2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Íme, a tökéletes francia omlett titka: így lesz fantasztikusan krémes

tojás, omlett, rántotta, főtt tojás
Shutterstock - Lenasirena
recept séf francia omlett
Az omlettet könnyen elkészíthető ételnek tartják, de ha a francia fajtájáról van szó, azt már sokkal bonyolultabb tökéletesre sütni. Íme, a titka.

Az egyszerű omlettet általában ropogósra sütjük, ezzel szemben a francia fajtának krémes a belseje, ezért az elkészítése sem olyan könnyű. Természetesen ennek is megvan a trükkje, amit egy a francia konyhára szakosodott séf meg is osztott: a titok a vajban és a keversében rejlik. "Az omlettet általában ropogósan, megpirultan tálalják. A francia omlettnek viszont világosnak és kissé ragacsosnak kell lennie" - mondta Dean Harper, a Harper Fine Dining séfje. Hozzátette, a sütés alatt a serpenyőt folyamatosan mozgatni kell az óramutató járásával megegyező irányba.

"Ez megőrzi az omlett könnyű textúráját, miközben az ízeket is lezárja. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl. A vaj itt kulcsfontosságú, mivel megakadályozza, hogy az omlett kiszáradjon" - tette hozzá a szakértő.

omlet, tojás, sajtos omlett
Forrás: Shutterstock

A francia omlett receptje

Verjünk fel három friss, szobahőmérsékletű tojást, de ügyeljünk arra, hogy ne keverjünk bele túl sok levegőt. Sózzuk, borsozzuk. Ezután olvasszuk meg a vajat egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, és hagyjuk, hogy megpiruljon, de vigyázzunk arra, hogy ne barnuljon meg. Öntsük bele a tojásokat, hagyjuk pár másodpercig sülni, majd óvatosan keverjük össze egy spatulával. Hagyjuk állni néhány másodpercig, majd keverjük meg újra, ezután pedig keverjük egyre gyorsabban miközben folyamatosan rázzuk, mozgatjuk a serpenyőt az óramutató járásával megegyező irányba. A puha, ragacsos omlettnek végül könnyen ki kell csusszannia a serpenyőből. A tálaláshoz óvatosan tekerjük fel - írja az Express.

A tojás tovább áll el a hűtőben, de egy bizonyos hely nem tesz jót neki

Ha a tojás tárolásáról esik szó, megoszlanak a vélemények. Van, aki a pulton tárolásra, van, aki a hűtőszekrényre esküszik. A tojások valóban hosszú ideig eltarthatók, függetlenül attól, hogy hol vannak, de bizonyos helyeken tárolva gyorsabban megromolhatnak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.