Mitől vagy állandóan fáradt?

Forrás: Thinkstock -
álmos fáradtság egészség alvás életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kialvatlanul kelsz, a kávét már nem érzed elég hatásosnak, és alig várod, hogy végre hazaérhess, hogy a kanapén elnyúlva újra álomba szenderülhess? Úgy érzed, sosem tudod magad kipihenni, és nem érted, mi az oka? A megoldás az életmódodban keresendő.

Te tudod, mit jelent úgy igazán fáradtnak lenni? Érezted már úgy hosszú időn keresztül, hogy nincs elegendő energiád? Hogy elfogyott a tartalékerőd? Ha fáradt vagy, az influenzaszezonban te betegszel meg a leghamarabb, a kirándulások során te vagy az első, aki feladja a túrát, és a szombat esti buliból te mész haza a legkorábban?

Forrás: giphy.com

A The Huffington Post vendégszerzője, az Ízek, imák, szerelmek írója, Elizabeth Gilbert ugyanezeket a problémákat vázolja fel: az írónő saját bevallása szerint először azon aggódott, hogy valamilyen komoly betegség húzódik a háttérben, mint például agytumor, esetleg anyagcseregondja van, netán a pajzsmirigye nem működik megfelelően. Esetleg jobb ágymatracra vagy több lenmagra lenne szüksége. Ám, mint kiderült, egyik sem volt probléma.

Forrás: Facebook/Elizabeth Gilbert

Eleget és jót aludni

A fáradtság azonban nem csupán a lelki megterheléstől jöhet létre. Amennyiben az orvos által valamennyi szervi megbetegedést sikerült kizárni, akkor érdemes megvizsgálni az alvási szokásaidat is.

A megfelelő mennyiségen túl (ami egyénenként és korcsoportonként változik) fontos szempont, hogy megszakítás nélküli és pihentető legyen az alvás.

Fontos a jó táplálkozás

A szervezet egészséges működéséhez, tehát a regenerálódásához is szükség van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékokra. A zsírban és kalóriákban gazdag ételek túlzásba vitt fogyasztásától kezdve a kevés folyadék bevitelén át a szigorú diétázásig

valamennyi szélsőséges étkezési szokás okozhat fáradtságot.

Forrás: Thinkstock

Kezeld a stresszt!

Sajnos manapság szinte kikerülhetetlen, hogy ne stresszeljünk valamin: a leadási határidők, a fölöslegesen eltöltött percek a dugóban vagy a szomszéd zajongása mind-mind a végletekig tudják feszíteni a húrt. Ha kikerülni nem tudod, kezelni mindenképp meg kell tanulnod ezeket a helyzeteket:

építsd be mindennapjaidba a meditációt, menj el futni, edzeni, vagy csak sétálj egy nagyot a környéken, és próbáld meg elengedni a nap folyamán felgyülemlett feszültséget.

Nézz körül a munkakörnyezetedben!

Úgy érzed, nem bírod már szusszal a délutánt? Hiába a kávé, nem pörget már fel?

Érdemes megvizsgálnod, mi miatt érzed magad fáradékonyabbnak a munkahelyeden.

Forrás: Thinkstock

Lehet, hogy elég lenne a nap folyamán többször szellőztetned, esetleg többször felállnod az asztalodtól, hogy átmozgasd magad, és újult energiával folytathasd a munkádat.

Marhapörkölt helyett fogyassz valami könnyebb ételt ebédre, hogy elkerüld az étkezés utáni „kajakómát”, a nassolási vágyadat pedig gyümölcsökkel, magvakkal csillapítsd. Egy-egy nehezebb időszak után, ha úgy érzed, vegyél ki néhány nap szabadságot, hogy feltöltődhess!

Változtass a hozzáállásodon, engedd el a téged hátráltató embereket és egyéb dolgokat, vizsgáld meg az életmódodat, és figyeld a változást: amennyiben még így is fáradtabbnak érzed magad a kelleténél, fordulj mihamarabb orvoshoz, hogy kiderüljön, mi más okozhatja az energiahiányt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.