Bakteriális vaginózis terhesség alatt – Ekkor kell orvoshoz fordulni

Forrás:Pexels/Lucas Mendes -
bakteriális vaginózis terhesség vitagyn2023 hüvelyi folyás kismama
A terhesség alatt folyamatosan változik a kismamák teste, így sok esetben nem is tudják eldönteni, hogy mi az, ami normális, és mi az, ami problémás. Átalakul a hormonháztartás, ami közvetve hüvelyi folyást is okozhat. De honnan tudhatjuk, hogy mikortól kóros ez az állapot?

A terhesség alatt megváltozik a nők emésztése, a bőrük állapota, a keringésük. Változik a hüvely pH-ja, és a hormonháztartás is átalakul. A terhesség alatt a hüvely anatómiája is változik, az első trimeszterben sokkal fogékonyabbak a kismamák a hüvelyi fertőzésekre, az utolsó trimeszterben pedig már tágabb a hüvely, így könnyebben bejuthatnak a kórokozók.

A hormonháztartás normális változásának egyik első jele a hüvelyi folyás megjelenése. Kórosságát a bőséges mennyisége, furcsa színe vagy a kellemetlen szaga jelzi, társulhat hozzá égő, viszkető érzés. Ha ilyesmit tapasztal valaki, valószínűleg felborult a hüvelyflórája. A megváltozott állagú, színű és kellemetlen szagú folyás a bakteriális vaginózis jelenlétét is jelezheti.

A bakteriális vaginózis a várandós nők körében a kórosan megváltozott hüvelyi folyás leggyakoribb oka. Amikor a hüvelyflóra egyensúlya felborul, lúgos irányba változik a pH-ja, így könnyebben el tudnak szaporodni a kórokozók. Bár a bakteriális vaginózis nem nemi betegség, így a partner számára veszélytelen, ha erre utaló tüneteink vannak, mégis érdemes kerülni a szexuális együttléteket.

Forrás:Pexels/Lucas Mendes

A baba szempontjából is veszélyes lehet a bakteriális vaginózis. Ha a kismama nem kap megfelelő ellátást, az vetéléshez, vagy a terhesség későbbi szakaszában koraszüléshez vezethet. Ha a betegség a szülés idején is fennáll, a baktériumok bejuthatnak a magzat tápcsatornájába, súlyos fertőzéseket, illetve légzési nehézségeket okozva ezzel.

Ha valaki a fent említett tüneteket tapasztalja magán a terhesség alatt, azonnal forduljon orvoshoz, aki felelősen dönt a kezelésről. A cél ilyenkor a hüvelyflóra egészségének helyreállítása, ami történhet Lactobacillusok betelepítésével, azaz hüvelyi probiotikus készítményekkel. Mivel ez nem egy gyors folyamat, a gyógyulás is hosszabb ideig tarthat.

Ajánlatos a várandósság alatt a prebiotikumok alkalmazása, amelyek táplálják a Lactobacillusokat. Kerülni kell viszont a jódtartalmú hüvelytabletták használatát és az irrigálást. Helyes étkezéssel is csökkenthető a bakteriális vaginózis kialakulásának esélye, kerülni kell a szénhidrát- és cukortartalmú ételek fogyasztását. Babának és mamának is inkább a magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása tesz jót.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.