegettek. Megállapították, hogy azoknál lépett aktivitásba az agy öt speciális területe a képek láttán, akiknek a családi hátterében helye volt a karácsonyi hagyományoknak. Ezek egyébként ugyanazok a területek, amelyek a spiritualitásban és az érzelmek felismerésében, illetve kifejezésében is szerepet játszanak.

Dr. Matthew Lorber, a New York-i Lenox Hill Kórház szakembere hozzátette, azoknak, akik ünneplik a karácsonyt, annyi pozitív dolog társul ehhez az ünnephez, hogy elég egy Mikulás-képet vagy egy karácsonyfát meglátniuk, az agyuk érintett területe máris aktivizálódik. Hogy ez pontosan hogyan is működik, az egyelőre még nincs teljesen feltérképezve, de a terápiák során általában a pszichiáterek is ezzel a módszerrel dolgoznak, amikor azt akarják elérni, hogy a páciensek fejében a negatív asszociációk helyére pozitívak kerüljenek egy-egy dolog kapcsán.

Ha már elért minket a karácsonyi depresszió…

„Egy depressziós ösztönös reakciója a negatív összehasonlítás, azaz másokhoz képest sokkal szerencsétlenebbnek, boldogtalanabbnak érzi magát, még akkor is, ha ennek nincs racionalitása. Súlyosabb depresszió esetén egy hirtelen jelentkező lehangoltságnál a belső tükör felerősíti az elégedetlenségi érzéseket, és előfordulhat, hogy ez az utolsó csepp a pohárban ahhoz, hogy valaki meggondolatlanul maga ellen forduljon.”

Azon kívül, hogy tudatosan megpróbáljuk az érzelmi mélységeket elkerülni, és emberek között vagyunk, más technikákkal is megerősíthetjük önmagunkat – nem csak az ünnepekkor. A pszichológus szerint is fontos, hogy lehetőleg ne egyedül töltsük a szentestét és az ünnepeket.

Forrás: Thinkstock

„Aki rosszul vagy egyedül éli meg az ünnepet, próbáljon mások mellett egy kicsit önmagára is figyelni. Kérdezze meg saját magától, hogy mitől érezné jól magát, mi az, ami feltölti őt energiával. Mindenkinek meg kell találnia a kulcsot önmagához, hiszen a legjobb »antidepresszáns« sem tud olyan hatékony lenni, mint a saját magunk által kitalált pozitív megerősítések. Készítsünk mindennap egy listát 10 olyan dologról, amiért hálásak vagyunk, vagy amire örömmel gondolunk. A lista napról napra bővül, pár hét múlva pedig szokásunkká válik, hogy a jobb dolgokra figyelünk.”

Nem mindenkinek könnyű túlélni a karácsonyt, sőt!

Sokak számára a december az év legboldogabb időszaka. Mások életében azonban ez egy különösen kritikus hónap: a közelgő ünnep gondolata ugyanis felerősíti magányukat, szomorúságukat, ez pedig akár öngyilkossági gondolatokhoz is vezetheti őket. ITT írtunk a negatív gondolatok lehetséges okairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.