2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

A népi gyógyászattól a XXI. századig - Ezért imádjuk a máriatövist

immunrendszer PR cikk máriatövis máj népi gyógyászat májbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A máriatövis egy, a mediterrán térségből származó növény, ami nem véletlenül indult el térhódító útjára, ugyanis különleges képességekkel rendelkezik. A népies nyelven szamárkórónak nevezett növény hatátosan segíthet a máj regenerációjában és támogathatja annak egészséges működését, valamint elősegíti a test tisztulását és az emésztést.

Manapság sajnos egyre több olyan élelmiszer kerül az asztalunkra, amelyeknek a lebontása fokozott teljesítményt igényel a májunktól. Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a másfél kilónyi máj. Minden áthalad rajta, ami a tápcsatornába kerül, legyen az étel, ital, vegyszer vagy gyógyszer. Központi laboratóriumként a máj átvizsgálja, elemeire bontja a szervezetbe jutó anyagokat, beépíti a hasznosíthatókat és kiszűri az ártalmasakat.

A máriatövis több mint 500 féle feladatot lát el, ám a két legfontosabb a vér tisztítása, valamint a táplálékok energiává átalakítása és tárolása. Ám az egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora terhet rovunk rá, ergo az sem, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk, vagy mennyi nehéz, fűszeres, zsíros ételt eszünk - nem beszélve az olyan feldolgozott ételekről, amelyeket a gyorséttermi láncokban és előregyártott készételként a hipermarketekben vásárolunk meg. Ezért is nagyon fontos az, hogy valamilyen módon megpróbáljuk védeni a májunkat, illetve segíteni regenerálódását a rengeteg megterhelés után.

A máriatövis, népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró (Silybum marianum) Forrás: Wikipedia/Fir0002/Flagstaffotos

Szilimarin, a máriatövis szuperereje

A népi gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza, nem véletlen, hogy mára rengeteg vény nélkül kapható gyógyhatású készítmény alapanyagává vált. Adja magát a kérdés, hogy minek köszönheti a szupererejét ez a lila virágú gyógynövény? Nos, válasz a szilimarinban rejlik, ami egy természetes antioxidáns hatással bíró vegyület. Legfontosabb összetevője a szilibinin, ezen kívül egyéb flavonolignánok alkotják, például silychristin és silydianin. A fentebb már említett jótékony hatásain kívül fokozza a májsejtekben végbemenő fehérjeszintézist, erősítve a szabadgyökökkel szembeni védelmet.

Itt megtalálja, ha szeretné tudni mire jó a máriatövis!

Hogyan érdemes fogyasztani?

A legegyszerűbb és leggyorsabb felhasználási módja a máriatövis-kivonatot tartalmazó kapszulák alkalmazása, de elérhető szirupok és gyógycseppek formájában is. Sőt, mi több, a növény magjából hidegen sajtolt olajat is készítenek, ami az egészségre gyakorolt pozitív hatásán kívül a konyhában is hasznosulhat - kellemes aromájával saláták ízesítésére is használják.

Fontos azonban kiemelni, hogy a máriatövis nem helyettesíti az orvossal való egyeztetést és más kezeléseket sem. Ha kúraszerűen szeretnénk fogyasztani, akkor minden esetben javasolt a szakemberrel való konzultáció. A növény jótékony tulajdonságai nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszerek hatóanyagait!

Máriatövis termékek széles választéka >>

Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet >>

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.