Hoppá! A jóképű férfiak kevesebb állásajánlatot kapnak

Forrás: Thinkstock -
kutatás férfi jóképű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az interjúztatók és a felettesek ellenfelet látnak a vonzó férfiakban, ezért kevésbé szívesen alkalmazzák őket - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint viszont csapatmunka esetén az elöljárók szívesen vetnek be jóképű kollégákat.

Jóképűnek lenni nem minden élethelyzetben jelent kiváltságot, hiszen a mutatós férfiak csekélyebb eséllyel kapják meg az áhított munkát, mint átlagos társaik.

Forrás: Thinkstock

"A jó megjelenés olykor nem előny. Visszaüthet, amennyiben fenyegetésként érzékeli a másik fél" - fogalmazott Marko Pitesa, az egyesült államokbeli Marylandi Egyetem oktatója. Érdekes, hogy az eredmények szerint a férfi vonzerő nagyobb hatással bír ebben a kérdésben, mint a női szépség.

Amennyiben az interjúztató csapatmunkára keresett embert, előnyben részesítette ugyan a jóképű urakat, ám rögtön diszkriminálta őket, amint észrevette bennük a potenciális ellenfelet.

Az első kísérlet során 241 embert kértek meg, hogy internetes felületen értékeljenek fiktív jelentkezőket, akik mindannyian kitalált végzettséggel és munkatapasztalattal rendelkeztek. A férfiak férfiakat, a nők pedig nőket pontoztak. A fiktív karakterek Pitesa elmondása szerint némileg vonzóak, átlagosak, illetve valamelyest átlagon aluliak voltak, ami a külsejüket illeti.

A második kísérlet már laboratóriumi körülmények között zajlott, 92 fő bevonásával. A résztvevőknek egy kvízjáték résztvevőit jellett értékelniük példaválaszok és arcképek alapján. A diszkrimináció mindkét alkalommal hasonló módon jelent meg.

A harmadik kísérletnél állásinterjú-helyzetet szimuláltak, amelyben a férfiak nőkkel, a nők pedig férfiakkal ültek egy asztalhoz. Ekkor a jóképű urak kerültek előnybe.

Végül, a negyedik alkalommal pedig egy európai üzleti iskola valódi hallgatóinak képét használták fel a kutatók, s így is a már megszokott mintát tudták azonosítani.

"A vonzó férfiak mintha jobban értenék a dolgukat, ezért társaik részéről ésszerűnek tűnik az ellenük szóló hátrányos megkülönböztetés."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.