Bocuse d’Or: a legjobb tál különdíjával jutott döntőbe a magyar csapat

Fotograf Haakon Borgen
magyar siker Bocuse d’Or döntő gasztronómia válogató
Újabb sikert könyvelhet el a hazai gasztronómia. Véget ért a Bocuse d’Or trondheimi döntője, amelyen a magyar csapat megkapta a legjobb tálért járó különdíjat és összesítésben a 6. helyet szerezte meg, így magabiztosan kvalifikálta magát a lyoni döntőre.

Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or európai válogatójának. A tét a lyoni döntőre való kijutás volt. A magyar csapat céltudatos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén, amelyre 2025 januárjában kerül sor.

Az idei kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki: a hústányérnál rénszarvashúsnak, valamint az ikonikus skandináv párlatnak, az Aquavitnak kellett az ételbe kerülnie. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemek.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese állt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. 

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában,

 és az egyik különdíjat is megnyerték. Ehhez természetesen kellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningje is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példa értékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or állított eléjük. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal. 

A Bocuse d’Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok. Íme a helyezések:

  1. A legjobb tál: Magyarország
  2. A legjobb tányér: Egyesült Királyság
  3. A legjobb commis: Svédország
  4. 6. helyezett: Magyarország
  5. 3. helyezett: Norvégia
  6. 2. helyezett: Svédország
  7. 1. helyezett: Dánia

Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook-oldalán minden információ megtalálható az ételekről. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.