2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Fennáll a veszélye, hogy elkaptál valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést? Eláruljuk, mennyi idő alatt derülhet ki

szomorú nő
Shutterstock/Copyright (c) 2018 Leszek Glasner/Shutterstock. No use without permission. - Leszek Glasner
szűrés szex szexuális úton terjedő betegség orvos
Aki óvszer nélküli szexuális kapcsolatot létesített, több partnere van, illetve nincs tisztában partnere szexuális egészségével, nagyobb kockázatnak van kitéve a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben. Mivel ezek a fertőzések hosszú ideig tünetmentesek lehetnek, ezért a szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentősége van. Időbe telhet azonban, amíg a tesztek ki tudják mutatni a fertőzéseket, a tesztelés elvégzésének időpontja tehát kulcsfontosságú – tudtuk meg dr. Karászi Viktóriától, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosától.

Ne rohanjon rögtön teszteltetni!

A szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k, Sexually Transmitted Infections) gyűjtőnév alá kb. 25-30-féle betegség tartozik, melyeket vírusok, baktériumok, gombák és protozoonok okoznak. Ezeknek gyakran nincs semmiféle tünete, a tesztelés az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudja, elkapta-e a fertőzést. A nemi úton terjedő betegségek ellátása a bőr-nemigyógyászok feladata, a szűrést pedig az ún. STI-tesztek segítségével végezzük – ismerteti dr. Karászi Viktória, aki kiemeli, hogy bármennyire is ijesztő lehet a tudat, hogy nemi fertőzése lehet, az STI- teszt megfelelő időzítése rendkívül fontos. A túl korai vizsgálat ugyanis téves eredményekhez vezethet, míg a túl késői tesztelés veszélyezteti a saját és partner egészségét is.

Ennyi idő, míg megbizonyosodhat a fertőzésről

Az STI kórokozóit a vérből vagy a fertőzés helyének területéről (végbél, húgycső, hüvely-és méhnyak, pénisz felszíne, szájüreg) vett minta segítségével mutatjuk ki. A vizsgálat körültekintő elvégzéséhez azonban elengedhetetlen, hogy a páciens őszintén válaszoljon szexuális életére, szokásaira és a lehetséges megfertőződés körülményeire vonatkozó szakorvosi kérdésekre – hangsúlyozza Karászi doktornő. Azt az időintervallumot, amíg a fertőzés jelenléte még nem mutatható ki a szervezetben, ablakperiódusnak nevezzük. Az egyes STI-k esetében ez a következőképp alakul:

szomorú nő

Forrás: Shutterstock
  • Gonorrhea: 2-5 nap
  • Szifilisz: 4-5 hét
  • Chlamydia: 2 hét
  • HPV: 4-5 hét
  • HIV: 2-3 hét 
  • Hepatitis B: 2-10 hét
  • Hepatitis C: 2-3 hónap

A tesztelés eredményét befolyásolja az alkalmazott teszt érzékenysége, és fennáll a lehetősége annak is, hogy a hosszabb lappangási idő vagy az esetleges mintavételi hiba fals eredményhez vezet – mondja a szakember, aki emiatt azt javasolja pácienseinek, hogy a biztonság kedvéért végeztessenek egy újabb szűrést a későbbiekben. A kórokozó kimutatása után célzott kezelésre és kontrollvizsgálatra is szükség lesz, emellett a partner kezelése és kontrollvizsgálata is elengedhetetlen.

Hogy készüljön fel egy STI-szűrésre?

Aki STI-vizsgálatra készül, a tesztelés előtti két hétben már ne használjon semmiféle krémet vagy ecsetelőt, és ha antibiotikumot szed, erről feltétlenül tájékoztassa az orvost! – figyelmeztet Karászi doktornő, ezek ugyanis befolyásolhatják az eredményt, és téves diagnózis felállításához vezethetnek. A vizsgálatokra nem szükséges éhgyomorral érkezni, viszont előtte 3 órával a férfiaknak már tilos a pisilés! Fontos információ, hogy a hölgyeknél menstruációs időszakban nem lehet mintát venni.

A legtöbb STI könnyen gyógyítható gyógyszeres kezeléssel, nem szabad, hogy a szemérem- vagy szégyenérzet miatt halogassuk a kivizsgálást! Ha STI-gyanús tüneteket észlel magán, bármennyire is kínosnak érzi a panaszait, saját és partnerének egészsége érdekében jelentkezzen be szakemberhez! – tanácsolja dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ orvosa.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.