Ezt nem szabad tennünk lefekvés előtt, ha nyugodtan akarunk aludni

Forrás: Shutterstock -
pihentető Nyugalom éjszaka elalvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha rosszul alszunk, az az egész napunkra rányomja a bélyegét. Akinek azonban elalvási nehézségei vannak, vagy többször felébred éjszaka, lehet, hogy elkövet pár hibát.

Ha igazán pihentető éjszakákra vágyunk akkor érdemes a Ripostszakértőjének tanácsait megfogadni:

  • Ne olvassunk este híreket

A hírek szorongást keltenek, elalvás előtt pedig nyugodtan kell lennünk. A friss információkért reggelente böngésszük az internetet.

  • Ne dolgozzunk az ágyban

Nem szerencsés ágyban dolgozni, akkor sem, ha home office-ban vagyunk. Az agyunkban azt kell tudatosítanunk, hogy az ágy csak alvásra és pihenésre való.

  • Este már ne sportoljunk

A sport jót tesz, de nem az esti órákban. Ha lefekvés előtt felpörgünk, nem lesz könnyű elaludni.

  • Ne veszekedjünk vitatkozzunk az esti órákban

Egy vitával járó feszültség vagy és a bennünk maradt keserűség sem barátja a pihentető éjszakáknak. Azokat a dolgokat, amiben nem értünk egyet a másikkal, rendezzük inkább másnap.

  • Kései koffeinfogyasztás

14 óra után tilos koffein tartalmú italt fogyasztani. Sőt, a kései csokifogyasztás is árthat az alvásnak.

  • Tévhit, hogy az alkoholtól jobban alszunk

Tény, hogy az alkoholos italok fogyasztása csökkenti a stresszt, de felboríthatja az alvás ritmusát. Ha csak egy pohár bort iszunk esténként, az is érdemes jóval lefekvés előtt tenni.

  • Félre az elektromos kütyükkel!

Az elektromos eszközök kék fénye zavarja az alvást, ébrenlétre készteti az agyat. Éjszakára tehát ki kell kapcsolni az összes elektronikus eszközt, és a lakás világítását is.

  • Ne maradjunk ágyban, ha nem tudunk elaludni

Az álmatlan forgolódástól csak ideges lesz az ember. Ha nem tudunk elaludni, inkább keljünk fel, keressünk magunknak valami elfoglaltságot, ameddig el nem álmosodunk - és lehetőleg az ne a telefonozás legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.