Ne irtsd ki a pitypangot! Értékes gyógynövény és segít a fogyásban

Yellow,Dandelions,(taraxacum,Officinale),In,Green,Grass.,Close,Up
Shutterstock/officinale,beauty,color,rural,botany,yellow,summer,dandelion,agr - Shutterstock
gyermekláncfű pitypang gyógynövény
A gyerekek kedvenc játéka a mezőről: ha ráfújnak, szétrepül, ha pedig leszakítják, tej folyik a szárából. Ám a pitypang ettől sokkal többet is tud.

Ez a sárga kis virág szerényen bújik meg a fűben, miközben hihetetlen erő lakozik benne. Ne sétáljunk el mellette, hiszen rengeteg mindenre gyógyír lehet! A pitypang rendkívül erős méregtelenítő, és vízhajtó növény, érdemes tehát diétánkba is beépítenünk. A benne lévő keserű anyagok élénkítik a máj működését, felgyorsítják a méregtelenítést, és gyógyítják a gyomrot. Reumás és köszvényes panaszokra is tanácsos kipróbálni. Természetgyógyászok a pitypang összes részét használják, étkezési célra viszont zsenge levelei a legalkalmasabbak – például salátákba keverve. Tavasztól szedhetjük bátran, de igyekezzünk autóforgalomtól távol eső, tiszta területről gyűjtögetni - írja a Diéta és Fitnesz.

Így készítsd el!

Főzelékként, teaként, püréként, párolva vagy nyersen salátaként is fogyaszthatod, de ha még csak ismerkedsz a kissé kesernyés ízzel, próbáld ki az édes pitypangmézet! Gyűjts 250-300 darab virágot, csípd le róluk a szárakat, majd a fejeket tedd fel főni két felkarikázott citrommal és másfél liter vízzel. Egy órán át főzd alacsony lángon, majd szűrd le, és adj hozzá egy kiló cukrot, forrald fel ismét, és főzd még fél órán át. Befőttesüvegekbe töltve és dunsztba téve sokáig eláll, és meglepőn finom mézíze van - innen ered a neve is. Arra azonban figyelj, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget ne fogyassz belőle. Ha pedig emésztőrendszeri problémáid vannak, vagy még sosem próbáltad ki a pitypangot semmilyen formában, előbb kérd ki a háziorvosod véleményét.

A pitypang legendája

Isten küldött egy angyalt, hogy megkérdezze a növényeket, milyenek szeretnének lenni. 
Mindegyikük nagy piros vagy fehér virág akart lenni, úgy virítani, mint egy nyári álom. Esetleg kék, mint a tiszta ég. Csak a pitypang nem tudta, milyen szeretne igazán lenni.  Az angyal még egy napot adott neki a gondolkodásra. 
A pitypang hirtelen meglátta a napot, és úgy döntött, olyan szeretne lenni, mint a Nap, sárga és gyönyörű. 
Aztán meglátta a Holdat, és meggondolta magát. Olyan szeretett volna lenni, mint a Hold, fehér, kerek, áttetsző.
Aztán felfigyelt a Csillagokra, és nagyon megkedvelte őket is.
Amikor az angyal eljött, így szólt hozzá: Úgy lennék olyan mint a Nap, mint a Hold és mint a Csillagok. Nem tudok dönteni.

A Teremtő teljesítette minden vágyát. Ezért a pitypang eleinte sárga mint a NAP, majd fehér és kerek mint a HOLD, és mikor ráfújsz, akkor úgy szóródik szét, mint a CSILLAGOK.

(Yeshua Paolo Gioiello - Krol Sandyno)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.