Sikertörténet: Katinka megjárta a túlsúly és a túlzott soványság poklait is

sikertörténet egészség túlsúly bulímia étkezés fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katinka kislánykorától kezdve szeretett jókat enni, így nem is csoda, hogy sosem volt vékony. A 19 évesen - már 80 kilósan -  észbe kapó lány ma már csak 55 kilogramm, de ehhez megjárta a túlsúly és a túlzott soványság poklait is.

ADJ ERŐT MÁSOKNAK! TE HOGYAN FOGYTÁL LE?
Írd meg te is a sikertörténetedet!



Az otthoni étkezési szokások a gyerekekre is hatással vannak, így történt ez Katinkával is: "Azt hiszem, már kiskoromban sem voltam egy sovány típus, mindig is szerettem jókat enni. Anyukám mindig finom ételekkel kedveskedett, a nagymamám is csokival kényeztetett bennünket, és ennek meg is lett a következménye. Egyáltalán nem hibáztatom őket, hiszen csak a szeretetüket fejezték ki vele. Sokáig nem is zavart a túlsúlyom, mindenki elfogadott olyannak, amilyen voltam. Aztán amikor már kezdtem nagylány lenni, és komolyabb kapcsolatot szerettem volna, akkor döntöttem úgy, hogy itt elég volt, le kell fogynom, de így soha nem lesz belőle semmi."

Katinka aztán a nagy döntés napjától komolyan vette a fogyókúrát, és hamar látványos eredményeket ért el. "Egyik napról a másikra eldöntöttem, hogy le fogok fogyni. Aznap már nem is vacsoráztam, úgy döntöttem, hogy továbbra sem fogok, valamint nem eszek kenyeret. A kezdeti szabályokból aztán mostanra teljes életmódváltás lett, egészségesebben étkezem, ügyelek, hogy mennyit eszek, na persze azért nem számolgatom egyenként a kalóriákat, de tényleg odafigyelek. Először csak 10 kg fogyás volt a terv, ami nagyjából egy hónap alatt meg is történt. A következő taktikát követtem: nincs több csoki, nincs több zsíros étel, és ami a legfontosabb, nincs több kenyér, a vacsora pedig maximum gyümölcs lehet. Emellett sok zöldséget, salátát, párolt húst ettem, és rengeteg folyadékot ittam. A tíz kiló fogyás után egy kicsit lazítottam, és hébe-hóba egy kis csokit megengedtem magamnak."

Forrás: Cseh Katinka
Forrás: Cseh Katinka

"A következő hónapban aztán folytatni kezdtem a diétámat, újabb 7 kg fogyás lett az eredmény. Borzasztóan örültem neki, hogy végre hordhattam csinos ruhákat. Úgy éreztem, igenis formában vagyok, végre el mertem menni strandra a barátaimmal. Nagyon jó érzés volt, hogy végre jól nézek ki, mindenki megjegyezte, hogy milyen csinos lettem, folyton azt kérdezték, hogy csinálom. Mindenki el volt ájulva a változástól, leszámítva az anyukámat, ő azt mondta, hogy fejezzem be most már, mert nagyon le fogok fogyni, és nem egészséges 2 hónap alatt ilyen sokat leadni. Akkor abba is hagytam a fogyókúrát, körülbelül fél évig normálisan táplálkoztam, de azért ügyeltem rá, hogy ne egyek sok szénhidrátot és zsírt, a 63 kg-os súlyomat pedig meg is tartottam."

Annak ellenére, hogy Katinka a nem túl szigorú diétával is tartani tudta a súlyát, továbbbi fogyásra vágyott. A családja aggódása és a saját terve közti szakadékot pedig rendszeres esti hánytatással hidalta át. "Egyik este engedtem a csábításnak és jól bevacsoráztam, de valamiért bűntudatot éreztem emiatt, és fogalmam sincs miért, de lenyúltam a torkomon, és meghánytattam magam. Utána úgy éreztem, megkönnyebbülök. Bár tudom, hogy ez egy nagyon rossz módszer, nekem akkor nem is tűnt olyan szörnyűnek. Ezek után így zajlott szinte minden nap. Reggel elmentem dolgozni, szinte semmit nem ettem egész nap, és este ettem szépen, ahogy a család elvárta tőlem. Aztán a fürdőszobába mentem, és 'kitettem' a vacsorát a gyomromból. Senkinek semmi nem tűnt fel, csak az, hogy megint fogyok, pontosan tíz kiló ment még le rólam. Csakhogy egyre inkább azt éreztem, hogy nagyon gyenge vagyok, semmi erőm nem volt, rossz volt a közérzetem is. Közben a barátaim és a családom is észrevették, hogy valami nem stimmel velem - én persze senkinek nem beszéltem a problémámról, azt hiszem, magam sem fogtam fel."

Átalakítunk! Igazi vadmacska lett a visszafogott Anitából! Kattints a galériáért!


Aztán egy nap Katinka ezt mondta magának: "Ha vigyázol, mit eszel, nem hízhatsz el" - és visszafordult a veszélyes útról. "Ismét nagy döntést hoztam: visszatérek az egészséges életmódhoz, elég volt, nem így akarom leélni az életem, hogy folyamatosan hánytatom magam, egyszerűen gusztustalan... Utólag nagyon szégyellem magam emiatt, és meg is bántam a bulimiás időszakot, de az ember azért ember, mert hibázik. Elismerem, hogy rossz volt kövérnek lenni, de ennyire gyengének érezni magam is pokoli: mindig is egy erőteljes lány voltam és szörnyű volt, hogy az erőm is elhagyott."

"Miután abbahagytam az esti akciókat, kezdett visszatérni belém az élet. Most úgy néz ki, rendben van a dolog, 55 kg vagyok, és elégedett magammal, a vérnyomásom is helyrejött, egészségesebb lettem. Az igaz, hogy most is ügyelek arra, hogy ne egyek túl sokat, de azért mindenből csipegetek egy kicsit - a sok zöldség és gyümölcs fontos szerepet kap az étkezésemben. Úgy érzem, elértem a célom, és minden rendben van az életemben. Boldog ember vagyok, nyitott a világra, nincs már önbizalomhiányom sem, ami azelőtt meghatározta az emberekhez való hozzáállásomat. Belül viszont ugyanaz vagyok, aki voltam, csak a külsőm más, és ez jó érzés."

"Azt üzenem a többi súlyproblémákkal küszködő lánynak, hogy ne csináljanak olyan hülyeséget, amit én tettem. Nincs semmi értelme, inkább mozogjanak és ügyeljenek arra, hogy mit esznek. 10 kg-ot simán le lehet fogyni, ehhez pedig a kulcsszó az ELHATÁROZÁS és ami ezután jön, az a kitartás."


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.