bőrbetegség tej cukor alkohol szépség étel pattanás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megtaláltad a legjobb arckrémet, minden héten pakolásokkal kényezteted magad és még a smink gondos eltávolítására is ügyelsz? Ennek ellenére csak nem akarnak elmúlni az apró piros foltok, a finom ráncokról már nem is beszélve? Tudtad, hogy nemcsak kívülről, de belülről is sokat tehetsz a bőröd szépségéért? A Life.hu összegyűjtötte azokat az élelmiszereket, melyek mellőzése sokat segít bőrödnek simává és ragyogóvá válni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A túlzott mennyiségű só fogyasztása vízvisszatartást eredményez, érdemes tehát visszafognod magad a sózott ételek és rágcsálnivalók terén. Erre különösen akkor ügyelj, ha rendszeresen duzzadt szempárral ébredsz. Szakértők szerint ezek a hatások tipikusan a korral járnak és gyakrabban fordulnak elő középkorú nőknél. A megelőzés azonban sosem árt!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Tenger gyümölcsei

Garnélarák, homár és hínár - igazi ínyencségek, túlzásba vitt fogyasztásuk azonban akár aknét is okozhat egyes szakértők véleménye szerint. Ennek oka pedig a felsorolt finomságok magas jódtartalma. Akik tehát hajlamosabbak a pattanásokra, érdemes visszafogniuk a tengeri étkek fogyasztását.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Tej

A tej kis mértékben ugyan, de hozzájárulhat néhány olyan tipikus bőrprobléma kialakulásához, mint a pattanások vagy a rosaceás bőr. Ennek oka az, hogy a tejben lévő anyagok azokat a mirigyeket stimulálják, melyek a bőr természetes, olajos váladékának kibocsátásáért felelősek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Magas glikémiás indexű ételek

Fehér kenyér, tészta, sütemény és kukoricaszirup - nemcsak az alakod, hanem a bőröd érdekében is érdemes elkerülnöd ezek fogyasztását. Egyes kutatások szerint ugyanis szoros összefüggés van a magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása, az ezt eredményező hirtelen megemelkedett vércukorszint és a pattanások kialakulása között. Jobban teszed, ha ezeket száműzöd az étrendedből, és áttérsz a teljes kiőrlésű vagy a tönkölylisztből készült pékárukra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Cukor

Ha a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek károsan hatnak a bőr szépségére, akkor nem kérdés, hogy a túlzásba vitt cukorfogyasztás is bőrproblémákhoz vezethet. Hatására felgyorsul az olyan, bőrt érintő szövetek, mint a kollagén lebontása, ami idővel petyhüdt, ráncos bőrhöz vezethet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Alkohol

Az alkohol vízhajtó tulajdonsága azt jelenti, hogy minél többet iszol belőle, annál dehidratáltabbá teszed a szervezetedet. Túlzásba vitt fogyasztása veszélyezteti a bőröd vízháztartását, ami ráncokat, illetve rosaceás arcbőrt eredményez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.