A PMS tünetei megkeseríthetik az életünket, de van segítség

nő, ír, napló, tea, mosoly
Shutterstock/simona pilolla 2 -
szponzorált tartalom PMS tünet
Fáradtság, hányinger, levertség és azok a bizonyos pattanások? Ezek lehetnek akár a PMS tünetei is. Több ok is állhat a háttérben, így a kivizsgálás elkerülhetetlen. De ha mégis megkaptuk a diagnózist, mire számítsunk? Vajon elég az életmódváltás? Segíthet a fogamzásgátló?

A premenstruációs szindróma egy összefoglaló név azokra a testi és lelki tünetekre, amelyeket az érintett nők érezhetnek a havivérzést megelőző 7-10 napban. A PMS-nek rengeteg tünetét ismerjük, és ezek személyenként igen változó módon jelentkezhetnek. A hormonálisan aktív nők 80%-a tapasztal ilyen jellegű panaszokat, például hányingert, szorongást, fejfájást.  

Menzesz előtt ingerlékenyebb vagyok. És ezen kívül mire figyeljek még oda?  

A legtöbb nőnél más és más tünetek jelentkezhetnek, de a leggyakoribbak a hangulati zavarok, a depresszió, szomorúság, harag, ingerlékenység, a döntésképtelenség, az emlőérzékenység, fejfájás, fáradtság, levertség, szédülés, bizonyos ételek túlzott kívánása, hányinger, fokozott verejtékezés, puffadás, pattanások és a zsíros bőr.  

Hirdetés

Természetesen nem kizárt, hogy egy-egy tünetünk más betegségre utal, így mindenképpen ajánlott kivizsgáltatni magunkat. Érdemes megbizonyosodni, hogy a pajzsmirigy jól működik-e, ki kell zárni egyéb rendellenességeket, valamint az endometriózist. A diagnózis könnyebb felállítása érdekében célszerű több hónapon keresztül menstruációs naptárt vezetni. Egyrészt azért, hogy tudjuk, a normális ciklushoz képest mennyivel előbb vagy később jött meg a menstruációnk, másrészt pedig azért, hogy hónapról hónapra lejegyezzük, milyen tünetek jelentkeztek a vérzésünk előtt, esetleg közben.  

Na de mi lehet az oka a hangulatingadozásomnak, a levertségemnek és a pattanásaimnak?  

A premenstruális panaszoktól szenvedő nők vérében az anyasági hormonnak is nevezett prolaktin szintje gyakran meghaladja a normál értéket, ami hatással lehet az emlőkre, érzékenységet okozhat. A PMS hátterében olykor a szervezet vízháztartásának zavara áll, és van, amikor a mozgáshiány vagy a stressz váltja ki a kínzó tüneteket.  

Kialakulásában általában hormonális, genetikai, táplálkozási és viselkedési tényezők játszhatnak szerepet. Ha hormonális egyensúlyhiány lép fel, az ösztrogének és a progeszteron szintje csökken a havivérzés előtt. Az idegrendszerben elégtelenül termelődő endorfinok szintén hatással lehetnek a PMS-re.  

Bizonyos ételek és italok elkerülése a tüneteket sokkal elviselhetőbbé teszi. Az alacsony vércukorszint is könnyebben előhozza a panaszokat.  

Hogyan változtassak az életmódomon?  

A rendszeres testmozgást mindenképpen érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen hatással van a hormonális változásokra, ahogyan a menstruációs ciklusra is. Az aktívan mozgók körében a szorongás és a depresszió aránya jóval alacsonyabb.  

A havivérzés közeledtével érdemes csökkenteni az alkohol, koffein, cukor, valamint a tejtermékek és az állati eredetű zsírok fogyasztását. A különböző teák és a szénhidrát ilyenkor jót tesz. A vörösbor és a magas sótartalmú ételek fogyasztása különösen nem ajánlott.  

Az étrendünk tartalmazzon sok B-vitaminban gazdag ételt, például vörös húsokat, szárnyasokat, tonhalat, lazacot. A B6-vitamin jótékony hatással van az idegrendszerre, és segíthet a nyomott hangulat leküzdésében.  

barátnők, boldog,  öröm, nevetés
A vitaminok is segíthetnek
Forrás: Shutterstock/Look Studio

Fontos, hogy a stresszt is csökkentsük az életünkben, amennyire ez lehetséges. Ha úgy érezzük, hogy nem birkózunk meg vele egyedül, érdemes szakember, pszichológus segítségét kérni. 

Valóban segíthet a fogamzásgátló is?  

A válasz, igen. Egy jól megválasztott fogamzásgátló szedése is enyhítheti a panaszokat, de a tünetek továbbra is fennállhatnak. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy maguk a tabletták is okozhatnak hasonló tüneteket. A hormonális fogamzásgátlót nem kell feltétlenül tablettában szednünk, nőgyógyászunk segítségével ma már számos egyéb formátumú hormontartalmú eszközből választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőt.  

Ha ezt a megoldást választjuk, jó tudni, hogy további tünetcsökkentésre a fogamzásgátló mellett is szedhető igazolt hatású, gyógynövénykivonat-tartalmú készítmény, amely enyhítheti a PMS okozta kellemetlen testi és lelki tüneteket akár kombinációban, akár önállóan alkalmazva.  

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.