Mi az esélyed arra, hogy két év múlva is élni fogsz?

Forrás: Dreamstime -
betegség kutatás rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az előrehaladott rákkal élő páciensek és orvosaik között elég gyakoriak a félreértések a prognózissal kapcsolatban, ráadásul a betegek többsége tisztában sincs azzal, hogy az orvos mást gondol arról, hogy meddig fog még élni – derül ki a JAMA Oncology című szaklapban publikált friss kutatásból.

"Két dologra figyeltünk fel, ami orvos és páciense között történik előrehaladott rákbetegség esetén. Először is, néhány páciens tisztában van azzal, hogy milyen prognózist jósol az orvos, de nem ért egyet vele, gyakran inkább más forrásokkal értenek egyet. Másodszor pedig vannak páciensek, akik azt hiszik, hogy egyetértenek az orvossal prognózis ügyében, ez azonban nem így van" – mondja a kutatást vezető Ronald M. Epstein, Ronchesteri Egyetem onkológus professzora.

Forrás: Dreamstime

"Amikor az emberek minden jel ellenére azt hiszik, hogy tovább fognak élni a rákkal, hajlamosak arra, hogy agresszívebb kemoterápiát válasszanak, illetve a dialízistől kezdve a bonyolult és fájdalmas vizsgálatokon át egyéb tortúrákat is bevállalnak, miközben ezzel paradox módon kimondottan saját életkörülményeiket rontják. Éppen ezért volna fontos, hogy orvos és páciens ugyanazon a véleményen legyen" – teszi hozzá a szakember.

A kutatás során a tudósok 234 pácienst vizsgáltak az előrehaladott rák utolsó – harmadik és negyedik stádiumaiban -, akiknek orvosait "nem lepte volna meg", ha másfél éven belül meghaltak volna, de a páciensek más véleményen voltak. A korábbi szakirodalmi adatok alapján ezek a páciensek legfeljebb 5%-a élt volna további öt évig. A páciensek 68%-a gondolta úgy, hogy két évnél tovább fog élni, és azok közül, akik így látták, mindössze tízből egy gondolta úgy, hogy orvosa véleménye ettől eltér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.