A tudósok felfedezték: így lehet ellensúlyozni a magas zsírtartalmú étrend hatásait

Forrás: Shutterstock -
cukorbetegség zsírtartalom elhízás étrend egészségtelen életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók tanulmányozták az „antiszensz" nevű kezelés hatását az egerekre, akiket magas zsírtartalmú ételekkel tápláltak - a kezelés visszafordította a cukorbetegséget, az elhízást és a májbetegségeket.

A tudósok felfedezték a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása során fellépő betegségek, például a cukorbetegség megelőzésének vagy akár visszafordításának a módját. Egereken végzett kutatások kimutatták, hogy a zsíros étrend negatív hatásait ellensúlyozni lehet az úgynevezett „antiszensz kezelés" (ASO) alkalmazásával. Azok az egereknek az egészsége, amelyeknél cukorbetegség, zsírmájbetegség és elhízás alakult ki, a kezelés után normális szintre került - írja a Metro.

elhízás Forrás: Shutterstock

Ráadásul azok a rágcsálóknál, akiket antiszenszszel kezeltek már a magas zsírtartalmú étrend megkezdése előtt, egyáltalán nem alakultak ki egészségügyi problémák.A svédországi Karolinska Intézet Rolf Luft kutatóközpontjának kutatói megállapították, hogy a kezelés csökkentette a szervezet apolipoprotein C-III (apoCIII) szintjét - amely a zsíranyagcsere egyik legfontosabb szabályozója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.