Szupertápláló reggeli tippek gluténérzékenyeknek is: garantáltan nem éhezel meg délig

Forrás: Dreamstime -
ételallergia tojás gluténérzékenység reggeli gyümölcs
Az ételallergiával vagy ételintoleranciával élők számára kész kínszenvedés néha, hogy összeállítsák a napi menüt. Most a reggelihez adunk néhány klassz tippet.

Manapság nagyon sok ember ételallergiás, sokak szervezete a tejterméket vagy a laktózt nem tudja feldolgozni, de egyre többen gluténérzékenyek. 

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, melynél a szervezet a glutén egyik fehérjecsoportját, a gliadint nem képes megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, amely végső soron a saját szöveteket károsító immunválasz kialakulását eredményezi. A gyulladásos folyamat a vékonybélbolyhok sorvadását, elhalását eredményezi, mely emésztési és tápanyag felszívódási zavarokhoz vezet. Bár a reakció elsődlegesen az emésztőrendszert roncsolja, hosszú távon más szervek működését is károsíthatja, amellyel más betegségeket és komoly szövődményeket is okozhat. Ezért, ha gluténérzékenységgel diagnosztizáltak, mindenképpen szükséges speciális diétát tartanod. 

Friss gyümölcs és joghurt

Ha nincs időd komolyabb ételt elkészíteni a reggeli rohanásban, nem járhatsz rosszul friss gyümölcsökkel és zöldségekkel. Egyéni érzékenység szerint zabkása is lehet a reggelid alapja, de szigorúan gluténmenteset válassz. Ha te azok közé tartozol, akik a zabban jelenlévő gliadinra is érzékenyek, de tejterméket például ehetsz, akkor a joghurt vagy túró és gyümölcs párosítást próbáld ki. 

joghurt, gyümölcs, reggeli
A rétegzett gyümölcsjoghurt is jó választás lehet. 
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Gatot Adri/Shutterstock. 

Tápláló reggeli - Tojásmuffin

Egészséges és gyors reggelihez kiváló választás lehet egy krémes zabkása, egy ropogós granola vagy müzli. A dobozos készítményeknél mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne tartalmazzon a termék búzát, árpát, rozst. A legjobb, ha a csomagoláson szerepel a gluténmentes felirat.
Tartalmasabb reggelinek pedig készíthetünk egy igazán gazdag tojásmuffint, amely garantálja, hogy délig ne éhezzünk meg.

Baconos tojásmuffin
A baconos tojásmuffin klassz és tápláló reggeli.
 Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 12 szelet bacon
  • 1 piros húsú paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 15 dkg sajt
  • bors

 

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 C°-ra. A muffinformákat (a legjobb, ha szilikonos) béleld ki a baconnel, úgy hogy 1 mélyedésbe 2 szalonnacsíkot helyezel. Vágd apró kockákra a paprikát, vékony karikákra a hagymát, a sajtot pedig reszeld le. A tojásokat üsd egy tálba, habard el a sóval és a borssal, szórd bele a reszelt sajt felét, a paprikát és a hagymát, majd a masszát adagold ki a baconnel bélelt muffinformákba. A tetejükre szórj sajtot és süsd őket 15-20 percig.

További gluténmentes recepteket a Mindmegette oldalán találsz. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.