Híres emberek, akik tüdőbajban hunytak el

betegség halál tuberkulózis Moliére George Orwell Franz Kafka Jane Austen tüdő2016 tüdőbaj Eleanor Roosevelt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az antibiotikumok bevezetése előtt a tüdőbaj Európa egyik vezető haláloka volt: források szerint a 19. század első felében ez a betegség volt felelős az összes haláleset 30%-áért. Sajnos sok híresség életét fogta rövidre ez a mai napig pusztító kór – őket gyűjtöttük most egybe. 

Franz Kafka

Forrás: Wikipédia

Molière

A fösvény és a Tartuffe írója is a történelem azon kiemelkedő alakjai közé tartozik, akiknek a halálát tuberkulózis okozta. Molière a korabeli források szerint a Tartuffe 1670-es színpadi bemutatója környékén már beteg volt, emiatt pedig kevesebbet is alkotott, mint korábban. Állapota rosszabbodásához nagyban hozzájárult túlfeszített munkatempója is.

Életének egyik legismertebb momentuma az utolsó is volt egyben:

1673-ban a Képzelt beteg előadása közben esett össze a színpadon. Hazavitték, majd az éjszaka folyamán meghalt. 51 éves volt.

Forrás: Wikipédia

George Orwell

Az 1984 írója az 1928–29-es nagy gazdasági világválság körüli években alkalmi munkákból és koldulásból próbálta fenntartani magát.

A rossz higiéniai körülmények és a nélkülözés valószínűleg nagy szerepet játszhattak betegsége kialakulásában,

ami miatt többször is kórházi kezelésre szorult. 1938-ban tuberkulózisa következtében tüdővérzés alakult ki nála, emiatt fél évet töltött egy kenti szanatóriumban. 47 éves korában halt meg.

Forrás: Wikipédia

Eleanor Roosevelt

Franklin D. Roosevelt amerikai elnök feleségét a mai napig minden idők egyik legnagyobb elnökfeleségeként tartják számon. Az emberjogi harcos first lady a férje halála után is folytatta politikai pályafutását. Egy autóbaleset után 1960-ban aplasztikus anémiával diagnosztizálták, amelyet szteroidokkal próbáltak kezelni orvosai.

Nem sokkal később tuberkulózisa lett, aminek következtében szívelégtelenség alakult ki nála.

Eleanor Roosevelt 1962-ben halt meg, 78 éves korában.

Forrás: Wikipédia

Jane Austen

A Büszkeség és balítélet, illetve az Emma szerzőjének életével kapcsolatban sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint krónikus mellékvesekéreg-elégtelenség, az úgynevezett Addison-kór okozta a halálát. Néhány évvel ezelőtt Katherine White brit tudós a világhírű írónő által feljegyzett tünetek alapján, mint

a kimerültség, reumás fájdalmak és a májbetegségre is utaló bőrelszíneződés sokkal inkább megfeleltethető az ebben a korban igen gyakran előforduló tuberkulózisnak,

és nagy valószínűséggel a tüdőbaj idézte elő nála az Addison-kórt is. Jane Austen 1817-ben halt meg, 41 éves korában.

Forrás: Wikipédia

Életveszélyes is lehet a tüdőgyulladás

Sokan nincsenek vele tisztában, pedig a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, ami akár halállal is végződhet. Minden korosztályt érint, de a legtöbb halálesetet a gyermekek körében okozza szerte a világon. A téli hónapok beköszöntével érdemes jobban odafigyelni a betegségre. Ismerd fel és előzd meg a tüdőgyulladást – ehhez adunk most tippeket szakértő segítségével. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.