A szakember elmondta: ilyen lesz a magyar koronavírus elleni vakcina

Forrás: pixabay.com -
vakcina védőoltás magyar mutáns koronavírus dr. Jakab Ferenc fejlesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már néhány hónappal ezelőtt megkezdődtek a hazai vakcinafejlesztési kísérletek, melyet Magyarország egy osztrák biotechnológiai céggel folytat. 

Dr. Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője elmondta, hogy egy olyan oltóanyag kifejlesztése a cél, ami az esetlegesen felmerülő későbbi járványok esetén is használható lesz.

vakcina covid Forrás: pixabay.com

Jelenleg a brit variáns számít dominánsnak, valamint az indiai variáns, ami most leginkább aggodalomra ad okot, mivel ez szó szerint letarolta Indiát. Bár egyelőre nem jelent meg hazánkban, mint a brit változat esetében, ez most is csak idő kérdése. Épp ezért nagyon fontos a szakember szerint a járványügyi monitoring, illetve a különféle törzsek vizsgálata. Amennyiben Magyarországon is megjelenik vírus, a legfontosabb cél a másodlagos terjedési láncok kialakulásának megakadályozása lesz - írja a Bors.

A szakember szerint ha nem is alakítanak ki teljes, azaz száz százalékos védettséget, a vakcinák megvédenek a legújabb mutánsoktól is.

- hangsúlyozta Dr. Jakab Ferenc, aki szerint az mRNS, azaz a második és harmadik generációs vakcinák esetében (Pl.: Pfizer, Moderna) ez nem jelent komolyabb műveletet.

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.