Erre utalhatnak a száj különböző betegségei

Forrás: Shutterstock -
betegség száj ínygyulladás rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kíváncsi vagy, mire utalhatnak a száj különböző betegségei? Eláruljuk!

Repedezett ajkak

Az ajkak a hűvös, szeles időjárás miatt is képesek berepedezni, de ha állandóan száraz és fájdalmas, akkor előfordulhat, hogy vas- vagy egyéb vitaminhiányban szenvedsz. Fogyassz ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ételeket.

Vérző íny

A vérző íny gyulladást jelez. Ez a problémát a legtöbb ember megtapasztalja legalább egyszer életében. Lehet, hogy túl erősen dörzsölted a fogmosás során, de valamilyen gyógyszer mellékhatása, sőt a 2-es típusú cukorbetegség korai jele is lehet. Ha hosszabban fennáll a probléma, keresd fel a fogorvosodat.

Fekély

A fekély is igen gyakori, sokszor kimerültség vagy stressz okozza. Többnyire pár nap alatt eltűnik, de ha mégsem, akkor keresd fel a háziorvosodat, súlyos esetben ugyanis a rák jele is lehet.

Fémes íz

Ha fémes ízt érzel a szádban, lehet, hogy terhes vagy. Az első trimeszterben jellemző ez, és a hormonok okozzák, de később elmúlik.

Ha nem múlik a probléma, fordulj orvoshoz Forrás: Shutterstock

Romló fogak

Ha az utóbbi időben feltűnően sok fogaddal volt probléma, pedig odafigyelsz a szájhigiéniára, akkor lehet, hogy refluxod van, a savak ugyanis a fogak erózióját okozhatják. A refluxot előidézheti a rendszeres dohányzás, a túlsúly, az alkohol és bizonyos gyógyszerek is.

Sima fogak

Amennyiben a fogaid felszíne az utóbbi időben túlságosan sima lett, akkor valószínűleg éjszaka a fogaidat csikorgatod. Ezt általában a stressz okozza.

Fehér foltok a nyelven

A szájban lévő fehér foltok megjelenésekor valószínűleg szájpenésszel van dolgod, amit a candida gomba elszaporodása okoz. Többnyire könnyen kezelhető, érdemes minél előbb felkeresned a háziorvosodat – írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.