2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

A magnézium hiánya aggasztó tüneteket is okozhat, de nem mindegy, mivel pótoljuk

Forrás: THINKSTOCK -
izomműködés anyagcsere PR cikk magnézium szervezet
Szervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, melynek pótlására azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem tudja előállítani.
Forrás: THINKSTOCK

A magnézium több mint 300 enzim működéséhez szükséges, fontos szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, illetve az ideg- és izomműködésben, a sejtfalak védelmében, ráadásul több vitamin sem hasznosul megfelelően a magnézium nélkül. Jó hatással van a szívre, a vérkeringésre, csökkenti a stroke kialakulásának esélyét. Egy kutatásban a magnéziumpótlás csökkentette az LDL koleszterin, és a triglicerid szintjét. Javítja a szellemi teljesítőképességet, a rövid és hosszú távú memóriát, segíthet a tanulásban és a stresszoldásban. Kimutatták, hogy az időskorban megjelenő memóriazavarok is szoros összefüggésben állnak a magnéziumhiánnyal.

A szervezetben található 25-30 gramm magnézium több mint a felét a csontok tartalmazzák. A helytelen táplálkozás azonban csökkenti a magnéziumszintet, aminek komoly következményei lehetnek. Hiányában jelentkezhetnek emésztőrendszeri panaszok, motilitási zavarok, székrekedés. A magnéziumhiány hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához. Okozhat migrént, de kapcsolat van az alacsony magnéziumszint és a szívroham, illetve a stroke nagyobb arányú előfordulása között. Kialakulhatnak koncentrációs nehézségek, álmatlanság, alvászavar, izomgörcsök, izomrángás, csontritkulás is, és bőrproblémák, krónikus fáradtság, vagy a fülzúgás esetében is gyakran találkozni a magnézium hiányával.

Egy átlagos felnőtt esetében 250-375 mg magnéziumot kellene bevinni naponta, ami a megfelelő ételekkel elérhető. A zöldségekben, halfélékben, hüvelyesekben, csonthéjasokban van ugyan magnézium, ám a nagyüzemi mezőgazdaság bevezetése óta folyamatosan csökken a zöldségek magnéziumtartalma. Ezért fontos a magnéziumot pótolni, ám nem mindegy mit szedünk!

A magnézium-oxidot használják a legtöbb étrendkiegészítőben, és a multivitaminokban, pedig alig hasznosul a szervezetben. A magnézium-biszglicinát - a magnézium glicin aminosavval alkotott sója – az egyik legjobban hasznosuló forma. Ez a szerves magnéziumforma nem okoz laza székletet és bármely napszakban bevehető, akár étkezéssel is.

Caleido Magnézium biszglicinát kapszula rendelhető >>

Magnézium tartalmú étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet >>

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.