2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Vannak szabályai a pizzaevésnek? Pizzakészítő mesterek árulták el, mikre érdemes figyelni

Forrás: Shutterstock -
street food szabály pizza etikett illem
Ahányféle pizza, annyiféle szokás: zavarbaejtő lehet, ha nem teljesen kötetlen környezetben fogyasztjuk, hiszen ezt az ételt jellemzően mindenki kézzel eszi. Most kiderül, vannak-e egyáltalán szabályai a pizzaevésnek, és ha igen, mikre kell figyelni.

A veronai pizzakészítő mesterek, Sonia és Vittorio - akik Madridban működtetnek híres pizzériát - árulták el, mikre érdemes figyelni akkor, amikor ezt az olasz ételt fogyasztjuk. Íme, az ő tanácsaik: 

  • Evőeszközzel vagy anélkül: kötetlen környezetben, például baráti összejöveteleken vagy otthon, teljesen elfogadható, ha a pizzát kézzel esszük. Ha az alkalom hivatalos, ami valljuk be, nem túl gyakori pizzaevéskor, vagy esetleg egy elegáns étteremben étkezünk, akkor elvárható, hogy villát és kést használjunk. Összefoglalva, a pizzaevés szabályai elsősorban a kényelemről szólnak és az általános preferenciákról.
  • Hajtsuk össze: Néhányan szeretik összehajtani a pizzaszeletet, különösen, ha az New York-i stílusú, vagy ha sok rajta a feltét. Ez persze leginkább akkor merülhet fel,  ha kézzel esszük, és még "lazábbá" teszi az alkalmat. Ez se nem jó, se nem rossz. A fontos inkább az, hogy lassan együnk és élvezzük a pizzát.

Diéta közben is pizzázhatsz: 3 ínycsiklandó, egészséges pizza recept, amit te is imádni fogsz

Ha életmódot váltasz, jobb, ha elfelejted a könnyen felszívódó szénhidrátokat és a gyorskajákat. Az egyik legkedveltebb, nem túl diétabarát ilyen étel egyértelműen a pizza, de van egy jó hírünk: nem kell teljesen lemondanod róla. Íme, a legjobb diétás receptek.

  • Kezdjük a csúcsánál: Általában az emberek a pizzaszelet csúcsánál kezdik az evését, különösen, ha kézzel eszik. Ennek főként praktikus okai vannak,  hiszen ez a része vékonyabb, nehezebb lenne megtartani a szeletet, ha másként teszünk.
  • Szalvéták: Függetlenül attól, hogy a pizzát hogyan esszük, mindenképp jó ötlet, ha van kéznél szalvéta, így elkerülhetjük, hogy a kezeink túlságosan összemaszatolódjanak. 
pizza
 
  • Osztozkodás: A pizza tipikusan egy olyan étel, amelyet sokszor fogyasztunk másokkal közösen. Ha ez a helyzet, akkor ne nyúljunk azokhoz a szeletekhez, amelyeket nem mi fogunk megenni, és ne is kézzel tálaljunk. Ez a pont természetesen kiterjeszthető bármilyen közös étkezésre. 
  • Fűszerek: Ha szeretüjük plusz fűszerekkel megbolondítani a pizzánkat, például chilivel, oregánóval vagy parmezánnal, akkor csak a saját szeletünkre tegyünk, és ne az egész pizzára, kivéve, ha mindenki beleegyezik.
  • Intoleranciák, allergiák vagy preferenciák: Ha olyan emberekkel étkezünk együtt, akik valamilyen okból bizonyos feltéteket vagy összetevőket nem fogyasztanak (például vegetáriánusok vagy olyanok, akik nem ehetnek mondjuk tejterméket), akkor az udvariasság úgy kívánja, hogy alkalmazkodjunk és vegyük figyelembe az igényeiket a pizza kiválasztásakor. 
  • Azok a mostoha szélek: Ez éppen olyan, mint a kenyér széle - van, aki szereti, és van, aki nem eszi meg. Az, hogy megesszük-e a pizza szélét vagy sem, a személyes preferenciáktól függ, de szabály nincs rá: tegyük azt, amit szeretnénk - írja az El Mundo.

Változott a randietikett, de a jólneveltségünket nem dobhatjuk a kukába - Illemszabályok ismerkedéshez

Ma már a randizás műfaja sokkal lazább, mint néhány tíz évvel ezelőtt. Az olyan elavult szabályokat, mint hogy csak a férfi hívhat el, csak a férfi fizethet, a nő pedig csak szép legyen és adja magát minél nehezebben, eltettük a fiókba. Íme, a mostani illemszabályok

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.