2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Ne félj a súlyzóktól: sem férfias, se túlságosan izmos nem leszel tőlük

Forrás: Shutterstock/Ground Picture -
karizom súlyzós edzés váll súlyzó
Nem muszáj edzőterembe menned, otthon is formálhatod a karizmaidat súlyzós edzésekkel. Mutatjuk, hogyan!

Ha a nők között szóba kerülnek a súlyzós edzések, a többség fél, hogy túl izmos lesz tőlük, ezért inkább a kardióra szavaznak. Az igazság azonban az, hogy akár egy kiló izmot magunkra pakolni is hosszú időbe telik, ráadásul a súlyzózástól szebb, tónusosabb leszel, mint gondolnád. 

Ha az otthoni edzést választod, szükséged lesz 2 db 1,5-2 kg-os súlyzóra, ugyanis az izom ellenállásos edzéssel fejlődik.  Az edzéssorozat lényege, hogy a terhelést fokozatosan emeljük. Első körben, vagyis az első héten elég, ha egy-egy gyakorlatot 10-12-szer ismételsz meg. Aztán ugyanezt még 2-3-szor. 

Addig csináld, amíg képes vagy helyes technikával elvégezni. Ha már a 3. kör is simán megy, továbbléphetsz a következő gyakorlathoz. Az optimális súly még nem elegendő az optimális terheléshez, szükséges tudni azt is, hogy milyen ismétlésszámokkal dolgozz. Indításként jöhetnek 10-12-es ismétlésszámok 2-3 körben, edzettségtől függően. 

A lényeg, hogy csak annyi ismétlést végezz, amennyit helyes technikával meg tudsz csinálni! Amikor már a 3. kör is simán megy, ideje visszanyúlni az előző ponthoz. Válassz nagyobb súlyt!

 - javasolja a Diéta és Fitnesz oldalán Szalka Andrea Hot Iron-tréner.

Feladatsor

VÁLL:
Oldalemelés, elöl emelés, vállból nyomás, illetve a picit összetettebbek, mint a döntött törzsű oldalemelés.

TRICEPSZ:

Súlyzó nélküli kedvenc legyen a tricepsz-tolódzkodás, de karjaid formálásában a fekvőtámasz is kapjon helyet. Jöhet súllyal a lórúgás, súlyzórúddal a szűk nyomás, homlokra engedés, vagy ha edzőterembe mész, akkor a felső csigás gépen végzett tricepszgyakorlat.

BICEPSZ:

Kezdj klasszikus bicepszgyakorlattal, majd ezt kövesse a pronált bicepsz kézi súly.

A,Sporty,Woman,In,Sportswear,Is,Sitting,On,The,Floor
Ha játéknak fogod fel, észre sem veszed, és megizmosodik a karod.
Forrás: Shutterstock


Lehetőleg mindennap formáld egy kicsit a tested. Ha csak néhány fekvőtámszra van időd, csináld azt, ha hosszabb edzés is belefér, akkor mozogj többet.

Mind a kardió-, mind az ellenállásos edzés létfontosságú a hosszú, egészséges élethez, de a kutatások kimutatták, hogy sorrendjük befolyásolja az erőnlétet.Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ha először ellenállásos edzéseket végezzük - például a súlyemelést, a guggolást és a planket -, az növelheti az izomerősséget bizonyos területeken, valamint javíthatja a mentális egészséget.


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.