2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke
Amerikai Egyesült Államok (USA) Abortusz recept tabletta fogamzásgátlás
Jóváhagyták az első vény nélküli fogamzásgátló forgalmazását az Egyesült Államokban. Az Opill tabletta várhatóan jövő év elejétől lesz elérhető a gyógyszertárakban - közölte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet. A hatóság szerint a döntéssel hozzájárulnak, hogy a nőknek könnyebben hozzáférhessenek a fogamzásgátláshoz - számolt be róla a BBC brit közszolgálati műsorszolgálható hírportálján pénteken.

A kombinált tablettákkal ellentétben a minitablettának számító Opill csak progeszteront tartalmaz, ösztrogént nem, így orvosok szerint kevesebb mellékhatása és egészségügyi kockázata van, mint a hagyományos hormontartalmú fogamzásgátlóknak. Az Opill leggyakoribb mellékhatásai között a rendszertelen menstruációs vérzést, fejfájást, szédülést és hányingert sorolták fel.

Az Egyesült Államok nem az első ország, amely elérhetővé tette a recept nélküli fogamzásgátló tablettát: több mint száz helyen, köztük az Egyesült Királyságban, Kínában, Indiában és Latin-Amerika számos országában már forgalmaznak ilyen gyógyszert.

Az új készítmény csak progeszteront tartalmaz, ösztrogént nem Forrás: Shutterstock

Amennyiben a tablettát előírásszerűen alkalmazzák, várhatóan hatékonyabb lesz, mint a jelenleg elérhető vény nélküli fogamzásgátló alternatívák - hívta fel a figyelmet Patrizia Cavazzoni, az FDA gyógyszervizsgálati és -utatóközpontjának igazgatója.

Az Egyesült Államokban készült több felmérés is arra mutatott rá, hogy a terhességek közel fele nem tervezett teherbeesés. Az abortusz körüli vitával ellentétben a fogamzásgátlás kevésbé bizonyult megosztó témának Amerikában, aktivisták mellett ugyanis orvosok is amellett érveltek, hogy a vény nélküli fogamzásgátló számos egészségügyi előnnyel jár a nők számára, de a tizenéves fiatalok körében is hozzájárulhat a fiatalkori terhességek számának csökkenéséhez.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Opill milyen áron lesz elérhető, várhatóan a gyógyszer forgalmazója, a Perrigo vállalat fogja meghatározni a tabletta árát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.