2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Éheztetik és terrorizálják gyermekeiket a "mandulaanyák"

Forrás: Shutterstock/Lucky Business -
diéta szülő-gyerek kapcsolat éhezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fiatalkori önértékelési és étkezési zavarok kialakulásáért egyre inkább felelőssé tehetőek az úgynevezett mandulaanyák. Ezek a szülők minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy vékonyak maradjanak a gyerekeik, akikben emiatt gyakran komoly lelki problémák alakulnak ki.

A „mandulaanya" kifejezés eredete Yolanda Hadidhoz, Gigi és Bella Hadid szupermodellek édesanyjához köthető. Ő annyira akarta, hogy lányai megfeleljenek a média és a közvélemény által támasztott irreális elvárásoknak, hogy gyakran csak néhány szem mandulát engedélyezett nekik étkezésenként.

A közösségi médiában terjedő történetekből kiderül, hogy ez nem egyedi eset, és több ezer fiatal kerül hasonló helyzetbe nap mint nap annak ellenére, hogy nem egészségtelenül elhízottak.

Sokan úgy vélik, a karcsúság a siker és a boldogság kulcsa Forrás: Shutterstock/Lucky Business

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerint régi probléma, hogy a fiatalokat megkísérlik megfeleltetni, sőt, alávetni a társadalom elvárásainak. Sokan úgy vélik, a karcsúság a siker és a boldogság kulcsa, és ezt a nézetet gyermekeikre is rá akarják erőltetni.

A szakértő szerint a szülők gyakran nem ismerik fel, hogy a saját szorongásuk áll e gondolkodás mögött, hiszen ők maguk is gyatra önértékeléssel rendelkeznek, illetve önámításban élnek. A karcsúsággal kapcsolatos megszállottság mögött sok esetben súlyos mentális zavarok rejlenek, mint például a depresszió és a szorongás.

A teljes cikk a Mindmegette oldalán olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.