Kiadós egytálételek olcsón - Ebédre, vacsorára alig egy óra alatt elkészíthetők

egytálétel recept főzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnálod az időt a főzésre, de semmi kedved drága készételeket vásárolni, melyek összetevőit sem ismered igazán? A következő egyszerű egytálételek nem mindig jutnak eszünkbe, pedig nemcsak kiadósak, hanem gyorsan elkészíthetők, olcsók és még finomak is.

Karfiol lengyelesen

Hozzávalók:

- 250 g karfiol
- víz
- só ízlés szerint
- zsemlemorzsa
- 250 ml tejföl
- vaj vagy olaj

Bontsd rózsáira a karfiolt, és mosd meg alaposan. Főzd puhára enyhén sós vízben, de arra vigyázz, hogy ne főjjön szét. Közben egy kevés olajon pirítsd a zsemlemorzsát szép aranybarnára. Vajazz ki vagy olajozz be egy kisebb tepsit vagy hőálló tálat, és szép egyenletesen szórd bele a zsemlemorzsa felét, helyezd rá a karfiolt, majd jöhet a zsemlemorzsa másik fele. Mielőtt betolod az előmelegített sütőbe, önts rá bőségesen tejfölt, hogy mindenhol ellepje. Tedd a sütőbe, és közepes lángon, 180 °C-on süsd addig, amíg megsárgul és megszilárdul a tetején a tejföl. Ha megsült, díszítsd hideg tejföllel, és már tálalhatod is.

Thinkstock
Thinkstock

Tészta sajtszósszal

Hozzávalók:

- 250 g tészta (szarvacska, csavart cső, orsó)
- fél csésze friss sajtkrém
- 125 ml húsleves vagy zöldségalaplé
- só
- bors
- 5-10 dkg reszelt keménysajt (ementáli, parmezán, cheddar)

Főzd meg a tésztát a csomagolásán található utasítás szerint. Eközben forrald fel a friss sajtkrémet az alaplével, és habverővel habosítsd fel, majd add hozzá a reszelt sajt felét, és kevergesd addig, amíg a keménysajt elolvad. Ezután öntsd hozzá a főtt tésztát, keverd össze, és szórd meg a maradék reszelt sajttal. A sajtszószos tészta önmagában is nagyon finom, de friss idénysalátával tálalva még jobb, ráadásul úgy egészségesebb és laktatóbb is.
A sajtszószt is feldobhatod, ha párolt spárgát vagy pirított gombát darabolsz bele, friss zöldfűszerekkel vagy felkockázott sonkával ízesíted.

Paprikás krumpli

Hozzávalók:

- 2 evőkanál étolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 500 g burgonya
- 100 g kolbász vagy virsli
- szalonna ízlés szerint
- őrölt fekete bors
- só

Thinkstock
Thinkstock

Készítsd elő a hozzávalókat! Hámozd meg és kockázd fel a hagymát és a burgonyát, vágd apró darabokra a paprikát és a paradicsomot, a kolbászt vagy virslit pedig karikázd fel. Egy nagyobb edényben hevítsd fel az olajat, és szórd bele az apróra vágott hagymát, párold üvegesre, majd vedd le a tűzhelyről. Várd meg, hogy kicsit kihűljön, és szórd meg őrölt pirospaprikával. Ha fel akarod turbózni, pirítsd össze kockára vágott húsos szalonnával. Tedd vissza a tűzre, kevergesd, ezután add hozzá a karikára vágott kolbászt - ha kolbászosan szereted -, a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Gyakori kevergetés mellett hagyd egy kicsit főni, majd dobd bele a krumplikockákat, néhány percig forgasd a szaftban, sózd, borsozd, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ha a burgonya megpuhult, add hozzá a virslit - persze csak ha azzal szereted -, és forrald még néhány percig. Kenyérrel és savanyúsággal vagy salátával igazán laktató egytálétel.

Tojásos nokedli

Hozzávalók:

- 50 dkg finomliszt
- 8 tojás
- olaj
- só

Tegyél fel vizet forrni egy csipet sóval és egy evőkanálnyi olajjal. Eközben keverj össze két tojást a fél kiló liszttel és annyi vízzel, hogy a tészta szaggatható állagú legyen. Ha nagyon csomós, keverd át kézi mixerrel is. Ha felforrt a víz, kend be egy kis olajjal a nokedliszaggatót, és apránként szaggasd ki a galuskát. Ha feljöttek a nokedlik a víz színére, szűrd le és öblítsd le, majd tedd egy nagyobb serpenyőbe, locsold meg bőven olajjal, és gyakori kevergetés mellett forrósítsd fel. Ha már forró a nokedli, öntsd rá a maradék felvert tojást. Ha a tojás már megszilárdult, tálalhatod is. Ecetes fejes salátával tálalva mennyei.

Thinkstock
Thinkstock

Rizses hús

Hozzávalók:

- 300 g sertéstarja
- 100 g vöröshagyma
- 1-2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál csemege őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál csípős őrölt pirospaprika
- 2,5 dl húslevesalaplé
- fél teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 200 g hosszú szemű rizs
- 1 teáskanál liszt

Egy éles késsel darabold fel a sertéstarját körülbelül 3x3 cm-es kockákra, a hagymát hámozd meg és kockázd fel. Önts egy serpenyőbe olajat, forrósítsd fel, majd szórd bele a hagymát, és kis fokozaton párold üvegesre. Tedd bele a húst, süsd néhány percig kevergetve, majd vedd le a tűzről és szórd meg őrölt paprikával. Pár perc pirítás után öntsd fel a húslevessel, sózd meg, fűszerezd köménnyel, majoránnával, zúzott fokhagymával. Alacsony fokozaton főzd 30-40 percig, amíg a hús porhanyós nem lesz. Közben a csomagoláson található utasítás szerint főzd meg a rizst, szűrd le, öblítsd le hideg vízzel. A lisztet két evőkanál vízzel keverd simára, sűrítsd be vele a szaftot, forrald fel még egyszer, majd tegyél félre körülbelül két decit belőle. A rizst keverd a húshoz és a maradék szafthoz, és főzd együtt néhány percig, gyakori kevergetés mellett. Ha elkészült, zárd el a gázt, és fedő alatt hagyd állni néhány percig, majd tálalhatod is.

A Life.hu tippje

Sertéstarja helyett készítheted lapockából, bordából, de bárány-, pulyka- vagy csirkehúsból is. Sőt, ha szereted, a hagymát olaj helyett szalonnazsíron is megpiríthatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.