A világ legegészségesebb zöldsége segíthet abban, hogy 100 évig is élj

hosszú élet Kék Zóna Japán titok édesburgonya
Szakértők szerint 100 évesek is lehetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk a japán édesburgonyát, az imót.

A japán édesburgonya csodás hatással van az egészségünkre, akik fogyasztják, meghosszabbíthatják az életüket. Az imo a hagyományos okinawai étrend kulcsfontosságú része, és úgy tartják, ebben a zöldségben rejlik a hosszú élet titka. A japán édesburgonyával a Netflix Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai című dokumentumfilmje is foglalkozik. A film az úgynevezett kék zónákat mutatja be, ahol az emberek sokkal tovább élnek tovább, mint mások.

japán lila édesburgonya, imo, egészség, hosszú élet, zöldség
Purple sweet potatoes in basket on pink background, Top view
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Nungning20/Shutterstock.  No use without permission.

Az okinawai nép körében végzett évtizedes kutatás után a tudósok megerősítették, hogy minden 90 éves vagy annál idősebb okinawai átlagosan napi fél kiló lila édesburgonyát fogyaszt. A zöldség fogyasztása önmagában természetesen nem elég, a vizsgált személyek fizikailag aktívak voltak (nagyon sokat guggolok, hajoltak), élénk szociális életet éltek, és nagyon pozitívan gondolkodtak.

Tele van minden földi jóval

A kutatások azonban kimutatták, hogy a japán édesburgonya antociánokat tartalmaz, amelyek mikroszkopikus szinten segítik a sejtek egészségének megőrzését. Kibélelik a sejtfalakat, és védőgátként működnek a káros mikrobákkal és kórokozókkal szemben. Az imo nemcsak alacsony kalóriatartalmú, de nagyon jó rostforrás is, más keményítőtartalmú ételekhez képest tovább tartja a teltségérzetet. Tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentőkkel, sok benne az olyan vitamin (például a C- és E-vitamint), ami általában a magas zsírtartalmú ételekben van meg, nem pedig a zöldségekben. Az imo B6-vitaminban, folsavban, tiaminban és riboflavinban is gazdag, sok benne a kálium, ami a nátrium káros hatásainak ellensúlyozásával segíthet a vérnyomás csökkentésében - írja az Express.

A japán édesburgonya húsa lila, de van narancssárga fajtája is, ami nem összekeverendő a nálunk is szinte mindenhol kapható édesburgonyával.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.